אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": ענקית מצרפת רוצה את שמיר אופטיקה בפרמיה של 25% צילום: אפי שריר

בלעדי ל"כלכליסט": ענקית מצרפת רוצה את שמיר אופטיקה בפרמיה של 25%

ענקית האופטיקה הצרפתית אסילור צפויה לרכוש את אחזקות הציבור בחברת האופטיקה הישראלית, וחלק מאחזקות קיבוץ שמיר, לפי שווי חברה של 190-180 מיליון דולר

16.06.2010, 06:57 | גולן חזני

ענקית האופטיקה הצרפתית אסילור (ESSILOR) מנהלת מגעים לרכישת השליטה בחברת שמיר אופטיקה מצפון הארץ. כך נודע ל"כלכליסט". קיבוץ שמיר מחזיק כיום ב־58% ממניות שמיר, הנסחרת בנאסד"ק בשווי של 143 מיליון דולר. העסקה צפויה להתבצע במחיר של 11–12 דולר למניה, המשקף שווי של 190-180 מיליון דולר לשמיר.

מתכונת העסקה טרם נקבעה, אולם על פי הערכות, מרבית הסיכויים הם כי אסילור תרכוש את אחזקות הציבור בשמיר בהצעת רכש, ובמקביל תרכוש גם חלק מאחזקות הקיבוץ, באופן שיביא אותה לאחזקה של 51%-70% מהחברה. הקיבוץ יישאר עם 30%-40% מהמניות, ולקופתו צפויים להיכנס עשרות מיליוני דולרים. 9% מהחברה מוחזקים בידי הקרן האמריקאית ריוס.

שמיר ואסילור עוסקות בפעילות דומה, אולם האחרונה נחשבת ליצרנית העדשות הגדולה בעולם, עם מכירות של 3.3 מיליארד יורו ב־2009 ושווי שוק של 10.5 מיליארד יורו. החברה, הנסחרת בבורסת פריז, פועלת ב־100 מדינות ומעסיקה 34.7 אלף עובדים ברחבי העולם. את 2010 היא החלה עם צמיחה של 8% בהכנסות ברבעון הראשון ל־906 מיליון יורו לעומת 840 מיליון יורו ברבעון המקביל אשתקד. מאז הונפקה, היא מניבה למשקיעים תשואה שנתית ממוצעת של 15%.

שמיר אופטיקה היא החברה הראשונה מהתעשייה הקיבוצית שהונפקה בנאסד"ק. המהלך התבצע במרץ 2005, כשהחברה גייסה 56 מיליון דולר לפי שווי של כ־225 דולר. ביומה הראשון נסקה המניה ב־40%, אבל מאז ירדה. בית ההשקעות פיבי, שבשליטת בינו צדיק, וקיבוץ איל היו בעבר בעלי עניין בשמיר, אולם הם מכרו חלק גדול מאחזקותיהם בהצעת מכר בהנפקה, ולא ברור אם כיום הם מחזיקים במניות.

שמיר אופטיקה נוסדה לפני 38 שנה, והיא מפתחת ומייצרת עדשות מולטיפוקליות, המיועדות לטיפול בעיניים המאבדות את יכולתן להתמקד בעצמים קרובים, מצב המאפיין בדרך כלל אנשים מעל גיל 45. החברה פועלת בשוק של כ־20 מיליארד דולר בשנה, שנשלט על ידי אסילור, סולה, רודנסטוק, הויה וזייס. שמיר מחזיקה מעבדות בפורטוגל ובאנגליה, וב־2008 רכשה חברה גרמנית.

קיבוץ שמיר עצמו הוא אחד הקיבוצים המצליחים בארץ. בעבר הוא החזיק בשליטה בחברת הבד הלא ארוג (למגבונים לחים) ספאנטק, וב־2006 מכר את חלקו במפעל ב־27 מיליון דולר לשותפו יחזקאל ניסן. עם זאת, הקיבוץ מחזיק עדיין בשליטה בחברה בורסאית נוספת, שלא"ג, הפועלת גם היא בתחום הבד הלא ארוג - לתעשיית החיתולים - ונסחרת לפי שווי של 212 מיליון שקל.

