אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעלי האג"ח: "ההסדר מביש וחוקיותו מוטלת בספק" צילום: אוראל כהן

בעלי האג"ח: "ההסדר מביש וחוקיותו מוטלת בספק"

בסוף השבוע ביקשו חלק מבעלי האג"ח של אלרן מיו"ר רשות ניירות ערך זוהר גושן להתערב באופן דחוף בהסדר החוב

14.06.2010, 11:24 | סיון איזסקו

בסוף השבוע שיגר עו"ד אופיר נאור ממשרד נאור גרשט, המייצג חלק מבעלי האג"ח של אלרן, מכתב דחוף ליו"ר רשות ני"ע, ובו ביקש את התערבותו הדחופה בהסדר החוב שגובש מול לקוחותיו. נאור מבקש את התערבות הרשות במיוחד בנוגע לסעיף הפטור שמוענק במסגרת ההסדר המתגבש לבעלי השליטה בחברה.

במסגרת ההסדר הסכימו בעלי האג"ח להעניק לבעלי השליטה ולנושאי המשרה פטור מאחריות בגין נזק שנגרם לחברה. כך, ניתן יהיה לתבוע מבעלי השליטה עד מיליון שקל, כאשר סכום זה יפחת ב־125 אלף שקל מדי רבעון. תביעה בסכום גבוה ממיליון שקל תשולם על ידי חברת הביטוח. במכתבו לרשות טוען נאור כי "פטור זה באופן קיצוני אינו סביר ואינו עומד בדרישות הדין". כמו כן, הוא מזהיר כי חברת הביטוח צפויה שלא להכיר באחריותה בחברה שבה פוטרים את המבוטחים מאחריות או מגבילים אותם.

חלוקת דיבידנד אסורה

נאור מסביר כי מתן פטור מאחריות בגין נזקים שנגרמו או ייגרמו לחברה הוא צעד בעייתי, בעיקר על רקע "חשדות לביצוע מעשים ועסקאות אסורות באלרן". נאור מתייחס בדבריו לפרסומים בכלי התקשורת בנוגע לנסיבות מעצרו של דני דנקנר (אחיו של גדי), בעל מניות באלרן שגם שימש בעבר כדירקטור בחברה.

נאור טוען כי "הפטור שניתן בהסדר מתיימר לקבוע שאם החברה תיכנס להליכי פירוק והמפרק ינקוט הליכים למימוש זכויות החברה כלפי בעלי השליטה, לא יהיה ניתן לתבוע את בעלי השליטה ומקורביהם, אלא בתנאים הקבועים בהסדר".

עוד מציין נאור במכתבו כי "מחזיקי האג"ח מתבקשים להמיר 60% מהחוב שלהם למניות בחברה, שהערך שלה שואף לאפס, ושגם לאחר ההסדר תיוותר עם הון עצמי שלילי והתחייבויות מורכבות. ביחס ל־40% הנותרים מתבקשים המחזיקים להסכים לקבל סדרת אג"ח חדשה וארוכה שעתידה להיפרע ב־2017, אם בכלל, ללא ביטחונות ממשיים ותוך ידיעה ברורה שסיכויי פירעונה נמוכים".

מלבד זאת, הוא טוען כי בעלי השליטה ביצעו חלוקת דיבידנדים אסורה בסכום של יותר מ־50 מיליון שקל, שנראה כי אינה עומדת במבחני הרווח ולא דווחה כדין. "ברור כי לולא החלוקה האמורה, ייתכן שהחברה היתה יכולה לפרוע את כל התחייבויותיה במלואן", כותב נאור.

טענה נוספת נוגעת לשכר בעלי השליטה. "לאורך השנים בעלי השליטה אישרו לעצמם תנאי שכר מפליגים, למרות המצב הפיננסי הרעוע שאליו נקלעה החברה. כדי שהדברים לא יהיו עלומים, נציין כי בשנים 2005–2007 משכו בעלי השליטה שכר בהיקף של יותר מ־10.5 מיליון שקל, אף שבתקופה זו רשמה החברה הפסד מצטבר של 80 מיליון שקל".

"חוסר סבירות קיצוני"

נאור טוען כי מתן פטור במסגרת אישור ההסדר האמור עלול לשדר מסר בלתי ראוי, ולפיו בעלי מניות ודירקטורים בחברות ציבוריות יכולים לצבור חובות עצומים, ובמקביל לחלק לעצמם דיבידנדים ומשכורות עתק. במקרה שייקלעו לקשיים, הם יידרשו לשלם סכומים נמוכים בלבד ולפטור עצמם מאחריות, בלי שתיעשה בדיקה מינימלית אודות מעלליהם בחברה.

נאור מדגיש כי גם אם בלית ברירה הגופים המוסדיים מוכנים לוותר על החוב ולקבל מניות נטולות ערך כפשרה (מהלך שהוא מתנגד אליו), הרי שעדיין אין זאת אומרת שצריך ונכון לוותר על הזכות לחקור ולהגיש תביעה כלפי אותם בעלי שליטה שהביאו את החברה למצבה הנוכחי.

בשורה התחתונה מבקש נאור כי הר שות תצטרף להליכים המשפטיים המתקיימים בימים אלה, ותביע את עמדתה באשר להסדר בכלל, ולדרישת הפטור בפרט. "נאמר בשפה ברורה: מדובר בהסדר מביש שלטעמנו לא רק לוקה בחוסר סבירות קיצוני, אלא שגם חוקיותו מוטלת בספק".

תגובתו של גדי דנקנר: "אני מכבד את המתנגדים להסדר. כל ההחלטות שהתקבלו בחברה נעשו כדין".

תגיות