אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פותח חשבון: השקעות בינלאומיות צילום: אוראל כהן

פותח חשבון: השקעות בינלאומיות

אחרי שהבינלאומי השלים רכישה של 2.5% ממניות עזריאלי אפשר לצפות ממנו להשקעות דומות נוספות

17.06.2010, 07:21 | תומר זלצר

לפני כארבע שנים הודיע הבנק הבינלאומיעל רכישת 2% בסלקום כחלק מאימוץ מדיניות של ביצוע השקעות ריאליות. בבנק הסבירו אז כי היעד יהיה להשקיע בחברות רווחיות בעלות פוטנציאל צמיחה, שבהן ניתן יהיה לממש את ההשקעה. הבינלאומי קבע יעד פנימי לגובה סך ההשקעות הריאליות שלו, אך לא פרסם אותו.

ההשקעה בסלקום מומשה ב־2007 ברווח של כ־64 מיליון שקל, ומאז לא ביצע הבינלאומי עוד השקעה ריאלית, עד הנפקת עזריאלי שהושלמה השבוע. הבינלאומי רכש כ־2.5% מעזריאלי בתמורה לכרבע מיליארד שקל.

מאחר שהבינלאומי לא היה חלק מהסדר מניות הבנקים ואינו מחויב במגבלות האוסרות עליהם להשקיע במניות דרך הבורסה, הבנק השתתף בשני שלבי ההנפקה: הציבורי והפרטי. בנק הפועלים, לעומת זאת, היה רשאי להשתתף רק בשלב הפרטי. תחת תנאי הרגולציה ההולכים וגוברים מדובר ביתרון שאין לזלזל בו בעבור הבינלאומי.

ב־2009 מכרו הבנקים את מניות בזקו- HOT שאותן קיבלו כחלק מהסדרי חובות. הבינלאומי קיבל תמורת מניותיו בחברות כ־640 מיליון שקל. אותן מניות היו חלק מתיק הנוסטרו וככל הנראה "מילאו את המכסה" של ההשקעות הריאליות של הבינלאומי: זוהי אחת הסיבות המרכזיות, כפי הנראה, שהבנק לא מיהר לבצע עוד השקעות ריאליות. אבל עכשיו, כאמור, המצב שונה. ההערכה היא כי הבינלאומי צפוי לבצע השקעות דומות בעתיד בהיקף כולל של כ־400־300 מיליון שקל.

עיון נוסף בהוראת חזקיהו

השבוע שלח המפקח על הבנקים רוני חזקיהו טיוטת חוזר למנכ"לי חברות כרטיסי האשראי בעניין פעילות החברות באינטרנט. נראה שההנחיות מהוות הפקת לקחים מהסתבכות חברת כאל בפעילות הסליקה הבינ"ל שלה - הסתבכות שגררה קנסות של כ־20 מיליון דולר מוויזה אירופה וממסטרקארד.

בנק ישראל דורש מדירקטוריון החברות להגביל את היקף החשיפה של הפעילות האינטרנטית שלהן בחו"ל - בדגש על התקשרויות עם בתי עסק בענפים עתירי סיכון (הימורים, פורנו, סמי מרפא). לצד הגברת הפיקוח על הפעילות האינטרנטית כדאי לשים לב מה לא כוללת הטיוטה: היא לא אוסרת על החברות להתקשר עם עסקים הפועלים באותם תחומים, אלא רק מבקשת להגביל את החשיפה ולקבל חוות דעת משפטית על הלקוחות. לגבי פעילויות מסחר אלקטרוני אחרות, בתחומים שאינם עתירי סיכון, לא הוצבו דרישות חדשות. כלומר, תחום הסליקה הבינ"ל לא נחסם - כך שחברות האשראי יכולות להמשיך לפעול בו.

בניגוד לכאל, המתחרות ישראכרט ולאומי קארד נמנעו מלהיכנס לתחום הסליקה הבינ"ל - בדגש על ענפים עתירי סיכון. לאחר שהוראת בנק ישראל תהפוך למחייבת, עתידה ישראכרט לבחון אפשרות כניסה לתחום. ועדיין: ממש לא שוקלים שם להיכנס לענפים עתירי הסיכון. הסכנה גדולה מדי.

תגיות