אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": בכירי קרן הפנסיה של הלשכה נותרו ללא ביטוח צילום: אביגיל עוזי

בלעדי ל"כלכליסט": בכירי קרן הפנסיה של הלשכה נותרו ללא ביטוח

ביטוח האחריות המקצועית של נושאי המשרה של הקרן פג בסוף מאי אך טרם חודש - למרות החובה שמטיל הממונה על שוק ההון. הדירקטוריון הקודם הכריז על התפטרותו בראשית השנה, אבל בשל אי-חידוש הביטוח טרם אושר דירקטוריון חדש

21.06.2010, 06:51 | רחלי בינדמן

נושאי המשרה בקרן הפנסיה של לשכת עורכי הדין, לידיעתכם: מתחילת יוני אינכם מבוטחים בביטוח אחריות מקצועית. ל"כלכליסט" נודע כי הביטוח פקע בסוף מאי וטרם חודש, בניגוד לדרישות הרגולטור.

קרן הפנסיה של לשכת עורכי הדין היא קרן פנסיה ותיקה שהחלה את פעילותה ב־1979, ומנהלת כ־340 מיליון שקל של 2,600 עמיתים. לקרן אין חברה מנהלת, והיא מנוהלת במתכונת של ניהול עצמי על ידי הלשכה.

הרגולציה מחייבת את קרנות הפנסיה לבטח בביטוח אחריות מקצועית את נושאי המשרה. תקנות מס הכנסה קופות גמל קובעות כי הקרנות ירכשו ביטוח לכיסוי חבותן בשל מעשה או מחדל רשלני כלפי עמיתיהן, וכן ביטוח לכיסוי מעילה באמון של עובדיהן כלפי העמיתים.

בקרן הפנסיה של הלשכה נהגו בהתאם להוראות: נושאי המשרה בקרן, כמו כלל נושאי המשרה בלשכה, בוטחו על ידי כלל ביטוח. אלא שבכלל ביקשו לבצע הפרדה טכנית בין שתי הקבוצות הללו. לנוכח העלויות הכרוכות בכך מנסים כעת בקרן הפנסיה לאתר מבטח חלופי, בעזרת יועץ הביטוח דניס מאיר; פנייה בעניין זה כבר בוצעה לחברת הביטוח הפניקס. אלא שבינתיים נותרו נושאי המשרה בקרן ללא ביטוח בתוקף.

נותרו ללא דירקטוריון

כל שבעת הדירקטורים של קרן הפנסיה, בראשות היו"ר יצחק לקס, התפטרו בראשית 2010, וההתפטרות נכנסה לתוקפה בראשית פברואר. הדירקטורים תלו את התפטרותם בהרחבת הדרישות הרגולטוריות על הקרן, דבר שהכביד מאוד על הוצאות הקרן, שתקציבה מוגבל אף הוא על ידי הרגולציה. "למרות מצבה הטוב של הקרן, אין לנו מנוס אלא להתפטר", הודיעו הדירקטורים.

"בשנים האחרונות הורחבו הדרישות הרגולטוריות, שגרמו להגדלה משמעותית של הוצאות הקרנות. משא זה כבד במיוחד בקרנות הוותיקות הקטנות יותר, שעמן נמנית הקרן... במצב דברים שנוצר הדירקטורים חשופים: אם ייפרץ תקציב הקרן, הרי שנמצא עצמנו פועלים בניגוד להוראות הרגולציה; אם לא ייפרץ התקציב, לא נוכל לעמוד בדרישות הרגולטוריות" .

מאז התפטרות הדירקטוריון לא מונה רשמית דירקטוריון חלופי. הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין אישר רשימת מועמדים שאושרה על ידי אגף הפיקוח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון באוצר - אך המועמדים טרם הובאו לאישור האסיפה הכללית של חברי הלשכה, מכיוון שנושא הביטוח נותר פתוח.

בינתיים, כדי שלא להותיר ואקום ניהולי, מכהנים הדירקטורים החדשים בתפקידם בפועל גם ללא אישור רשמי. מדובר במרדכי סופר, אבי מוסרי, ניסן וייסמן, ד"ר משה וינברג ומיכאל טאוסיג, וכן עדי בן אברהם וישראל אברהם, המכהנים כדח"צים.

בהיעדר ביטוח, הדירקטוריון המכהן־בפועל זכה לכתב שיפוי מטעם הלשכה, למקרה שיתבע. מי שמשמש כיועץ ההשקעות של הקרן היא חברת מודוס סלקטיב ניהול וייעוץ השקעות בע"מ, מקבוצת הבנק הבינלאומי הראשון.

לא מצאו רוכש לקרן

קרן הפנסיה הציגה בדו"חות שלה ל־2007 גירעון אקטוארי של 31 מיליון שקל. בסוף יולי 2007 פנה האוצר לקרן בשל חריגה מצפי ההוצאות שעליו המליץ אקטואר הקרן. האוצר ציין כי הקרן צפויה לעבור לגירעון שוטף החל מ־2014. ב־2007 החליט הוועד המרכזי לאשר עקרונית את מכירת השליטה בקרן, או את מכירת ניהולה לגורם פיננסי מתאים, אלא שמאז לא נמצא רוכש מעוניין.

מהקרן נמסר בתגובה: "לנושאי המשרה בקרן היה ביטוח בתוקף עד 31 במאי השנה, משותף ללשכת עורכי הדין ולקרן. מאחר שהחברה המבטחת דרשה שינויים בפוליסה, בהתייחסות לקרן, שהיו אמורים לייקר את התעריפים הניתנים לעמיתים, הקרן בודקת אפשרויות שונות לביטוח מקביל". יועץ הביטוח של הקרן, דניס מאיר, סירב להגיב.

ממשרד האוצר נמסר: "ביטוח אחריות מקצועית הנו תנאי לקבלת רישיון מבטח בענף ביטוח הפנסיה, ואי־עמידה בו עלולה להוות תנאי לביטול רישיון המבטח. לא נתייחס לקרן של לשכת עורכי הדין ספציפית".

תגיות