אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המילון המעודכן לוועדת נאמן צילום: יריב כץ

המילון המעודכן לוועדת נאמן

מיונס ועד גושן, מוורטהיים ועד שטייניץ. "כלכליסט" מגיש את המילון המלא לשכר הבכירים, כולל כל המספרים שצריך להכיר כדי להישאר מעודכן, תוספות מיוחדות ומשפטי מפתח שאפשר לשלב בכל שיחה במשרד

20.06.2010, 10:51 | עידן גרינבאום ותומר זלצר

בימים הקרובים צפויה ועדת השרים לשכר הבכירים בחברות ציבוריות לקבוע את עמדתה. "כלכליסט" משרטט את מילון המונחים המלא להבנת פעולותיה.

 

אופציות

 

שיטת תגמול נפוצה: זכות לרכוש או למכור מניה תמורת מחיר קבוע מראש במועד קבוע מראש. הפער בין מחיר המניה למחיר המימוש הוא הרווח.

מאחורי הקלעים: התשובה המקובלת של מנהל בכיר (ע"ע) לשאלה כיצד הוא הרוויח כל כך הרבה כסף. לדוגמה: "זה לא שכר, זה אופציות. המניה עלתה, המשקיעים הרוויחו וגם אני עשיתי כמה שקלים".

הבורסה בת"א, צילום: בלומברג הבורסה בת"א | צילום: בלומברג הבורסה בת"א, צילום: בלומברג

בכיר /בכירים

כשמדובר על בהגבלת שכר הבכירים, הכוונה בדרך כלל למנכ"לים ולחברי הנהלה בחברות ציבוריות. תגמול הבכירים בחברות ציבוריות מאושר על ידי הדירקטוריון.

מאחורי הקלעים: מספר הולך וגדל של בעלי תפקידים. פעם היה מדובר במנכ"ל וביו"ר. היום גם סמנכ"ל הכספים, השיווק, מזכיר החברה והעוזרת למנכ"ל יכולים למצוא עצמם ביום טוב ברשימת הבכירים.

בעלי שליטה

מכונים לעתים גם "טייקונים". בעל שליטה הוא מי שמחזיק ביותר מ־50% מהמניות. קיימים מקרים לא מעטים שבהם לבעל השליטה פחות מ־50% מהמניות, כמו למשל במקרה שבו קיים פיזור רב של המניות או אם הוכרז כבעל השליטה בידי הרגולטור (בבנקים, למשל). לבעל השליטה השפעה מרכזית על פעולות החברה ותוכניותיה העתידיות.

מאחורי הקלעים: האנשים שיכולים ובדרך כלל גם עושים מה שהם רוצים בחברה ציבורית ולא משנה באיזה אחוז מהמניות הם מחזיקים. בעלי השליטה הם אלה שממנים את "הבכירים", ואלה בתמורה מאפשרים לבעלי השליטה לחלוב את החברות שבשליטתם.

גושן זוהר

יו"ר רשות ניירות ערך. מציע להתמודד עם שכר הבכירים באמצעות רגולציה ולא חקיקה. גושן מציע לחייב חברות ציבוריות להביא את שכר חמשת הבכירים בהן לאישור האסיפה הכללית, וכך להגדיל את ההשפעה של בעלי המניות מקרב הציבור.

מאחורי הקלעים: האיש היחיד שעלול לקלקל את החגיגה המתוקה של בעלי השליטה והבכירים. אמירה מקובלת באזור הבורסה: "בלילה היה לי חלום שבו העפלתי לראש רשימת שיאני השכר, אבל אז הגיעו גושן והחוקרים שלו והפכו לי את המשרד. התעוררתי שטוף זיעה".

זוהר גושן, צילום: עמית שעל זוהר גושן | צילום: עמית שעל זוהר גושן, צילום: עמית שעל

דירקטוריון

גוף שממונה על ידי בעלי המניות של החברה, שתפקידו גיבוש האסטרטגיה ופיקוח על פעילות החברה ומנהליה. במקרים מסוימים בעלי שליטה בחברות ציבוריות ממנים את עצמם לתפקיד יו"ר הדירקטוריון ומושכים מהחברה שכר.

מאחורי הקלעים: חבורה של מקורבים/חברים מהצבא/שותפים של בעל השליטה, שמתכנסים אחת לתקופה לקפה, מאשרים את השכר המופרז של הבכירים ובסוף עוד מקבלים צ'ק מכובד.

