אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": למה תשובה צריך למכור את גמא?

בלעדי ל"כלכליסט": למה תשובה צריך למכור את גמא?

ל"כלכליסט" נודע כי המפקח על הבנקים שוקל לחייב את הפניקס למכור את חברת סליקת כרטיסי האשראי בגלל מגבלת לווה בודד

23.06.2010, 14:54 | רחלי בינדמן

המפקח על הבנקים רוני חזקיהו צפוי לדרוש מיצחק תשובה, בעל השליטה בפניקס, למכור את אחזקותיה של החברה בחברת סליקת כרטיסי האשראי וניכיון השוברים גמא, בשל מגבלות לווה בודד והסתכלות על קבוצת דלק המחזיקה בפניקס כמכלול לצורך בדיקה זו. ל"כלכליסט" נודע כי הפיקוח פנה במכתב ליצחק תשובה שבו מצויין כי הפיקוח בודק את הנושא.

המכתב ששוגר לתשובה אמר לו למעשה כי המפקח על הבנקים שוקל האם לספור את האחזקה המשורשרת של תשובה בגמא במסגרת מגבלות לווה בודד באופן שעלול להוריד את היקפי האשראי שתשובה יכול לקבל מהבנקים. תשובה לא מעוניין לספור את גמא במסגרת המגבלה, משום שחבל לו שהיקף האשראי הבנקאי שלו יקטן. המפקח על הבנקים שוקל את הנושא.

"כלכליסט" חשף לראשונה לפני כחודש כי הפניקס שמה את חברת הסליקה על המדף וכי פנתה לאלי יונס, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות בהצעה לרכוש את חברת ניכיון השוברים גמא ב-243 מיליון שקל. כעת מתבררת הסיבה שעומדת מאחורי המהלך.

ממתינה על המדף

הפניקס השקעות, זרוע ההשקעות הריאליות של קבוצת הפניקס, רכשה 49% מגמא במרץ 2008 ב-64 מיליון שקל, לפי שווי חברה של 130 מיליון שקל. היתרה נותרה בידי מייסדי החברה. נוסף על כך קיבלה הפניקס אופציה לרכוש 2% נוספים מהמייסדים, כך שבפועל השליטה בחברה נמצאת בידי הפניקס, המהווה כתובת לכל מי שירצה לרכוש את השליטה בחברה. הסינרגיה של חברת הסליקה עם הפניקס לא הוכיחה את עצמה, והעובדה שגמא נמצאת על המדף ידועה זה כבר.

חזקיהו, צילום: אוראל כהן חזקיהו | צילום: אוראל כהן חזקיהו, צילום: אוראל כהן

בימים האחרונים מנכ"ל הפניקס, אייל לפידות, ודירקטורית בגמא, דפנה תמיר, משוחחים עם רוכשים פוטנציאלים במרץ רב בתקווה למכור את גמא כמה שיותר מהר.

גמא סיימה את שנת 2009 עם רווח נקי של 27 מיליון שקל, וכי לפידות נתן ליונס הצעה על פי מכפיל 9 על הרווח הנקי - קרי שווי חברה של 243 מיליון שקל. נוסף על זאת מבקשת הפניקס מהקונה להתחייב לרכוש ממנה הלוואה נחותה שהעמידה לגמא כערבות לבנקים המממנים, בהיקף של 60 מיליון שקל. בנק אגוד ובנק מזרחי הם הבנקים היחידים שאין ברשותם חברת ניכיון שוברים, ולכן הם המועמדים הפוטנציאליים הברורים לרכישה.

160 מיליון מקסימום

גורמים בשוק ההון מעריכים כי הפניקס תוכל למכור את גמא בלא יותר מ־160 מיליון שקל. גם אלי יונס החליט באחרונה שהמחיר שמבקש לפידות גבוה מדי, ולעת עתה דחה את ההצעה, אלא שלפידות מתעקש על המחיר הגבוה. ייתכן כי כוח המיקוח של הפניקס ייפגע כעת כשהפיקוח על הבנקים נושף בעורפו ולוחץ עליו להשלים את המכירה.

נכון לסוף 2009 עמד שווי אחזקתה של הפניקס (49%) בגמא על 57.1 מיליון שקל, המשקף שווי חברה של כ-117 מיליון שקל, פחות מהשווי שבו רכשה הפניקס את החברה כתוצאה מחלוקת דיבידנדים. גמא מחלקת את כל ההון העצמי שלה כדיבידנד, ובשנת 2009 חילקה להפניקס 8 מיליון שקל דיבידנד.

מבנק ישראל לא נמסרה תגובה

מהפניקס נמסר: "אין תגובה".

תגיות