אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שחקני הגמל ברבעון הראשון: מי התחזק, מי נחלש ומי מחזיר לנו כסף צילום: .shutterstock

שחקני הגמל ברבעון הראשון: מי התחזק, מי נחלש ומי מחזיר לנו כסף

נכסי קופות הגמל של דש צמחו ביותר ממיליארד שקל מאז סוף 2009. פסגות מחזירה דמי ניהול שגבתה פריזמה. אלה המספרים שבדו"חות חברות הגמל לרבעון הראשון

13.06.2010, 11:41 | רחלי בינדמן

נכסי קופות הגמל של דש צמחו ביותר ממיליארד שקל מאז סוף 2009, ולעומת המומנטום השלילי בקופות של אקסלנס. פסגות מחזירה דמי ניהול שנגבו ביתר מהקופות של פריזמה. אלה המספרים שבדו"חות חברות הגמל לרבעון הראשון:

דש: מדיניות השקעות גמישה

נכסי קופות הגמל הסתכמו בסוף הרבעון ב־20.1 מיליארד שקל - עלייה של 1.1 מיליארד שקל מסוף 2009 ושל 4.1 מיליארד שקל בתוך שנה. בניכוי החזר דמי ניהול לעמיתים צמחו הכנסות הקופות ברבעון הראשון ל־55.1 מיליון שקל, לעומת 38.6 מיליון שקל ברבעון המקביל, הודות לעלייה בהיקף הנכסים.

החל מ־2010 ועקב דרישת הממונה על שוק ההון, נרשמות הכנסות הניהול משני הבנקים המתפעלים את הקופות כהכנסות נטו (בניכוי הנחות לעמיתים). זאת בשונה משנים קודמות שבהן הכנסות מניהול הקופות שתופעלו בידי בנק מזרחי חושבו באופן שוטף בברוטו וההנחות הוחזרו לעמיתים בשנה העוקבת. ברבעון הראשון לא החזירה החברה דמי ניהול לעמיתיה, בעוד שברבעון המקביל הוחזרו 9.4 מיליון שקל.

בעקבות ההתפתחויות בעולם התווה הדירקטוריון מדיניות השקעות גמישה הכוללת גישה שמרנית בניהול מרכיב החוב הקונצרני וניצול הזדמנויות באפיק המנייתי.

פסגות: טעויות של פריזמה בגביית דמי הניהול

חברת הגמל של בית ההשקעות הגדול בענף רשמה ברבעון הראשון רווח נקי של 16.5 מיליון שקל לעומת 4.3 מיליון ברבעון המקביל כתוצאה מגידול חד בהכנסות מדמי ניהול שעמדו על 136.6 מיליון שקל. זאת בעקבות רכישת קופות פריזמה. מנגד, גם דמי הניהול ששילמה חברת הגמל לחברה־האם, פסגות, הוכפלו ל־26.5 מיליון שקל, והוצאות ההנהלה והכלליות זינקו ל־46.7 מיליון שקל לעומת 20.4 מיליון שקל ברבעון המקביל.

במהלך הרבעון השתתפה חברת הגמל ב־179 אסיפות בעלי מניות בחברות שבהן היא משקיעה.

פרט מעניין נוסף שמוזכר בדו"חות נוגע להחזר דמי ניהול לעמיתים, בהיקף של 129 אלף שקל לעומת 5,000 שקל בלבד ברבעון המקביל. 40 אלף שקל מההחזר מקורם בגבייה שגויה ממעסיק בודד - ויתרת ההחזר נובעת מטעות בגביית דמי ניהול בקופות פריזמה, עקב הטבה שהגיעה לעמיתים, ולא ניתנה. כעת מבצעת פסגות תיקונים, כולל על חשבון השנה שעברה.

 

 

הלמן אלדובי: הדח"צ הוחלף עקב הוראת המפקח

 

היקף הנכסים של הקופות עמד בסוף הרבעון הראשון על 6.9 מיליארד שקל - גידול של 1% בלבד מסוף 2009, בעיקר כתוצאה משיערוך נכסים.

יאיר אהרוני מונה בחודש פברואר לדירקטור בחברה במקום מלכיאל רחמים בעקבות הוראת המפקח על שוק ההון, לפיה עובד גוף מוסדי לא יכהן גם כדירקטור. נוסף על כך, מונתה כדח"צית מירי בן יהושע, לשעבר המשנה למנכ"ל בנק אגוד, במקומו של חיים רוזן, שפרש אחרי שתי קדנציות. דח"צ נוסף, משה קופרברג, הוחלף בריקי גרנות, לשעבר מנכ"לית פריזמה שוקי הון.