דיבידנד

תשלום שמעבירה חברה לבעלי המניות לאחר שצברה רווחים. על פי אחת הטענות, שכר הבכירים הגבוה פוגע בדיבידנד שאמור לזרום לבעלי המניות.

מאחורי הקלעים: דרך מקובלת של בעל השליטה לרוקן את קופת החברה כדי להחזיר לעצמו קצת כסף, אחרי שכילה את כל הונו בדרך להשתלטות על החברה. פתק שנשר מכיסו של בעל השליטה בחדרו של המנכ"ל: "מחשבות שעלו לי באשראם בנפאל - דרושה לנו יצירתיות בעת הזו. אם נזיז פה ונוסיף שם, הרווח יגדל פי שמונה וכבר בקרוב נוכל להודיע על חלוקת דיבידנד".

הציבור

מחזיקי מניות של חברות ציבוריות שאינם בעלי שליטה. מדובר במחזיקי מניות פרטיים וגם בגופים מוסדיים (ע"ע), שמשקיעים את כספי הפנסיה של הציבור בשוק ההון.

מאחורי הקלעים: האחרונים שיודעים, הראשונים שנדפקים, אלה שעוברים תספורת בעת משבר ונשארים בלי כלום אחרי שהבכירים גמרו לחלק את הכסף שבקופה. משפט לדוגמה: "הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם".

ועדת נאמן

ועדת שרים בראשות שר המשפטים יעקב נאמן שהוקמה כהצעת פשרה של ראש הממשלה בנימין נתניהו בעקבות הצעת החוק של שלי יחימוביץ' (ע"ע) להגבלת שכר הבכירים. מסקנותיה יימסרו לקראת סוף החודש.

מאחורי הקלעים: הקמת ועדה היא שיטה מקובלת להוריד מסדר היום נושאים שלראש הממשלה קשה להתמודד איתם. משפט לדוגמה: "תשיגו לי את גבאי, חייבים לחקור לעומק את נושא הריכוזיות". כעבור חמש דקות: "איל, שומע? אני צריך אותך לוועדת חקירה. לא, לא דחוף. מסקנות ב־2017 זה מצוין".

ורטהיים מוזי

בעל השליטה המשותף בבנק מזרחי טפחות, הבעלים של קוקה־קולה ויו"ר זכיינית ערוץ 2 קשת. מתנגד למגבלות חיצוניות על שכר הבכירים וטוען כי למנהלים טובים צריך לשלם שכר גבוה.

מאחורי הקלעים: האיש שמשלם לאלי יונס (ע"ע), מנכ"ל מזרחי טפחות, 18 מיליון שקל בשנה (ע"ע). לפני שבועיים הצליח באופן כמעט אלכימי למצוא עשר סיבות ו־2,000 מילים (שפורסמו ב"כלכליסט") כדי להסביר למה הוא עושה את זה.

מוזי ורטהיים, צילום: צביקה טישלר מוזי ורטהיים | צילום: צביקה טישלר מוזי ורטהיים, צילום: צביקה טישלר

חו"ל

המתנגדים להגבלת שכר הבכירים טוענים כי בעקבות מהלך שכזה יעברו מנהלים בכירים מוכשרים לעבוד בחברות בחו"ל - היכן שאין מגבלה על גובה השכר.

מאחורי הקלעים: המקום שבו נמצאים הבכירים (ע"ע) ובעלי השליטה (ע"ע) כאשר מצלצל הטלפון במשרדיהם והם מתבקשים להסביר מדוע שילמו או אישרו שכר גבוה במיוחד לחברה מפסידה.

יחימוביץ' שלי

חברת כנסת במפלגת העבודה. יזמה את הצעת החוק להגבלת שכר הבכירים והסכימה להקפיאה בתמורה להקמת ועדת השרים. אם הוועדה לא תגבש המלצות "עם שיניים", צפויה לחזור ולהגיש את הצעת החוק.

מאחורי הקלעים: עיתונאית לשעבר, מגישת טלוויזיה פופולרית וחברת כנסת בהווה שיכולת הקלדת המיילים ושיגור ההודעות לעיתונות שלה מהירה יותר ממהירות המחשבה שלה.

