אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תולעת הספרים רוצה הנחה צילום: חגי דגל

תולעת הספרים רוצה הנחה

הורדת מחירי הספרים האלקטרוניים השבוע היא צעד חשוב בהפיכתם למכשירים פופולריים כמו נגני MP3. אבל כדי שזה יקרה צריך לקצץ גם במחיר התכנים

26.06.2010, 13:14 | עומר כביר

בתחילת השבוע, פחות משבועיים אחרי שהשקעתי 259 דולר (לא כולל מע"מ) ברכישת Nook, הספר האלקטרוני של בארנס אנד נובל, ועוד אפילו לפני שקיבלתי את המכשיר, הודיעה החברה על הורדת מחירים דרמטית של יותר מ־100 דולר. כמה שעות לאחר מכן הצטרפה אליה אמזון, שחתכה את מחירו של הקינדל הפופולרי ב-30% ל-189 דולר בלבד.

עבור כותב שורות אלו, מדובר באחת הבשורות המתסכלות ביותר של החודשים האחרונים, שמהן ניתן ללמוד ללא ספק, שכדאי להיאזר סבלנות, אבל המקרה שלי הוא יוצא דופן, שכן ההחלטות של בארנס אנד נובל ושל אמזון הן חדשות טובות מאוד בעיקר עבור כלל ציבור הקוראים, המו"לים ויצרניות המכשירים עצמם.

נכון להיום זוכים הספרים האלקטרוניים להצלחה חלקית, חודרים באופן איטי למיינסטרים והם עדיין רחוקים מהפופולריות שצברו נגני ה־MP3. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא מחירם הגבוה יחסית של המכשירים. אם לפני ההוזלה האחרונה מחירו של ספר אלקטרוני מתקדם של אחת החברות הגדולות (שמציעות גם מבחר רחב של ספרים ותוכן דיגיטלי) עמד על כ-1,000 שקל במקרה הטוב, כעת אפשר לקנות מכשיר שכזה בפחות מ-600 שקל. הדבר יעודד את מי שעד כה היסס לרכוש ספר אלקטרוני בשל מחירו הגבוה לשנות את דעתו.

מדובר אמנם בתנאי הכרחי להמשך הצלחת הספרים האלקטרוניים, אבל לא מספק. כדי לשכנע את ההמונים לזנוח את ספרי הנייר דרושה גם ירידה דרסטית במחירי התכנים, קרי - הספרים הדיגיטליים. נכון להיום, אין הבדל משמעותי, אם בכלל, בין מחירי ספרי מודפס למחיר ספר דיגיטלי. ועל מנת שהאחרונים יהפכו להצלחה מסחררת דרושה מהפכה כמו זו שעשתה חנות אייטיונז בתחילת העשור הקודם, כאשר החלה למכור שירים ב-0.99 דולר.

אמנם אף אחד לא מצפה שספרים יתומחרו בצורה דומה (בניגוד לאלבומים וישירים, אין טעם למכור רק פרקים בודדים מספר), אך כן יש מקום להוזלה משמעותית שתגלם בתוכה את החיסכון בעלויות הדפוס וההפצה, שכיום לא מובאים בחשבון בתמחור הספרים הדיגיטליים.

סיבה אפשרית למהלך שביצעו אמזון ובארנס אנד נובל הינה הצלחת אייפד של אפל, המסוגל לשמש גם כספר אלקטרוני ומאיים על יצרניות המכשירים הייעודיים. מדובר, במקרה זה, בסימן להבדלה המתגבשת בשוק מוצרי האלקטרוניקה: מהצד האחד מכשירים זולים המתמחים בעשיית דבר אחד בלבד ומספקים חוויה מושלמת; ומהצד השני מכשירים יקרים יחסית המבצעים פעולות רבות ומגוונת, אם כי לא בהכרח באותה רמת שלמות במכשירים הייעודיים.

הבחנה כזו תועיל בעיקר עבור הצרכנים. משתמש שמעוניין בקריאת ספרים בלבד לא צריך עוד להוציא סכום גבוה על מכשיר בעל מגוון פעולות מצומצם, או על מכשיר שבמרבית יכולתיו הוא לא משתמש. לא יהיה זה מפתיע אם בעתיד הקרוב יצוצו עוד מכשירים זולים, המתמקדים בפונקציה אחת, שיכוונו לצרכנים שאינם מעוניינים במרבית הפעולות של אייפד ודומיו. וכמובן, ייתכן גם שיופיעו טאבלטים זולים הרבה יותר מאייפד, שיכניסו את השוק לטלטלה נוספת. כל אחד יוכל לבחור בפתרון המתאים ביותר לצרכיו, וגם לשלם בהתאם.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
בתגובה ל-3 - אין כל הבדל
אין כל הבדל בין נגן MP3 לספר אלקטרוני. פריצת הדרך של הנגנים חייבת את קיומה לכך שרוב המשתמשים מורידים שירים ואינם משלמים עבורם. בהתאם, קוראי ספרים מסוימים; SONY לדוגמא, יכולים להציג את כל הפורמטים בהם מופיעים ספרים אלקטרוניים כמעט תמיד ללא צורך בהמרה כלשהיא. כל ספר הקיים בפורמט אלקטרוני נפרץ תוך שבוע לכל היותר מיום הופעתו הרשמי וניתן להורדה במיול או באמצעות פורומי קריאה יעודיים שאין בעיה לאתרם. ובכל זאת אני מסכים לדעתו של 3 לפיה תהיה הצלחתו של הספר האלקטרוני רחוקה מזו של הנגן כמו, שבשעתם, היה הפטפון עם תקליטי הויניל פופולרי יותר מהספר המסורתי. לא צריך לחשוב כדי להאזין בעוד שקריאת ספרים, לפחות בחלקם, מחייבת מאמץ אינטלקטואלי, רחמנא ליצלן.
28.06.10
3.
ההבדל הוא
שבניגוד לנגני ה MP3 שהפכו להצלחה מהירה ומוחלטת, הספרים האלקטרוניים בעלי תוכן מוגבל ואם אתה קונה את המכשיר של בארנס אנד נובל, לא בטוח שתוכל לקרוא את אותם הספרים שהיית יכול לקרוא עם המכשיר של אמזון ולהיפך. בניגוד לנגני ה MP3 שבכל הנגנים של כל החברות ניתן לשמוע את כל השירים שקיימים בעולם.
26.06.10
לכל התגובות