אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרצה בבחירת נשיא לבית הדין לעבודה צילום: גיא אסיאג

פרצה בבחירת נשיא לבית הדין לעבודה

לטענת התנועה לאיכות השלטון נוהל ועדת האיתור למינוי בכירים במערכת המשפט אינו חל לכאורה בבתי הדין לעבודה. דוברות בתי המשפט: "הכללים חלים על כל המערכת"

17.06.2010, 08:00 | ענת רואה

התנועה לאיכות השלטון טוענת כי התחייבות המדינה בפני בג"ץ, שלפיה יוכנו נוהלי עבודה מסודרים בנוגע לבחירה ומינוי של נשיאים וסגני נשיאים לבתי המשפט השונים, אינה ממומשת במלואה - בפרט לגבי מינוי נשיאים לבתי הדין לעבודה.

התנועה עתרה לבג"ץ באוקטובר 2006 נגד ריבוי המינויים לתפקיד סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב - 12 שופטים נשאו בתואר המכובד באותה עת. העתירה, שההכרעה בה ניתנה לאחר כמעט שלוש שנים, הסתיימה בסיכום שלפיו תיקון דרכי המינוי ייעשה רק לגבי מינויים עתידיים, כדי לא לפגוע בשופטים שכבר זכו למינוי. כמו כן, הסחבת בטיפול בעתירה הביאה לכך שחלק מהבעיה נפתר, משום שחלק מהשופטים שנשאו בתואר בבית המשפט בתל אביב פרשו לגמלאות, ואחרים עברו לבית המשפט המחוזי בפתח תקווה.

עתה, כשנה לאחר מתן פסק הדין בעתירה, טוענת התנועה לאיכות השלטון כי המדינה אינה עומדת בהתחייבויותיה, כפי שעלו מדברי השופטת אילה פרוקצ'יה בפסק הדין: "המדינה הצהירה שהמינויים הבאים של סגני נשיא ייעשו בעתיד על פי השיטה החדשה, שעיצובה הסופי כבר מצוי בפתח".

מה יקרה בת"א

במאי 2009, בעקבות פסיקת בג"ץ, נקבעו תפקידיה ודרכי פעולתה של ועדת האיתור למינויים בכירים במערכת. במכתב ששוגר לנשיאת ביהמ"ש העליון דורית ביניש, לשר המשפטים יעקב נאמן, למנהל בתי המשפט משה גל ולשורת גורמים נוספים, טוענת התנועה לאיכות השלטון כי נשיאת בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, השופטת עליה פוגל, עומדת לפרוש מתפקידה בעוד פחות מחודשיים, באוגוסט 2010 - וכי לכאורה עולה כי נוהל ועדת האיתור לא חל על בחירת נשיאים וסגני נשיא בבתי הדין לעבודה. לפיכך, טוענת התנועה לאיכות השלטון, הליך המינוי לבתי הדין לעבודה נותר פרוץ.

"פרצה זו מקבלת רלבנטיות מיידית נוכח פרישתה הצפויה של נשיאת בית הדין האזורי לעבודה תל אביב, והצורך לבחור נשיא חדש בהתאם לעקרונות המנחים בשירות הציבורי", נטען במכתב. התנועה מבקשת לפיכך כי נוכח העובדה שנותרו עוד חודשיים עד לפרישתה של פוגל, יתבצע המינוי בהתאם לנוהל החדש.

בכירים בלי הגבלה

במכתב יש התייחסות לאישור שנתנה ועדת הכספים של הכנסת לתיקון לחוק, המאפשר להעניק לשופטים תואר "שופטים בכירים". האישור ניתן במרץ 2009, זמן קצר לפני פסק הדין בבג"ץ. מטרת המהלך היתה למצוא פתרון ראוי, מעמדית וכספית, לנשיאים ולסגני נשיאים שנאלצו לחזור ולשמש כשופטים רגילים עקב "חוק הקדנציות" של שר המשפטים הקודם, דניאל פרידמן, שאינו מאפשר כהונה של יותר משבע שנים בתפקידים אלה. כמו כן התעתד התיקון לתגמל שופטים שראויים לקידום ולהפחית את המחאה הציבורית על מספרם הרב של סגני הנשיא המכהנים.

לתנועה לאיכות השלטון אין התנגדות לעצם התואר של שופטים בכירים; הביקורת של התנועה היא על כך שהענקת התואר אינה מלווה בנהלים ברורים ובמכסות קבועות, כפי שנעשה בתפקידים שיפוטיים וניהוליים בכירים אחרים.

דוברות בתי המשפט מסרה בתגובה: "במערכת בתי המשפט קיים תקנון של סגני נשיא ושופטים בכירים שתואם עם אגף התקציבים במשרד האוצר. כיוון שכך, אין צורך להסדיר את העניין בחקיקה. מעבר לכך, איננו מגיבים על מכתבים אשר הגיעו לתקשורת בטרם הובאו לידיעת הנמענים. הכללים שנקבעו חלים על כל מערכת בתי המשפט ובהתאמה הנדרשת לעניין, לרבות העברת נושא משרה ממקום למקום".

תגיות