יונס אלי

מנכ"ל בנק מזרחי טפחות. מדורג שני ברשימות המנהלים מקבלי השכר בחברות הציבוריות ב-2009 אחרי חיים כצמן, אך נהפך לסמל המרכזי של המאבק בשכר הבכירים.

מאחורי הקלעים: 18 מיליון שקל בשנה. שמונה עשרה מיליון שקל בשנה. 49,415 שקל ליום (כולל כיפור ושבתות). 2,054 שקל לשעה (כולל כשהוא ישן). 34 שקלים לדקה. 57 אגורות כל שנייה. אבל אל תטעו, לא מדובר בשכר אלא באופציות (ע"ע)

יעקב פרי ואלי יונס, צילום: יוני רייף יעקב פרי ואלי יונס | צילום: יוני רייף יעקב פרי ואלי יונס, צילום: יוני רייף

כשל שוק / כוחות השוק

תומכי הגבלת השכר, אם בחקיקה ואם באופן רגולטורי, טוענים ששכר הבכירים הגבוה מעיד על כשל שוק ויש להתערב.

מאחורי הקלעים: ההסבר המקובל של בעלי השליטה והבכירים לשכר המופרז. משפט לדוגמה: "מדובר בכוחות השוק. אם לא נשלם לאלי יונס שכר כזה, הוא יעבור למתחרים". כשל שוק הוא מצב שבו בכיר פותח את העיתון ומגלה שהוא לא מדורג בין 100 מקבלי השכר הגבוה.

מצנח זהב

סעיף בחוזה עבודה אישי של מנהלים בכירים, המבטיח להם חבילת פרישה נדיבה.

המשמעות האמיתית: בניגוד לחברות ברבריות ששלחו את הקשישים אל השלג והקור, אצלנו יודעים לדאוג לעוזבים, או סתם לאלה שרוצים שישאירו בבית את הכביסה המלוכלכת וישתקו.

מוסדיים

חברות ביטוח, קרנות פנסיה ובתי השקעות המנהלים את כספי החיסכון ארוך הטווח של הציבור.

המשמעות האמיתית: אמורים להגן בחירוף נפש על הציבור תמורת דמי הניהול המופרזים שהם גובים. בפועל חולמים על היום בו הם יהיו בכירים (ע"ע), בעלי שליטה (ע"ע) או סתם חברים בדירקטוריון (ע"ע).  

 

נתניהו בנימין

יזם את הקמת ועדת השרים. לטענתו, "צריך לפתור את בעיית שכר הבכירים מבלי שהפתרון יגרום למשק הישראלי בעיות אחרות".

מאחורי הקלעים: אינו בעל שליטה, אינו בכיר, אבל כמה מחבריו הטובים ביותר הם כאלה. מאמין שלא משנה כמה משלמים למנכ"ל, הכי חשוב שבתמונה בעיתון הוא ייראה טוב.

נתניהו. הכי חשוב שייראה טוב בעיתון, צילום: עמית שאבי נתניהו. הכי חשוב שייראה טוב בעיתון | צילום: עמית שאבי נתניהו. הכי חשוב שייראה טוב בעיתון, צילום: עמית שאבי

על חשבון הלקוחות

על פי אחת הטענות, משכורות מופרזות למנהלים פוגעות בלקוחות. הטענה מתייחסת בפרט לשכר המנהלים הבכירים בבנקים ולקשר בינו לבין העמלות.

מאחורי הקלעים: טענה מקובלת כלפי מנהלי הבנקים בישראל, בעיקר כשמדובר בלקוחות ששמם הפרטי דן ושם המשפחה שלהם מרגלית. ללקוח של הבנק מותר להרוויח 100 או 200 אלף שקל בחודש, כולל מכסף ציבורי, אבל למנהל הבנק חס וחלילה.

עלות שכר

כוללת את השכר החודשי, ההפרשות הסוציאליות ולעתים גם מענק שנתי והפרשה לאופציות.

מאחורי הקלעים: תירוץ מקובל על בכירים כדי להצדיק את המספרים בעיתון. "ה־18 מיליון זה עלות שכר. תורידו מס הכנסה, מס בריאות, ארבע חופשות בשנה, פיתוח אוסף שעונים ובקושי נשארו 5 מיליון שקל".

פישר סטנלי

נגיד בנק ישראל אינו תומך בחקיקה שתגביל את שכר הבכירים, אך מסכים כי "יש אנשים במשק שמקבלים שכר שאינו סביר באף רמה".

