אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אין הפתעות: מדד חודש מאי עלה ב-0.4% צילום: חיים צח

אין הפתעות: מדד חודש מאי עלה ב-0.4%

האינפלציה המחושבת 12 חודשים לאחור מסתכמת כעת ב-3%. מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים מראה על קצב שנתי של 2%

15.06.2010, 18:29 | אמנון אטד

מדד חודש מאי שפרסמה הערב (ג') הלמ"ס עלה כצפוי ב-0.4%. זאת בהמשך למדד העונתי הגבוה (0.9%) שנרשם באפריל. ע"פ ההערכות, צמד המדדים של החודשיים האחרונים אינו מעיד על חזרת האינפלציה. על פי ההערכות בשוק ההון צפויה עליית המחירים הממוצעת ב- 12 החודשים הבאים להתכנס אל תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%) ולהסתכם ב- 2.7%.

מדד החודש שעבר הושפע בעיקר מעליות בסעיפים הבאים: פירות טריים (10.5%), הלבשה והנעלה (2.8%), דיור (0.7%) ותחבורה (0.3%). עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות של 0.5% בסעיף הבריאות ושל 0.3% בסעיף המזון.

האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד מאי 2010 לעומת מדד מאי 2009) מסתכמת כעת ב-3%. מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים מצביעה על קצב אינפלציה שנתי של 2%, ואילו מגמת האינפלציה הבסיסית (המדד ללא סעיף הדיור הבעייתי וללא סעיף הירקות והפירות הנתון לתנודות עונתיות) משקפת בפרק זמן זה אינפלציה שנתית של 0.3% בלבד.

ההערכה היא שנתונים אלה יקלו על נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, לשוב ולהשאיר בסוף החודש את הריבית לחודש יולי ללא שינוי, זה החודש השלישי ברציפות, ברמה של 1.5%. זאת למרות העובדה שהריבית הריאלית במשק (היחס בין ריבית בנק ישראל לבין האינפלציה הצפויה) נותרה שלילית ובחודש שעבר היא אף ירדה ב-0.1%, לרמה של מינוס 1.2%. בנוסף לכך ממשיך בנק ישראל להיות מודאג מההשפעה השלילית של הריבית הנמוכה על הזינוק במחירי הדירות, שעלו ב-12 החודשים האחרונים בקרוב ל-22%.

הסיבות העיקריות לנטיית בנק ישראל להשאיר את הריבית חודש נוסף ללא שינוי הן החשש שהעלאת ריבית תגרום להתחזקות נוספת של השקל, ואי הוודאות הרבה השוררת בשווקים הפיננסיים בחו"ל. על כוונתו להשאיר את הריבית ללא שינוי גם במהלך החודשים הבאים רמז בנק ישראל בפרסום האחרון של פרוטוקול דיוני הריבית. בדיונים אלה, שנערכו לפני שבועיים, ציינו חברי הנהלת הבנק כי העלאת ריבית בארץ לפני ביצוע מהלך דומה בחו"ל מגדילה את האטרקטיביות של השקל וגורמת בכך לחיזוקו מול המטבעות החשובים בעולם. לדבריהם, על רקע ההתפתחויות האחרונות בכלכלה העולמית, צפויה הריבית בארצות הברית ובאירופה להישאר ללא שינוי גם בחודשים הבאים. 

עליות המחירים עליות המחירים עליות המחירים

"תנאי אי ודאות"

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף, אומר כי מדד חודש מאי הנמוך מלמד כי סביבת האינפלציה במשק מתונה, ומתאפשרת המשכה של מדיניות מוניטרית אחראית שתותיר את הריבית על כנה.

לדברי אלחדיף, תנאי האי ודאות בהם פועל כיום המגזר העסקי כמו משבר החובות באירופה , התמתנות קצב הצמיחה בשוק המקומי והירידה הצפויה בשיעור האינפלציה בהמשך השנה, תומכים בהמשך קיומה של מדיניות זו. נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה קורא לממשלה שלא להסתפק בצעדים המוניטרים של בנק ישראל ולפעול במישורים נוספים לעידוד מגזר העסקים הקטנים והבינוניים. לדבריו, העברת תקציב דו-שנתי ללא זעזועים לצד השקעת משאבים מסיבית בקידום יזמות בשוק המקומי, הם המפתח להמשך שגשוגו של המשק הישראלי.

"3 המדדים הקרובים צפויים להיות נמוכים ולנוע סביב ה-0.2% בחודש, והאינפלציה השנתית צפויה להסתכם בכ-2%. בהתאם לכך, הנגיד יוכל להמשיך במדיניות העלאת הריבית בקצב איטי ומבוקר, תוך התחשבות במצב היצוא לאירופה ובשער החליפין". כך מעריך דן רון, סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות, בעקבות פרסום מדד חודש מאי.

רון ציין כי "מדד המחירים עלה בהתאם לטווח הציפיות המוקדמות. אין לראות ב-2 המדדים החיוביים האחרונים את התחדשות מגמת האינפלציה. התמתנות מחירי הסחורות, לצד ירידת מחירי היבוא הנקוב במטבעות אירופיים, צפויה להמשיך ולמתן את הלחצים האינפלציוניים המקומיים, הנובעים ממחירי הדיור הגואים ומהשיפור בשכר העבודה".

נשיא להב, יהודה טלמון: "המדד אמנם חיובי, אבל זוהי מגמה זמנית בלבד. המדד מושפע ממשתנים עונתיים, בתחום ההלבשה, הפירות והירקות ועוד, אבל בטווח הארוך הוא יתמתן. בישראל אין בעיה של אינפלציה ולא נראה כי בעתיד הקרוב תהיה בעיה כזו. אין במדד כדי ללמד על סטייה מתוואי האינפלציה שנקבע. למשק הישראלי יש בעיות דחופות יותר להתמודד איתן וסכנות רבות שנשקפות מכיוונים אחרים, עקב המשבר באירופה, המצב הגיאו-פוליטי בארץ והיעדר מדיניות תקציבית ברורה של הממשלה וכל זה מצריך היערכות מיוחדת".

יניב חברון, מנהל מחלקת מאקרו ואסטרטגיה באקסלנס: "מבט מעמיק יותר אל שורשי הנתונים מלמד כי את המדד תידלקו בשנה האחרונה סעיף הדיור וסעיף הדלקים שתרמו כ- 1.2% ו-0.85% בהתאמה (2/3 מהמדד המצטבר). בשלב זה נראה כי בנק ישראל לא יוכל להעלות את הריבית באופן דרמתי, למרות שזהו הכלי הטוב ביותר למתן את מחירי הדיור ובכל זאת ניתן להניח שעליית המחירים שחווינו בשנה האחרונה לא תחזור על עצמה. בנוסף, על רקע החששות להמשך הצמיחה העולמית ולפגיעה בצריכה הפרטית, נראה כי האינפלציה ב-12 החודשים הבאים תהיה נמוכה מהתחזיות הנגזרות משוק ההון".

תגיות