אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חגיגה מוקדמת

חגיגה מוקדמת

לאזרחי ישראל אין מה לבנות על התעשרות המדינה מתמלוגי הגז

20.06.2010, 10:58 | יניב חברון

התקופה האחרונה שייכת ללא ספק למניות חיפושי הגז ואנרגיה. התגליות של מאגרי "תמר" ו"לוויתן" היו המצת שהוביל לוויכוח בנוגע לשיעור התמלוגים שהחברות צריכות לשלם למדינה. בטור זה ננסה לשים בפרופורציות את כל הוויכוח של נושא התמלוגים ועל השפעתו על הכנסות המדינה. 

עתודות הגז הטבעי של ישראל מסתכמות כרגע, בהנחה שיש גז במאגר "לוויתן", ב-688 BCM. הערך הכולל של המיסים הנגבים בישראל מפעילות בתחום הגז והנפט עומדים על כ-40%. אגב, שיעור נמוך יחסית לממוצע העולמי - 55%. לצורכי הבדיקה שלנו אנו נניח שמשרד האוצר יצליח להעלות את סך הערך הכולל של המיסים הנגבים לאזור ה-55%. לפיכך, בהערכה גסה אנו מניחים שהממשלה תגבה כ-59 מיליארד דולר מתגליות הגז.

השלב הבא בבדיקה שלנו הוא על פני כמה שנים יזרמו תקבולים מתגליות הגז. על פי משרד התשתיות הלאומיות סך הצריכה של ישראל בשנת 2009 הסתכמה ב-4.5 BCM והצפי הוא שעד שנת 2029 סך הצריכה תעלה ל- 15.5 BCM. כלומר, מרבית העתודות מהגז יופנו לחו"ל.

קידוח תמר, צילום: אלבטרוס קידוח תמר | צילום: אלבטרוס קידוח תמר, צילום: אלבטרוס

אז כמה גז טבעי יש בעולם אתם מתעניינים? סה"כ בשנת 2008 הופק כ-3,066 BCM גז טבעי. כאשר הצרכניות הגדולות בעולם היו ארה"ב ורוסיה שצרכו 700 ו-518 BCM, בהתאמה, כלומר ישראל עדיין שחקן קטן בשלב זה.

לצורך קבלת תמונת מצב נניח שהתקבולים יתקבלו לאורך 25 שנה, כלומר 2.3 מיליארד דולר כל שנה, השווים בשער חליפין של 4 שקלים לדולר, ל-9.4 מיליארד שקל בכל שנה. במידה ונעריך את התקופה ב-50 שנה (בכל זאת, 700 BCM בקירוב) נמצא כי התקבול השנתי בממוצע עשוי להגיע ל-4.7 מיליארד שקל בלבד.

קצת על תקציב המדינה: סך תקציב המדינה בשנת 2009 הסתכם ב-242 מיליארד שקל ובשנת 2010 הוא צפוי לעמוד על 250 מיליארד שקל. כלומר, בהנחה שהתקציב יגדל בממוצע ב-3% ב-25 השנה הקרובות (הנחה סבירה), ובהנחה שמחירי הגז יעלו גם הם ב-3% בשנה (הנחה סבירה הרבה פחות) תקבולי הממשלה יהוו כ-2%-4% בממוצע מסך התקציב. האם ניתן להתחיל לחלום שגם ממשלת ישראל תתחיל לחלק כסף לתושביה על סמך תגליות הגז?

נבהיר, אנחנו כן חושבים שתגליות הגז הן דבר חשוב ומצוין שיתרום לכלכלת ישראל ובכל זאת יש לקחת את הדברים בפרופורציות הנכונות. לפחות על פי התגליות כיום ובהנחה שבמאגר "לווייתן" אכן יימצא גז ישראל לא תהפוך לערב הסעודית או קטאר או כל מדינה דומה אחרת, שמרבית הכנסותיהן מגיעות מנפט (בערב הסעודית הנפט מהווה כ- 75% מההכנסות המדינה, כ-45% מהתמ"ג, וכ-90% מהייצוא) והן מממנות חלק נכבד מהצרכים של התושבים ובראשם שירותי חינוך ובריאות בחינם.

גם אם יימצא גז ונפט במאגרים נוספים בישראל, חלום הנסיכויות יהיה רחוק מאיתנו. ע"פ סקר גיאולוגי שנעשה על ידי מכון ממשלתי מארה"ב (USGS) הוערך פוטנציאל הגז הטבעי באגן המזרח של הים התיכון בכ-540 מיליארד דולר, חלקם בחופי ישראל.

נסיכויות ערב לא, אז מה בכל זאת? מלבד תמלוגי הממשלה עליהם ידונו לא מעט בשנים הקרובות, קיימים כמה יתרונות מאקרו כלכליים נוספים. היתרון הראשון שיכול להיווצר מתגליות הגז הוא שיפור וייצוב של החשבון השוטף של ישראל שתוכל להתחיל לייצא גז למדינות אחרות (ולא רק הייטק וכימיקילים).

בנוסף, תגליות אלו יעודדו עוד יותר את הגידול לשימוש בגז מה שצפוי להוזיל את עליות הפקת החשמל לתושבים ולמפעלים כאחד. לפי הערכת משרד התשתיות הלאומיות, החיסכון המצטבר בשנים 2009-2003 מהשימוש בגז טבעי הגיע ל-5 מיליארד דולר. הוזלה זו תגדיל את ההכנסה הפנויה של התושבים, תומכת בצריכה הפרטית ואף תגדיל את שולי הרווח של המפעלים. גם מבחינה אסטרטגית ישראל מתחזקת משמעותית כאשר התלות בייבוא אנרגיה צפוי לרדת בצורה דרמתית. במידה וחלום מכוניות החשמל יהפוך מציאותי בעשור הקרוב נראה כי חשיבות ממצאי הגז תעלה אף מדרגה נוספת.

נכתב על ידי יניב חברון ואהוליאב לוי ממחלקת המאקרו בבית ההשקעות אקסלנס. אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות.

תגיות