אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תחזית קודרת לעשור הקרוב: מחירי המזון בעולם יזנקו בעשרות אחוזים צילום: בלומברג

תחזית קודרת לעשור הקרוב: מחירי המזון בעולם יזנקו בעשרות אחוזים

באו"ם וב־OECD צופים עליות חדות במחירי החיטה, השמנים הצמחיים ומוצרי החלב לנוכח ביקושים גואים בשווקים המתפתחים והעלייה בתפוקת הדלקים הביולוגיים

16.06.2010, 21:56 | סוכנויות הידיעות

מחירי המזון עתידים לעלות בשיעור של עד 40% בעשור הקרוב לנוכח התגברות הביקושים מצד השווקים המתעוררים, הביקוש לדלק ביולוגי ועליית מחירי האנרגיה, כך עולה מדו"ח של האו"ם שפורסם היום (ד'). עוד מזהיר הדו"ח מפני עלייה בהיקפי הרעב העולמי.

סין צמצמה משלוחים החמרה במצוקת המזון בקוריאה הצפונית בעקבות צמצום משלוחי הדגנים בשבועות האחרונים, פרסם הממשל בפיונגיאנג הודעה שתופסק חלוקת קצבאות המזון עד להודעה חדשה סוכנויות הידיעותלכתבה המלאה

על פי הדו"ח, שחובר על ידי ה־OECD וארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO), מחירי הסחורות החקלאיות אמנם ירדו מרמות השיא שנרשמו לפני שנתיים, אך הם עתידים לחזור ולעלות, וקיימת סבירות נמוכה שיצנחו לרמות הממוצעות שנרשמו בעשור האחרון.

הדו"ח מזהיר כי בראי ההיסטוריה, "נראה שלא ניתן לשלול תנודות מחירים נוספות או משברים קצרי טווח". על פי התחזית, מחירי החיטה והדגנים יעלו בעשור הקרוב בשיעור של בין 15% ל־40% במונחים אבסולוטיים לעומת השנים 2006-1997, העשור שקדם לעליית המחירים החדשה ב־2008-2007.

חקלאי בברזיל חותך קנה סוכר, צילום: בלומברג חקלאי בברזיל חותך קנה סוכר | צילום: בלומברג חקלאי בברזיל חותך קנה סוכר, צילום: בלומברג

מחירי השמנים הצמחיים צפויים לעלות ביותר מ־40% בעוד לפי הערכות, מוצרי החלב יעלו בשיעור של בין 16% ל־45%.

מחירי חיות המשק יעלו בשיעור מתון יותר, אף שהביקושים לבשר עולים בקצב מהיר יותר משל הסחורות האחרות על רקע התחזקות מעמד הביניים בכלכלות מתפתחות. לפי הדו"ח, כבר עתה כמיליארד בני אדם ברחבי העולם סובלים מתת־תזונה.

"אזהרה חמורה"

פעילים התומכים בסחר הוגן אומרים כי התחזיות לעלייה חדה במחירים מהוות "אזהרה חמורה" לקובעי המדיניות הבינלאומיים. "יש לבצע השקעות לטובת תמיכה במיליארד בני אדם שפרנסתם תלויה בענפי החקלאות הקטנים", אומרת ברברה קרותר, דוברת ארגון סחר הוגן. "לא רק שהשקעה כזו תעלה את התפוקה, היא גם תסייע בקידום אזורים מוכי עוני", הוסיפה.

הדו"ח קורא להאצת הייצור החקלאי ולהקמת מערכת מסחר מהודקת ויעילה שתבטיח תחרות הוגנת כמו גם העברת עודפי מזון למקום הנכון.

כמו כן, הדו"ח מציין את חלקן הגדל והולך של המדינות המתפתחות בעלייה בביקושים ובייצור. ברזיל היא היצרנית החקלאית הגדלה במהירות הרבה ביותר, והתפוקה שם צפויה לטפס ביותר מ־40% בעשור הקרוב. לעומתה, סין, הודו, רוסיה ואוקראינה ירשמו עלייה של יותר מ־20% בתפוקה.

"התפקיד של המדינות המתפתחות בשווקים הבינלאומיים גדל במהירות וככל שהשפעתן גדלה, כך מתעצמת השפעת המדיניות שלהן על תנאי השוק העולמי", אומר מזכ"ל ה־FAO ז'אק דיוף. "לפיכך, דיוני מדיניות חייבים להתקיים ברמה הבינלאומית ועלינו לשפר את התנאים להחלפת דעות מסוג זה".

גורם נוסף להעלאת מחירי המזון הוא תעשיית הדלקים הביולוגיים השנויה במחלוקת. לפי הדו"ח, המשך התרחבות תפוקת הדלקים הביולוגיים, לעתים כדי לעמוד ביעדי ממשלות, ייצור ביקושים נוספים לחיטה, דגנים, שמנים צמחיים וסוכר.

תגיות