אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תקציר מנהלים: "לנוער החרדי אין ארגז כלים מינימלי" צילום: יותם פרום

תקציר מנהלים: "לנוער החרדי אין ארגז כלים מינימלי"

פרופ' אמנון רובינשטיין אומר כי "שיעור ההשתתפות הנמוך של החרדים בכוח העבודה הוא אחד המכשולים הגדולים לכלכלת ישראל"

17.06.2010, 10:07 | דיאנה בחור ניר

1. לאחרונה הגשת עתירה לבג"ץ במטרה להכניס לימודי ליבה, כמו מתמטיקה ואנגלית, למערכת החינוך החרדית. מדוע לכפות על החרדים את מה שהם לא רוצים?

 

"פרנסיהם בוודאי מעוניינים לכלוא אותם במערכת החרדית ולא לאפשר להם לצאת. העיקרון הבסיסי בדמוקרטיה הוא שילד שמגיע לבגרות יוכל לקבל את זכות הבחירה: להישאר במגבלות של החברה החרדית או לצאת החוצה ולהשתתף בחיים הכלכליים של החברה. עצם האופציה הזאת הוא נכס צאן ברזל של כל דמוקרטיה. היום אין להם בחירה ואין להם ארגז כלים מינימלי, ואז הם לא יכולים לצאת מהקהילה גם בבגרותם, אם הם רוצים לעשות זאת. זאת פגיעה חמורה בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו".

 

אמנון רובינשטיין. "אני לא מבין איך תהיה חקירה עצמאית של המשט אם לא נחקור את המשתתפים בפעולה", צילום: מיכאל קרמר אמנון רובינשטיין. "אני לא מבין איך תהיה חקירה עצמאית של המשט אם לא נחקור את המשתתפים בפעולה" | צילום: מיכאל קרמר אמנון רובינשטיין. "אני לא מבין איך תהיה חקירה עצמאית של המשט אם לא נחקור את המשתתפים בפעולה", צילום: מיכאל קרמר

2. אבל מדוע בכפייה?

 

"אין שום ברירה אחרת. ראשי הממסד החרדי כופים עליהם את אורח החיים החרדי. הילדים שם חסרי ישע, ואני מרגיש שחובתנו לעזור להם. זה עניין כלכלי ממדרגה ראשונה. שיעור ההשתתפות הנמוך של החרדים בכוח העבודה הוא אחד המכשולים הגדולים לכלכלת ישראל. אם לא ייעשה שום דבר אני רואה את המחנה הציוני וגם את המחנה הדתי־לאומי הולך ומתכווץ. לפי דו"ח מדאיג מאוד של מכון טאוב, מספר הלא עובדים מרצון ילך ויגדל בשעה שמספר המפרנסים ילך ויקטן, וזאת נוסחה לאסון".

3. האם הניסיון לשנות את הנורמות של הציבור החרדי צריך להיעשות תוך מאבק או בחיבוק?

 

"כשהייתי שר חינוך ניסיתי להגיע להסכמה, וכמעט הגעתי להסכמה מלאה עם אנשי ש"ס לליבה שלא תפגע בהם. היא כללה אנגלית, מחשבים ללא אינטרנט - כי יש להם חשש גדול מפורנו, היסטוריה של מדינת ישראל ועוד מקצוע מדעי שיבחרו על פי רצונם. לא הייתי כופה עליהם את לימודי האבולוציה - זאת לא מטרתי, אלא לייצר להם אופציה של הצטרפות לחברה הישראלית. בסופו של דבר זה לא קרה, היו בחירות וההסכם לא הושלם מעולם".

4. בג"ץ פסק השבוע להפסיק את הקצבאות לאברכים בשל פגיעה בעקרון השוויון. מדוע נדרשה ההתערבות של בג"ץ?

 

"חוק יסודות התקציב ביטל תשלומים ייחודיים וקבע חובת שוויון בקריטריונים. אבל אחר כך הממשלה העבירה בכנסת הקצאה ייחודית לאברכים, שסטודנט ששירת בצה"ל למשל אינו זכאי לה. בית המשפט אומר ובצדק שזה תשלום בלתי חוקי, רק חבל שזה לקח כל כך הרבה זמן. חוק יסודות התקציב קבע משהו ברור והכנסת למעשה הפרה את החוק. זאת נורמה שנמשכה יותר מעשר שנים".

5. לאחרונה סירבת לעמוד בראשות ועדת החקירה של המשט לעזה. מדוע?