בפברואר קיבלה החברה את זכויות הניהול של קרן ההשתלמות לעובדים בדירוג עיתונאי. קרן העיתונאים תמוזג לקרן ההשתלמות יהבית, בכפוף לאישור הממונה על שוק ההון. בתחילת מרץ הועברו נכסי קופות הלמן־אלדובי בבנק יהב ממשמורת פועלים סהר למשמורת בנק מזרחי טפחות. תפעול הקופות שנרכשו מיהב הועבר פורמלית לבנק מזרחי.

 

אלטשולר שחם: לא מתפתים לתשואות דו־ספרתיות

 

חברת הגמל של בית ההשקעות הפרטי סיימה את הרבעון הראשון ברווח נקי של 3.1 מיליון שקל שנבע מהכנסות של 29.7 מיליון שקל נטו (לאחר החזר דמי ניהול לעמיתים). הוצאות ההנהלה הסתכמו ב־21 מיליון שקל. בעקבות המיזוג עם קופות הגמל של חברת פרפקט שילמה חברת הגמל דמי ניהול של 1.3 מיליון שקל לאלטשולר שחם.

החברה המשיכה להקצות חלק נכבד מנכסיה לשטרי הון ואג"ח ממשלתיות ארוכות, תוך הקטנת רכיב האג"ח הקונצרניות. "אמנם נראה כי הגרוע ביותר מאחורינו, אך הסערה לא הסתיימה", נכתב בדו"חות.

"חברות רבות עדיין חוות קשיים תזרימיים, לכן אנו סבורים שכדאי להתרחק מהשקעה באג"ח של חברות בלתי יציבות, גם אם הן נסחרות בתשואות דו־ספרתיות מפתות". במקביל, שמרה החברה על חשיפה למניות - בעיקר כאלו של חברות תזרימיות עם תשואת דיבידנד גבוהה.

 

אפסילון: מגדילים החשיפה למניות

 

הוצאות ההנהלה והכלליות זינקו ב־20% עקב גידול בהוצאות השכר. במקביל, נרשם גידול גם בעמלות התפעול שמשלמת החברה לבנק הפועלים עבור ניהול קופת אפסילון תגמולים מעיין.

קופות אפסילון הקטינו את החשיפה לאג"ח קונצרניות והגדילו את החשיפה לאפיק המנייתי. האפיק הקונצרני יניב, להערכת החברה, פחות רווחי הון בתקופה הקרובה בהשוואה לשוקי המניות.

 

אקסלנס: תנועה החוצה

 

ברבעון הראשון הופקדו בקופות הגמל 462 מיליון שקל ונמשכו מהן 564 מיליון שקל, כך שמדובר בצבירה שלילית בהיקף 102 מיליון שקל.

 

במסגרת מעבר של עמיתים בין קרנות פנסיה שונות יצאו ברבעון הראשון 2.4 מיליון שקל מקרן הפנסיה של אקסלנס ורק 107 אלף שקל נכנסו אליה. בשנת 2009 נכנסו אל הקרן 836 אלף שקל לעומת 24.2 מיליון שקל שיצאו.

 

ילין לפידות: סומכים על הייעוץ בבנקים

 

בבית ההשקעות ילין לפידות מקצים בדו"חות חברת קופות הגמל לרבעון הראשון של 2010 פסקה מיוחדת להשלכות הייעוץ הפנסיוני האובייקטיבי הניתן בבנקים על הענף.

"העמקת מודעות הציבור לאופן ניהול חסכונותיו ולבחירת מנהל השקעות, כמו גם אפשרות המעבר ממוצר השקעה אחד לאחר, הגדילו את היקף השוק הרלבנטי עבורנו", נכתב בדו"חות החברה.

"ילין לפידות מעריכה כי הקשר בין ביצועי מנהלי ההשקעות לבין נתח השוק של קופות הגמל צפוי להתחזק בשנים הקרובות, וכי הדבר יפעל לטובת גופי השקעה שיצטיינו בביצועיהם ויתרום לפתיחת אפיקי השקעה חדשים".

תגיות