אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צדק נוסח פיפ"א צילום: אי פי אי

צדק נוסח פיפ"א

פיפ"א גרמה לדרום אפריקה לאמץ "חוקים מיוחדים לגביע העולם" - חלקם מוגדרים כקיצוניים ולמעשה נוגדים את חוקת דרום אפריקה

21.06.2010, 16:03 | סוכנויות הידיעות

הכניסה לבית המשפט ביוהנסבורג מכילה בימים אלה שלטים גדולים עם הכיתוב: "בית המשפט של גביע העולם של פיפ"א", המוליכים לאולמות שעוצבו במיוחד להתמודדות עם כל מי שעלול להכתים את שמם הטוב של המשחקים.

נחושה להסיר מעליה את תדמית הפשע, דרום אפריקה הסכימה להקמת 56 בתי משפט כאלה ברחבי המדינה, בהם משרתים 1,500 אנשי צוות, לרבות שופטים, תובעים, סניגורים ומתורגמנים. במטרה להוציא לפועל את הצדק במהירות, הם עובדים עד שעות הלילה ומטפלים בתיקים הרבים שמגיעים אליהם.

בין התיקים הבולטים ביותר ניתן למצוא תיק של שני אזרחי זימבבואה, שנעצרו בגין שוד של עיתונאים. השוד התבצע ביום רביעי, השניים נעצרו ביום חמישי וכבר למחרת הם החלו לרצות גזר דין של 15 שנה בכלא. התיק המפורסם השני עוסק בנשים שנעצרו במהלך המשחק בין דנמרק להולנד כשהן לבושות שמלות מיני כתומות והואשמו בביצוע "מארב שיווקי" עבור מותג הבירה בוואריה. הנשים הובאו בפני השופטים בשבוע שעבר, למרות ששר החוץ ההולנדי הגדיר את ההליך "חסר פרופורציות". הן שוחררו בערבות, אך הוגשה נגדן תביעה פלילית שעונשה המקסימלי הוא שישה חודשי מאסר.

תיק אופייני יותר עוסק בתושב הסוואטו, שנתפס גונב שתי פחיות קולה במתחם איצטדיון הסוקר סיטי. האיש הודה ושילם קנס. במקרים אחרים, שני תיירים שתקפו מקומי נקנסו ב-2,000 דולר, ותושב יוהנסבורג שהורשע בגניבת בקבוקי שתייה נותר במעצר, אולי בגלל שאין מאחוריו שר חוץ שידבר בזכותו.

במדינה בה מרבית התושבים מרגישים בדרך כלל שטחנות הצדק טוחנות באיטיות עצומה, אם בכלל, התקבל בית המשפט של פיפ"א בברכה. אבל ככל שיותר פרטים דולפים החוצה מן הנעשה באולמות, אנשים מתחילים לתהות - האם לא עדיף להקצות משאבים לעבירות משמעותיות יותר. גם העונשים החמורים ביחס לחומרת העבירות זוכים לביקורת.

האוהדות ההולנדית בחסות באווריה. מהנשים ההולנדיות עומדות בפני אפשרות של שישה חודשי מאסר, צילום: אי פי אי האוהדות ההולנדית בחסות באווריה. מהנשים ההולנדיות עומדות בפני אפשרות של שישה חודשי מאסר | צילום: אי פי אי האוהדות ההולנדית בחסות באווריה. מהנשים ההולנדיות עומדות בפני אפשרות של שישה חודשי מאסר, צילום: אי פי אי

שישה חודשי מאסר על טריק שיווקי?

עם זאת, דווקא התיק ההולנדי, אף שהוא שיווקי ומטופש, נוגע בנקודות הבעייתיות במערכת המשפט הזו. מסתבר שב-2006 נוסף לספר החוקים של דרום אפריקה חלק שנקרא "חוק האמצעים המיוחדים של גביע העולם 2010". הנשים בכתום מואשמות עכשיו בהפרת שני סעיפים בחוק זה, שעוסקים ב"פעילות פרסומית אסורה". תקנות אלה קיצוניות כיוון שהן הופכות את המעשים הללו לעבירות פליליות ולא רק עבירות אזרחיות. המהלך גם נוגד זכויות שמעוגנות בחוקת דרום אפריקה.

פיפ"א מצידה משבחת את דרום אפריקה על אימוץ התקנות הדרקוניות. כשמעמתים את דובר פיפ"א עם הטענה לפיה אפילו באולימפיאדת בייג'ינג לא יושמו תקנות כה חמורות, הוא משיב שגם בניו זילנד אימצו תקנות דומות לקראת אליפות הרוגבי שתיערך שם בשנה הבאה. למרות זאת, ניתן להניח שהרשויות בדרום אפריקה גילו רצון מוגזם לספק את רצונם של אנשי התאחדות הכדורגל.

אחרי הכל, גם תחת החוקים הרגילים של דרום אפריקה ניתן היה לתבוע את חברת הבירה ההולנדית ולכפות עליה תשלום פיצויים במסגרת הליך אזרחי. כעת, כששתיים מהנשים ההולנדיות עומדות בפני אפשרות של שישה חודשי מאסר, פיפ"א אומרים שהם שוקלים לתבוע את חברת באווריה. אומרים, אבל בינתיים לא תובעים. נראה שבפיפ"א מעדיפים להשאיר את מלאכת השיפוט המלוכלכת לטיפול המקומיים.

תגיות