 

"חשבתי שזאת צריכה להיות ועדת חקירה לפי חוק ועדות חקירה שקבעה נשיאת בית המשפט העליון, וחשבתי שאסור להגביל את החקירה בשום צורה. אני לא מבין איך תהיה חקירה עצמאית אם לא נחקור את המשתתפים בפעולה. זו חקירה מקוטעת וללא סמכויות ועל כן לא רציתי את התפקיד. אני מאמין לצה"ל ולחיילים, אבל צריך להוכיח את זה קבל העולם כולו בחקירה יסודית. חקירה שאיננה כזו לא תוכיח לאף אחד שהיתה פה הגנה עצמית".

6. מה אתה חושב על ועדת טירקל לחקירת המשט?

 

"השופט טירקל היה שופט טוב מאוד, אני רוצה להאמין שתיעשה עבודה טובה, אין לי ביקורת על חברי הוועדה. אני מקווה שיצליחו בתפקידם, אני לא רואה בהם שום פגם. באופן אישי לא הייתי רוצה לקחת חלק בחקירה מוגבלת כזו".

7. נראה שישראל נהפכת למעצמת אוצרות טבע, על הנייר לפחות. האם זה בכלל טוב לנו?

 

"אוצרות טבע יכולים להביא לשגשוג ובאותה מידה גם להרס. תלוי מה עושים עם זה. נורבגיה היא דוגמה טובה למדינה שהשתמשה נכון באוצרות שלה: היא הקימה באמצעותם קרן ארוכת טווח לפיתוח המדינה והתשתיות. במדינות אחרות כמו ניגריה ואלג'יריה, שבהן הממשלה לא כיוונה והסדירה, האוצרות רק הזיקו. השאלה היא אם הממשלה תעשה את עבודתה ותיעזר בכסף כדי להקטין את הפער בישראל, או שהכסף יעשה את ההפך".

8. כמה חברות ישראליות הודיעו השבוע על הפסקת יבוא מטורקיה וייצור מוצרים בה. זו טעות בעיניך?

 

"תלוי מאוד בסיטואציה. החרם נגד דרום אפריקה הצליח, אבל ישראל נמצאת במעמד אחר. היא קורבן מועד להחרמות מצד חצי עולם, וסכסוך עמוק יותר עם טורקיה עלול להזיק לנו. טורקיה היא כוח צבאי וכלכלי חזק מאוד. הסלמת היחסים איתה תחליש את החוגים שמתנגדים למדיניות האנטי־ישראלית החדשה ותחזק את הקיצוניים. החרמת טורקיה היא מהלך פזיז ורע. לדעתי, ראש הממשלה צריך לצאת נגד זה באופן רשמי".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
למה אתה אומר זאת ? הלוא הם ..
לומדים "שנור" מהו (!) איך עובדים/מסדרים את המערכת (!) איך מנצלים את ה"ציונים" (!) הם מבינים כי עד גיל XXX (משתנה!) יש ללמוד תורה - ולעבוד בהסתר - למשל בשוק ה : יהלומים , ההון, תיווך, ספסרות למיניה , ועדיין לקבל קיצבת "סטודנט" ! הרי אני ובני וכמוני : מממן אותו , משרת בצבא להגנתו ולהגנת אמונתו ומנהגיו שהם בעצם מנהגי ולבושם של גבירי גאליציה מהמאה ה- 17/8 - ועוד טוענים כי משמרים מנהגי אבות ? לגרוב גרב או לכפתר בגד מהווים לדעתם מצוות מהתורה ? ולא היא - זו פרשנות של "חצרנים" ההופכים לאדמורים בזכות קסם אישי ומשעבדים מאות ואלפי אנשים הסרים למרותם ומעצימים את כוחם ! אין להם וליהדות דבר וחצי דבר !
Stef , La La Land  |  19.06.10
3.
שמעתי אתמול ביומן את פרופ' רובינשטיין
וגם את ספי רחלבסקי וד"ר זוביידה. היה דיון אקדמאי נחמד למי שלא שמע על נושא החרדים כמובן. הם כולם צודקים מן הסתם, הבעיה (וגם על זה כולם הסכימו) שהפתרון אצל הפוליטיקאים ואם 60 שנה לא עשו כלום אז סביר להניח שעוד 60 שנה לפחות לא יעשה כלום. כל אחד רוצה לסיים את חייו הפוליטים בנחת, להנות ממנעמי השלטון, לסחוט כמה שאפשר עבורו דרך משלם המיסים ואחריי המבול. אני מסכים עם ספי שבקצב הזה סוף בית שלישי קרב והרי היהודים מעולים בהרס עצמי, אז אני כבר ארזתי מזוודה...ומוכן לגלות בכיף.
יואב , דרום  |  19.06.10
לכל התגובות