אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במוקד דיוני ה-G20: הקיצוצים בתקציב והידוק הרגולציה על המגזר הפיננסי צילום: בלומברג

במוקד דיוני ה-G20: הקיצוצים בתקציב והידוק הרגולציה על המגזר הפיננסי

ארה"ב הזהירה את ממשלות אירופה מפני סכנת המיתון הכפול - אם לא יקצצו מיד בהוצאותיהן

26.06.2010, 21:02 | ארז רומס

קיצוצים תקציביים ארוכי טווח והגברת הרגולציה על המגזר הפיננסי - אלה הם שני הנושאים הבוערים ביותר שעמדו במרכז דיוני פורום מדינות ה־G20 שנפתחו היום בטורונטו שבקנדה. נשיא ארה"ב ברק אובמה הגיע אתמול לטורונטו כדי להשתתף בוועידת ה־G8 שקדמה למפגש הגדול יותר.

רק שעות ספורות קודם לכן אישר הקונגרס האמריקאי שורה של צעדים שמטרתם להקשיח את הרגולציה בוול סטריט. אף שעובדה זו הקנתה לאובמה את המומנטום הדרוש לו כדי להביא למרכז הכינוס את האג'נדה שמנסה ממשלו לקדם - נראה שהמפגש הנוכחי חושף את חילוקי הדעות בין ארה"ב לאירופה לגבי הפעולות הנדרשות לאישוש הכלכלה העולמית.

בפתח הדיונים הזהירה ארה"ב את ממשלות אירופה מפני סכנת המיתון הכפול שיפקוד את היבשת אם אותן ממשלות לא יקצצו מיד בהוצאותיהן. לפי דיווח של "הגרדיאן" הבריטי, עם תום הדיונים היום תפורסם הודעה לעיתונות שתכיל טבלת זמנים אינדיקטיבית לגבי מועדי יישום קיצוצים אלה בידי ממשלות אירופה.

הגרמנים שנויים במחלוקת

 

"ההתקדמות שעשתה ארה"ב בתחום הרגולציה חשובה לא רק לשם דחיפת העולם להשגת הסכמים, אלא לשם יישום אותם צעדים במסגרת הזמן שהקצבנו", אמר לכתבים ביום שישי ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר.

עבור ראש ממשלת אנגליה החדש דיוויד קמרון היה זה הכינוס הבינלאומי הראשון שבו לקח חלק מאז החלה כהונתו במאי. קמרון זכה לקבלת פנים אוהדת במיוחד לאחר שהרפר, כמארח הכינוס, שיבח אותו על נחישותו להביא לאישורם הכואב של קיצוצים בתקציבי בריטניה. לדבריו, קמרון "יישם בדיוק את אותה האג'נדה שלקראתה אנו מנסים לנווט עתה את מדינות ה־G20". לדברי "הגרדיאן", קנדה שואפת לקצץ את גירעונות מדינות ה־G20 במחצית, עד 2013. קמרון התעקש כי הוא אינו רואה עין בעין עם אובמה את הקריאה לממשלות לשמור על תוכניות התמריצים שהנהיגו בעת המשבר של 2008. קמרון אמר כי "זהו סיכון עבורנו לשבת בחיבוק ידיים. אני משוכנע שמדינות ה־G8 יבינו שאם ברצונן להתאושש, עליהן להאיץ את העשייה שלהן וזה בדיוק מה שבריטניה עשתה".

במוקד הכינוס עמדה גם ההחלטה השנויה במחלוקת של ממשלת גרמניה לקצץ 80 מיליארד דולר מהתקציב שלה בתוך ארבע שנים, החלטה שזכתה לגינויים מבפנים ומבחוץ. קאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הגנה על ההחלטה וטענה כי לא תביא להאטה כפויה בכלכלה, כפי שחוששים המתנגדים. לדבריה, "משבר האג"ח הממשלתיות באירופה מצריך פתרונות דחופים, ובכוונתי ובכוונת האיחוד האירופי לקדם עמדה זו". מרקל גם חיזקה את תפיסתה המשותפת עם צרפת ולפיה יש להחיל מס על מערכת הבנקאות באירופה אף שצעד זה זוכה למעט מאוד גיבוי בינלאומי. "אנו אוחזים בדעה המוצקה שלפיה על המגזר הפיננסי לתרום את חלקו לתוצאות המשבר הכלכלי ובכוונתנו לקדם דעה זו בנחישות רבה".

לעובדה שתוכנית הקיצוצים של גרמניה נהנית מגיבוי האיחוד האירופי תרמה הצהרתו של נשיא הנציבות האירופית, חוזה מנואל בארוסו, שהכריז שלשום בטורונטו: "אין עוד מקום לבזבוז תקציבי". עם זאת, לדברי "הגרדיאן", הנשיא אובמה מתנגד למדיניות שבמסגרתה מדינות בעלות עודפים מקדמות צעדי קיצוצים במקום להאיץ את הפעילות הכלכלית.

מודאגים מהמתרחש בסין

 

דברים שאמרו לסוכנות רויטרס בכירים שנכחו במפגש ה־G8 חושפים את הבלבול הרב שבו שרויים מנהיגים באשר לדרך הפעילות הנחוצה. לפי הדיווח, אובמה אמר לעמיתיו כי הוא "מודאג מהקיצוצים המהירים והעמוקים שמבצעות מדינות מערב אירופה", אך בה בעת הוא הדגיש כי הוא "אינו מפקפק בנחיצות הקיצוצים".

בכיר ברזילאי כי המדינות המשתתפות ישאפו לכלול בהצהרה המסכמת שורה שבה הן מברכות את סין על ניצני השינוי בהתנהלותה "ומאיצות בה לנקוט צעדים ברורים יותר ביחס לייסוף המטבע שלה". גם מקומו של המונדיאל לא נפקד מהדיונים. כשנשאל ראש ממשלת בריטניה קמרון אם בכוונתו לצפות היום במשחק בין ארצו לגרמניה לצד הקאנצלרית מרקל, השיב קמרון בבדיחות: "אנסה לא להתגושש על הרצפה עם מרקל בזמן בעיטות העונשין, אבל עוד נראה".

תגיות