אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לוי יצחק: "לא לתזז את המסכנים שנדרשים למשכנתאות" צילום: גלעד קוולרצ'יק

לוי יצחק: "לא לתזז את המסכנים שנדרשים למשכנתאות"

פעילים בשוק הנדל"ן הגיבו לתוכנית האוצר להורדת מחירי הדירות. שלמה גרופמן, יו"ר קרן פייר: "לצערי, התוכנית לא תוביל לירידת מחירים"; עמי פרץ, מנכ"ל בוני התיכון: "התוכנית לא תיתן מענה לצרכים המידיים"

13.06.2010, 21:53 | שי פאוזנר

פעילים בשוק הנדל"ן הגיבו היום (א') לחבילת הפעולות שהציע האוצר לטיפול במחירי הדירות. הדיעות, כך מסתבר, אינן אחידות.

ד"ר רינה דגני, מנכ"ל קבוצת גיאוקרטוגרפיה אמרה, כי חשוב מאוד שמתייחסים לנושא מחירי הנדל"ן ולניסיונות לבלום את עלייתם, אולם עלולה להתעורר בעקבות זאת בעיה אחרת של הצפה בדירות, אם אכן יצליחו להשיג את משימתם. "מדובר במתן היתרים ל-70 אלף יחידות מגורים בשנה, כאשר השוק צורך כ-32 אלף יחידות בשנה למגזר היהודי בלבד, וכ-8,000 יחידות למגזר הלא יהודי. לכן כשמדובר על תוספת שנתית, לא צריך להערכתי יותר מ-40-35 אלף יחידות מגורים, כולל תושבי חוץ אם יחזרו לשוק במשקלם הקודם בשנים 2007-8".

"המחירים יירדו בעצמם"

להערכת דגני, לא צריך להיבהל מעליית מחירי הדירות, כי לא בנו יותר ממה שצריך, כ-32 אלף יחידות, בממוצע ב-7 השנים האחרונות. "לכן, אני מעריכה שהמחירים יירדו בעצמם, ברגע שכל הדירות שנרכשו על ידי המשקיעים ייכנסו לשוק, יהיו יותר דירות בשוק, ולכן לא יהיה צורך לבנות הרבה יותר ובוודאי לא 70 אלף יחידות, שיציפו את השוק".

דגני צופה כי המשך הנהגות המחירים בשוק תלויה במלאי. "להערכתי, הזעקה על מלאי קטן אינה מוצדקת, יש מספיק מלאי בשוק. יש בניינים שלמים חדשים שיש בהם דירות למכירה כיד-שנייה, אולם עדיין לא גרו בהן, אלה הדירות להשקעה, שאכן מי שקנה אותן הרוויח. השוק היום כבר לא קונה דירה בכל מחיר, ולכן המחירים יתחילו להתייצב כשיצאו הדירות להשקעה לשוק. צריך לבדוק כמה מלאי יש בפועל, שכן המלאי עבר מהקבלנים לידיים הפרטיות, ולכן הדאגה לחסר בדירות צריכה להיות קטנה מהקיימת היום", אומרת דגני.

להקטין שימוש ברכבים

לדבריה, בנוסף, יש חשיבות רבה לתוכניות של התחדשות עירונית ותמ"א 38, אשר יכולות להגדיל ביקושים במרכזי ערים, לצופף אוכלוסייה, להקטין שימוש ברכבים ולגרום להפיכת מרכזי הערים ממקום שומם למקום שיתחיל לפרוח, אם יקדמו תוכניות לבניית מגדלים במרכזי ערים. "התוכנית לבתים פרטיים בפריפריה מוצדקת, אולם תוכנית להסבת שטחי חקלאות למגורים לא טובה, שכן היא תגרור את המשך חיסול הקרקע החקלאית בישראל".

שלמה גרופמן, צילום: אול גולן שלמה גרופמן | צילום: אול גולן שלמה גרופמן, צילום: אול גולן

לוי יצחק, עורך מחירון הדירות, סבור כי כל מה שנדרש למעשה בכדי להוזיל את מחירי הדירות הוא להגדיל את ההיצע. "לא צריך לאיים, לא לתזז את המסכנים שנדרשים למשכנתאות, לא להכריז הכרזות ולא לאיים. פשוט להגדיל את ההיצע, משום שכשההיצע מדביק את הביקוש, המחירים ממילא יורדים. השוק מנהל את עצמו בצורה בריאה. כך לדוגמא דירות היוקרה בירושלים, שסובלות מעודפי היצע ומיעוט ביקוש ומחירן יורד", הוא אומר.

שלמה גרופמן, יו"ר קרן פייר ומי שניהל שנים רבות את אפריקה ישראל אומר כי באופן עקרוני, הוא מקדם בברכה את תוכנית שר האוצר והכוונה להוזיל את מחירי הדירות במרכז הארץ. "לצערי תוך התבוננות בעיקרי התוכנית אני לא רואה בה דבר שיוביל להוזלת מחירי הדירות בתקופה הקרובה. כל נושא פינוי בינוי ותמ"א 38 עלו מידי פעם כגורמים מדרבנים את השוק, אך לצערנו הרבה כשלים וקשיים ביורוקרטיים שמערימים הרשויות, מונעים קידום שני הנושאים החשובים הללו", הוא מוסיף.

"מענה רק בטווח הרחוק"

להערכתו, "כל עוד שיזמים נתקלים בעיריות ובוועדות והקשיים נמשכים החל מרכישות הקרקע, אין מה לדבר על הוזלת מחירי הדירות. מה עוד ששר האוצר הכריז שבכוונתו להגיע לאפס עובדים זרים בבנייה והמשמעות היא שגם אם יהיו צעדים שיש בהם קידום הליכי בנייה, לא יהיה מי שיבנה את הדירות וזה יגרום לעליית המחירים דרמטית שתקטין את מספר הדירות בבנייה בצורה משמעותית, לצד התייקרות מחירים שצפויה להתרחש בעקבות העסקת עובדים ישראלים".

