אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
2010 בקופות הגמל: החשיפה לקרנות נאמנות ולהלוואות גוברת צילום: shutterstock

2010 בקופות הגמל: החשיפה לקרנות נאמנות ולהלוואות גוברת

החשיפה לקרנות נאמנות ולהלוואות לעמיתים גדלה מתחילת השנה ב־16%. האוצר: "מתן הלוואה לעמית שקולה לכל השקעה אחרת"

29.06.2010, 13:48 | רחלי בינדמן

קופות הגמל העלו בשנה האחרונה בהדרגה את היקף ההשקעות שלהן בקרנות נאמנות וכן הגדילו את היקף ההלוואות שהן מעניקות, בין השאר לעמיתיהן - כך עולה מניתוח התפלגות נכסי קופות הגמל בשנה האחרונה, כפי שפורסמו על ידי משרד האוצר. מהנתונים עולה כי בעוד שבינואר היקף ההשקעה של קופות הגמל בקרנות נאמנות עמד על 1.2%, נכון לסוף מאי עמד היקף ההשקעה בקרנות נאמנות כבר על 1.4% - עלייה של 16%.

הגדלת החשיפה לחו"ל

ישנם כמה הסברים למהלכים הללו. אחת הדרכים של קרנות הנאמנות להגדיל את היקף נכסיהן המנוהלים היא להשתמש בקופות הגמל והתיקים המנוהלים באותו בית. כלומר, קרנות הנאמנות מדווחות על גיוסים שנרשמו בהן בפועל, אולם הן אינן מציינות מיהו המגייס. במקרים רבים בירור זהות הרוכש יעלה כי מדובר בקופ"ג וחברות ניהול התיקים המנוהלות בתוך הקבוצה. זהות המגייס רלבנטית במקרה זה, שכן מדובר בגיוס שאינו טומן בחובו דמי ניהול נוספים למנהל הקרן. לפי תקנות משרד האוצר, אם מנהל קופת גמל בוחר להשקיע בקרנות נאמנות, אין באפשרותו לגבות דמי ניהול נוספים מהעמיתים כדי לשלם עבור דמי הניהול שגובות קרנות הנאמנות.

הסבר נוסף לתופעה של הרחבת רכישת קרנות נאמנות של קופות הגמל מתייחס למגמה של רכישת קרנות זרות. כך, למשל, ניתוח החשיפה של קופת הגמל תמר שבבעלות קבוצת כלל ביטוח (קופת הגמל השנייה בגודלה בענף) מעלה כי הקופה הגדילה פי ארבעה את השקעתה בקרנות נאמנות - מ־1.2% ל־4.9% בשנה האחרונה. מהתבוננות בהרכב קרנות הנאמנות שבאחזקתה עולה כי מדובר בקרנות נאמנות זרות המבצעות השקעות בניירות ערך בארה"ב ובאירופה. משמעות הדבר היא שעולה כאן מגמה של הגדלת החשיפה לשווקים בחו"ל, בין השאר באמצעות רכישת קרנות נאמנות. נכון לסוף מרץ, החשיפה הגבוהה ביותר של תמר באפיק קרנות הנאמנות היא קרן של אג"ח בסיכון גבוה של חברת ניהול הקרנות שרודרס.

ניגוד עניינים

התופעה השנייה שנחשפת מנתוני האוצר היא הגדלת רכיב ההלוואות בתיקי קופות הגמל. רכיב ההלוואות בתיקים עלה מ־1.25% בינואר ל־1.4% בסוף מאי השנה. רכיב ההלוואות כולל בין השאר הלוואות שנותנת קופת הגמל לעמיתיה או לגופים עסקיים תמורת ריבית.

התהליך עובד כך: עמית בקופת גמל שזקוק להלוואה יכול לפנות לקופת הגמל שלו ולקבל הלוואה כאשר הכספים שכבר הפקיד בה משמשים כבטוחה להחזר ההלוואה. עמיתי הקופה נהנים מריבית שמשלם העמית הלווה, ולכאורה כולם יוצאים נשכרים. בקופת הגמל תמר, למשל, נכון לסוף מרץ עמד היקף ההלוואות שהעניקה לעמיתיה על 48 מיליון שקל (0.4% מנכסי הקופה).

אלא שמתן הלוואות מכספי קופת הגמל עלול ליצור מצב של ניגוד עניינים בין מנהל הקופה לעמיתיה. נדמיין מצב שבו לקוח מבקש הלוואה מקופ"ג. הצדדים מנהלים מו"מ על גובה הריבית. מנהל הקרן יכול למצוא את עצמו במצב שבו תמורת העלאת דמי הניהול, נניח בכחצי אחוז, הוא יסכים להיעתר להורדת ריבית ההלוואה באחוז. באופן זה ייצאו הן המנהל ואת העמית הלווה נשכרים (ירוויחו כל אחד חצי אחוז), אלא שמי שמפסיד הם העמיתים בקופה, שמקבלים ריבית נמוכה יותר על הכסף שלהם ששימש כהלוואה.

מהאוצר נמסר בתגובה: "מתן הלוואה לעמיתים דומה לכל השקעה אחרת של הקופה באותה רמת סיכון, ואמור להינתן בהתאם לתנאי השוק".

תגיות