את הרבעון הראשון של 2010 סיימה שמיר אופטיקה עם הכנסות של 40.1 מיליון דולר, שייצגו התאוששות מהמשבר, שבו רשמה ברבעון המקביל הכנסות של 33 מיליון דולר. שיעור הרווח הגולמי עמד על 54%, ואילו הרווח הנקי עמד על 3.9 מיליון דולר. בקופת החברה כ־30 מיליון דולר, נכון לסוף הרבעון הראשון. התחזיות של שמיר ל־2010 מדברות על הכנסות של 151–157 מיליון דולר לעומת 140 מיליון דולר ב־2009.

בראיון ל"אינווסטיר" הצרפתי, שפורסם לפני קצת יותר מחודש, העריך מנכ"ל אסילור אינטרנשיונל, הובר סאנייר, כי רכישת החברות האמריקאיות FGX בדצמבר 2009 ו־Signet Armorlite באפריל השנה תגדיל ב־6% את מכירותיה של אסילור ב־2010. אולם באותו ראיון גם רמז סאנייר כי מסע הרכש שלו טרם הסתיים, וציין כי שיעור הצמיחה הפנימית של החברה ינוע השנה בין 5% ל־7% ויסתייע ב"רכישות קטנות יותר". כעת, עם ההצעה לקיבוץ שמיר, האמירה הזאת מקבלת משנה תוקף.

הצמיחה ברבעון הראשון היתה בהתאם לתחזית המוקדמת של סאנייר, אבל בד בבד הוא דאג להזהיר את המשקיעים מפני העתיד לבוא. "אסור לנו להסתיר את פנינו מאחורי התוצאות הנהדרות הללו", אמר מנכ"ל אסילור בשיחה עם משקיעים אחרי פרסום התוצאות. "צלו של המשבר הכלכלי עדיין כאן, ואנחנו רואים את זה בכלכלות המפותחות, אף שבמדינות המתפתחות המצב הרבה יותר טוב. בסין, למשל, הכלכלה מתפוצצת והפעילות האופטית שלנו שם חזרה לשיעורי צמיחה גבוהים ביותר".

באותה שיחת ועידה הדגיש סאנייר כי אסטרטגיית הצמיחה של החברה נשענת על הרחבת הפעילות בשווקים מתפתחים, דוגמת סין והודו, ועל המשך מדיניות הרכישות, שתסייע להוציא אסטרטגיה זו לפועל ולתרום לצמיחה בפעילות.

את אסטרטגיית הצמיחה של אסילור מוביל מאז 1996 היו"ר קסבייה פונטאנה, שכיהן עד לאחרונה גם כמנכ"ל החברה. את התפקיד הזה הוא פינה בתחילת השנה לסאנייר, שהחזיק קודם לכן בתפקיד מנהל התפעול הראשי.

השניים הובילו, כאמור, בסוף השנה שעברה את רכישת FGX, יצרנית עדשות ראייה למשקפיים ומשקפי שמש ממדינת רוד איילנד, שרשמה ב־2009 הכנסות של 259 מיליון דולר. היקף העסקה היה 549 מיליון דולר, והיא כללה נטילת חובות של 115 מיליון דולר.

ארבעה חודשים לאחר מכן, נרכשה כאמור גם Signet Armorlite, חברה שפעילותה נעשית מקליפורניה, ושרשמה אשתקד הכנסות של 115 מיליון דולר. Signet מתמחה בפיתוח ובייצור עדשות אופטיות, ומחזיקה בזיכיון עולמי בלעדי לפיתוח ייצור ושיווק של עדשות הנושאות את שם המותג קודאק.

בינתיים נדרשת החברה הצרפתית להתמודד גם עם בעיות מבית. בסוף השבוע שעבר היא ספגה קנס של 50 מיליון יורו מהממונה על הגבלים עסקיים בגרמניה עקב אשמה של יצירת קרטל עם ספקיות נוספות של עדשות לחנויות משקפיים בשנים האחרונות. אסילור מיהרה להודיע כי בכוונתה לערער על ההחלטה לבית המשפט, אולם במקביל הבהירה כי עד כה כבר הפרישה במצטבר 9.2 מיליון יורו בגין הפרשה.

תגיות