מאחורי הקלעים: האיש שמשלם 60 אלף שקל בחודש לספרן - וסכומים דומים לכל מיני פונקציונרים שלא ברור מה הם עושים - שמח לגלות שיש עוד כמה מגזרים במשק בהם השכר אינו סביר.

פי 50

הצעת החוק להגבלת שכר הבכירים מציבה תקרה לפיה השכר הגבוה ביותר בחברה לא יהיה יותר מפי 50 מהשכר הנמוך ביותר בחברה.

מאחורי הקלעים: "שמעו סיפור. אני ושלי ישבנו בפאב ושיחקנו בקליעה למטרה בחצים. אחרי הסיבוב השלישי של הבירה פתאום היא אומרת לי, 'חיים, איפה שנופל החץ, שמה אנחנו הולכים בחוק של שכר הבכירים'. הסכמתי. יצא 50. האמת, רציתי שייצא קצת יותר גבוה" (מתוך הביוגרפיה הדמיונית של ח"כ חיים כץ)

רוב מיוחד

אחת ההצעות של רשות ניירות ערך היא לדרוש רוב מיוחד באסיפות הכלליות בבואן לאשר שכר בכירים. כך, בעלי השליטה לא יוכלו לאשר את שכר הבכירים ללא תמיכת בעלי המניות מקרב הציבור.

מאחורי הקלעים: מונח מחולל צמיחה בענף ההסעדה והאירוח, כי כשצריך יותר מצביעים, צריך לאכול יותר ארוחות צהריים, ולשלוח יותר שוקולדים בחג.

שקיפות

אחת המטרות המרכזיות העומדת ביסוד הצעת רשות ניירות ערך להעביר את אישור שכר חמשת נושאי המשרה הבכירים בחברה לאסיפה הכללית.

מאחורי הקלעים: מילת הקסם שאמורה להפוך את דרכי קבלת ההחלטות של שכר מופרז, מצנחי זהב ושאר עניינים חשובים לנגישות לציבור. כשהכל ייעשה בשקיפות, כולם יידעו הרבה יותר מהר מי מרוויח כמה ומי אישר כמה.

שטייניץ יובל

התנגד להצעת החוק של יחימוביץ' וכץ והתמנה כחבר בוועדת השרים בראשות נאמן. תומך, ככל הנראה, בהצעתה של רשות ניירות ערך.

מאחורי הקלעים: בחור נחמד, פילוסוף בהכשרתו. מצד אחד, הוא לא חבר של בעלי ההון. מצד שני, הוא לא באמת מבין בכלכלה.

תמריץ שלילי

אחד החששות ששיטות התגמול מעודדות מנהלים לקחת סיכונים עודפים כדי להראות רווחים גבוהים בטווח הקצר ולגרוף בונוסים שמנים.

מאחורי הקלעים: הכשל המרכזי בהצמדת שכר המנהלים לביצועי החברה. כשהרווחים יעלו, המנהל ייהנה מבונוס שמן. כשהחברה תתרסק, המנהל ישתתק.

18.8 מיליון שקל

עלות השכר השנתית (ע"ע) של שיאן מקבלי השכר הגבוה בשנת 2009 - חיים כצמן, יו"ר חברת גזית גלוב.

מאחורי הקלעים: השכר של חיים כצמן. וגם ח"י שקלים ועוד קצת שהם סימן יהודי ידוע למזל, לברכה ולאריכות ימים.

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
צרות עין
הכתבה חביבה ומשעשעת, אך הנימוק לקיצוץ בשכר הבכירים נובע אך ורק מצרות עין וקנאת הרש. כל קפיטליסט צעיר יודע בתחילת דרכו שעליו להחליט האם הוא רוצה להיות שכיר או עצמאי. לאלו מבינינו שמסתפקים בלהיות שכיר, יש את החלום הוורוד הזה שיום אחד, מישהו יעשה את הטעות ויתן לנו למנכ"ל את החברה הציבורית שלו, ואז גם אנחנו נהיה מיליונרים. כל עוד מחזיקי המניות ובעלי השליטה גורפים רווחים, זכותם לשלם כמה שהם רוצים לנושאי המשרה בחברות שלהם. זה שאין שוויון במדינה זה סיפור אחר, והאחרונים שאשמים בזה הם נושאי המשרות אליהם אתם באים בטענות.
גדי , תל אביב  |  20.06.10
לכל התגובות