אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - חילופי משמרות בביה"ד הארצי לעבודה: אדלר יקדים את הפרישה בשביל נילי ארד צילום: עמית שאבי

בלעדי ל"כלכליסט" - חילופי משמרות בביה"ד הארצי לעבודה: אדלר יקדים את הפרישה בשביל נילי ארד

הוראה של השר לשעבר דניאל פרידמן קובעת כי נשיאים חייבים לכהן שלוש שנים לפחות. כדי שסגנית נשיא ביה"ד לעבודה נילי ארד, שתהיה בת 67 בסוף השנה, תוכל לכהן כנשיאה, צפוי הנשיא סטיב אדלר להקדים את פרישתו בשלושה חודשים. הדעות בנוגע להתאמתה של ארד חלוקות

15.06.2010, 07:01 | מיקי פלד

נשיא בית הדין לעבודה סטיב אדלר צפוי לפרוש כשלושה חודשים לפני תום כהונתו כדי לאפשר את כניסתה לתפקיד של מי שתהיה מחליפתו, השופטת נילי ארד - כך נודע ל"כלכליסט". הוועדה לבחירת שופטים בראשות שר המשפטים יעקב נאמן אמורה להתכנס בחודשים הקרובים ולהכריע בנושא.

אדלר אמור היה לפרוש בפברואר 2011, אז יגיע לגיל 70, אולם כדי שארד תוכל להשלים שלוש שנים בתפקיד הנשיאה הוא יקדים את הפרישה לנובמבר - כמה שבועות לפני יום הולדתה ה־67 של ארד. על פי יוזמה של שר המשפטים לשעבר דניאל פרידמן, על נשיאי בתי המשפט להיות מסוגלים לקדנציה של לפחות שלוש שנים.

ארד משמשת מאז אוקטובר 2009 כסגנית נשיא בית הדין הארצי לעבודה, אף שעל פי נורמת הסיניוריטי, השופט יגאל פליטמן, בעל ותק של שנה יותר מארד בבית הדין, הוא זה שהיה צריך להתמנות לתפקיד. נורמת הסיניוריטי צפויה להישבר שוב עם המינוי הצפוי של ארד לנשיאת בית הדין.

הנהלת בתי המשפט סירבה להתייחס לשאלת "כלכליסט" בדבר הפגיעה בנורמת הסיניוריטי, שהיתה גורם לחילוקי דעות בעבר בין שר המשפטים לשעבר פרידמן לנשיאה ביניש. מהנהלת בתי המשפט נמסר רק כי "הנושא יידון במסגרת הוועדה לבחירת שופטים בבוא העת".

בסוף השנה שעברה היו מי שטענו שיחסים עכורים בין ארד לפליטמן הם שהביאו את האחרון להפוך פסיקה שנתנה ארד כשלושה חודשים לפני מינויה לסגנית הנשיא, הקובעת כי אשה שנעדרה מעבודתה באופן חלקי בתקופת ההיריון זכאית לקבל גמלת שמירת הריון מהביטוח הלאומי. במקרה הזה עמד אדלר לצדו של פליטמן.

ארד מונתה לשופטת בבית הדין הארצי לעבודה בשנת 2000, לאחר ששר המשפטים אז יוסי ביילין החליט שהיא לא תמשיך בכהונתה כמנכ"ל משרד המשפטים. גורמים שונים טענו בעקבות עזיבתה את משרד המשפטים כי המינוי לביה"ד לעבודה היה מעין פיצוי על כך. קודם לתפקידה במשרד המשפטים היתה ארד מנהלת מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה תחת פרקליטת המדינה לשעבר ונשיאת בית המשפט העליון כיום דורית ביניש. השתיים נחשבות לידידות.

לדברי כמה עורכי דין המתמחים בדיני עבודה, מינויה של ארד צפוי לחולל שינוי משמעותי בתפקיד בית הדין, משום שגישתה משפטית ו"יבשה" יותר מגישתו של הנשיא אדלר, שהעדיף תמיד לשים את הדגש על הפן של יחסי העבודה. משום כך לשכתו היתה ידועה כמקום שבו מתבצעים לא פעם הליכי גישור בין ארגוני עובדים למעסיקים.

לטענת עורכי דין שונים, ארד לא מצטיינת בפסיקות מהותיות ולא נכנסת מספיק לעומקם של דברים. "היא מאוד קצרת רוח ורק רוצה לגמור את התיקים", אומר אחד מהם. "בפסיקות שלה היא שמה דגש על הפן הטכני או הפרוצדורלי. היא לא חושבת איך זה ישפיע על עולם יחסי העבודה. באופן כללי, אפשר לומר כי היא לא פורצת דרך. היא לא רוצה לעשות מהפכות כמו אלישבע ברק כאשר כיהנה בבית הדין".

עורך דין אחר דווקא תומך בגישתה של ארד: "עד כה, כמעט כל הפסיקות של אדלר היו ידועות מראש, כי הוא היה פרו עובדים בצורה ברורה. ארד היא לא פרו עובדים או מעסיקים. היא תיתן החלטה משפטית מאוזנת, ומדובר בשינוי משמעותי. בעולם דיני העבודה הדגש הוא על כך שאנחנו עוסקים קודם כל בדינים, והמשפט כמעט נעלם. כאשר המתנגדים של ארד אומרים שהיא טכנית, הם למעשה מתכוונים שלא ביודעין לומר שהיא משפטנית מצוינת, ושאי אפשר לדעת מראש לאיזה צד תיטה הפסיקה שלה".

תגיות