לדברי עמי פרץ, מנכ"ל בוני התיכון: "היוזמה של משרד האוצר תיתן מענה רק בטווח הרחוק של 5 שנים מהיום ולא תיתן מענה לצרכים המידיים לשלוש השנים הקרובות. תהליכים כאלה של הממשלה להקל על תנאי פרוייקטי פינוי בינוי ותמ"א 38 ולשווק קרקעות חדשות באזורי ביקוש, יכולים לקחת כ-7 שנים. במשך 3 השנים האחרונות, גופי ממשלה שאחראים על בנייה ומגורים, יוצאים בהצהרות מסוג זה שיכולות להביא לירידת מחירים, אך בפועל זה לא קורה. ברגע שהציבור מזהה שאותן הצהרות הן בגדר "מס שפתיים", הוא יוצא לרכוש דירות, אך בפרק הזמן שבו הייתה המתנה מצד רוכשים, נוצר לחץ על השוק שהוא הגורם לעלייה החדה במחירים".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
איזה שטויות כל הסיפור הזה של צמצום תחבורה ברכב...
הרי אין לזה היום מענה אמיתי בארץ והתחבורה הציבורית בארץ מאוד איטית (מנסיון של שנים). אני רוצה לראות את כל מי שמטיף ללוותר על רכב, שיהווה דוגמא אישית, נראה אותם אז החכמים. ושלא יקפצו כל החכמים עכשיו שאפשר גם עם אופניים כי לא כולם גרים 10 דקות מהעבודה, בנוסף על כך שנסיעה עם אופניים על הכביש מאוד מסוכנת. המצב בארץ מאוד קשה וגורם למיטב הדור הצעיר לרדת מהארץ. הפיתרון היחיד הוא באמת בניה לגובה ועידוד הקמת מרכזי עבודה בפריפריה. רק כך הנדידה מחוץ לתל אביב תהיה אפשרית. עוד אנקדוטה - למה דירה חדשה בבאר שבע זולה פי 2 מדירה חדשה בתל אביב? הרי הבניה עצמה היא אותה הבניה. ושלא יבלבלו את השכל שהעלות של הבניה עלתה. זה רק פרמטר של הצע וביקוש. חבל שבמדינת ישראל זוג צעיר יכול לקנות דירה רק עם עזרה (גדולה מההורים) והתייחבות למשכנתא להרבה מאוד שנים. נוצר מצב אבסורדי שעובדים רק בשביל לכסות על ההוצאות הרבות שהחיים המודרנים דורשים. ההורים שלי עבדו מ7 עד 4 כל יום והיה להם מספיק כסף לגדל אותי, לשלם הוצאות וגם להנות מהחיים. היום אתה עבד בשביל לשלם את המשכנתא ומעון לילד. עבדות מודרנית אמרתי?
זהבה  |  14.06.10
6.
גרופמן שלמה צודק
הישראלים לא יודעים ולא מסוגלים לעבוד בתחום הבניה ..לפרוייקטים .יש משהוא שקוראים לו לוח זמנים . וזה אחרי כל האשורים .כך שהחברה הקבלנית המבצעת . יכולה לתמחר .נכון עלויות . ולכן זה מחייב צוותים .שעובדים סביב השעון . כל זה מאפשר בתאליך סופי . עד למפתח . יכולת גמישות של החברה היוזמת . לרוב כאשר זה לו נע סביב השעון . . הפרוייקטים פשטו רגל . הסינים הזרים . הם מקצוענים . כאשר מדובר בפרוייקטים גדולים . וילות קוטג"ים . זה משהוא אחר . הטובים ביותר בתחום הזה הם הערבים . מ1967 ועד 1973 . הם בנו בארץ אלפי שכונות יוקרה . בכל הארץ . הוא דיבר פו על פינוי בינוי . יש מאות אלפי בנינים .שניבנו בתקופה הבולשביקית . שניראים כמו . מחסני ערובה באיזה נמל .חוסר יצירתיות . מפחיד .מרתיע. כאלה בינינים מכוערים . וחסרי הנדסת אנוש . שזה נזק נפשי רוחני . שניצרב בתוך הנשמה . רק מלהביט אלהם . במבט חטוף . ניראה לי שהאדריכלים . הגיעו מאיזה קולחוז .של המפלגה הבולשביקית מימי סטלין . ממש תרגדיה .וכשל . מחזורי של תקופה אגומה ומדכא
S , מרכז  |  14.06.10
4.
יש ירידות במכירות כי המשקיעים כבר קנו ואין יותר משקיעים כמו דירות
לא ירדו מחירים המשקיעים יקנו כמה שהם יכולים והם קרובים לגבול היכולת שלהם. שזה יקרה תהיה הקפאה בטווח הקצר של המחירים, המחירים לא יירדו אבל המשקיעים כבר לא ירצו לקנות בגלל תשואה נמוכה יחסית לאפיקים אחרים. ב 2011 -2012 ההיצע סוף סוף ידביק את הביקוש, התשואה בשלב הזה תהיה מאוד נמוכה תגרום להרבה משקיעים למכור ותהיה ירידה, לא מפולת אבל ירידה לערכים בערך כמו אלה של 2008. אם ההיצע ימשיך לגדול באותה מידה גם אחרי 2012 - תהיה ירידת מחירים שתשווה את מחירי הדירות לכיס של האזרח הממוצע והמשקיע החכם.
13.06.10
לכל התגובות