אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": הבנה מסחרית לאספקת גז בין תמר לחברה לישראל צילום: בועז אופנהיים

בלעדי ל"כלכליסט": הבנה מסחרית לאספקת גז בין תמר לחברה לישראל

הצדדים החליפו טיוטת חוזה שלפיה החברה לישראל תרכוש 2.1 מיליארד מ"ק גז טבעי לשנה במשך 18-15 שנה, החל מ־2012. החוזה אמור להיחתם עד סוף השנה. במקביל ממשיכה החברה לישראל לנהל מו"מ עם EMG לאספקה חלק מכמות הגז

29.06.2010, 06:59 | ליאור גוטמן

אחת מעסקאות הגז הגדולות במשק הישראלי מתקדמת לקראת סגירה: ל"כלכליסט" נודע שהחברה לישראלהגיעה להבנות מסחריות עם השותפות בקידוחי הגז הטבעי תמר על רכישה של גז טבעי עבור חברות הבת של החברה לישראל. לאחרונה הוחלפו בין הצדדים טיוטות של ההסכם, ממנו עולה שהחברה לישראל תרכוש 2.1 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי לשנה עם אופציה להגדלת הכמות - עד תוספת של 30% על הכמות שסוכמה, בהתאם לצרכי החברה. ההסכם בין הצדדים הוא לתקופה של 15 עד 18 שנה ועלותו נאמדת ב־5.5 מיליארד דולר.

בחצי שנה האחרונה חתמו השותפות בקידוח תמר (ישראמקו, דלק אנרגיה, דלק קידוחיםו אבנר) על מזכרי הבנות עם חברת החשמל ודליה אנרגיות לאספקת גז טבעי עבור הפעלת תחנות כוח. אולם גורמים בשוק האנרגיה מסבירים שהחברה לישראל קיבלה החלטה עקרונית שלא לחתום על מזכר הבנות אלא לקיים מו"מ ישיר לקראת חוזה מחייב, מהלך שיושם מול השותפות בקידוח תמר. החוזה הסופי אמור להיחתם עד סוף 2010.

במקביל ממשיכה החברה לישראל לקיים מגעים עם ספק הגז השני במדינה, EMG בבעלות יוסי מימן וממשלת מצרים, כך שלא מן הנמנע שבסופו של תהליך חלק מהכמות הנדרשת לחברה לישראל תירכש מ־EMG. בין מנהלי המגעים מטעם החברה לישראל לרכישת הגז גם שוקי גולד, לשעבר המשנה למנכ"ל כי"ל.

  , צילום: אלבטרוס צילום: אלבטרוס   , צילום: אלבטרוס

החברה לישראל זקוקה לגז הטבעי עבור שתי תחנות כוח שהיא מקימה במישור רותם ובמפעלי ים המלח, כמו גם עבור מתקני בז"ן בחיפה. על פי תוכניות החברה, במהלך 2012 יחל לפעול בבית הזיקוק הצפוני הפצחן המימני, בעזרתו תשנה בז"ן את ההרכב הכימי של החומרים שיופרדו מהנפט הגולמי, מה שיאפשר לה להפיק תזקיקים בעלי ערך מוסף גבוה יותר, כגון סולר ודלק סילוני. במקביל אמורה חברת OPC, שבבעלות החברה לישראל, להפעיל את תחנת הכוח הפרטית הראשונה בישראל שתמוקם במישור רותם שבנגב. התחנה תייצר כ־440 מגה וואט, כאשר חברות דייהו ומיצובישי יבנו ויתחזקו אותה.

תחנת כוח נוספת שזקוקה לגז טבעי היא זו שתוקם עד אמצע העשור במפעלי ים המלח בהספק של עד 400 מגה וואט. אספקת הגז אמורה להגיע ממאגרי תמר, שההחלטה היכן להקים את נקודת הקליטה אמורה להתקבל לכל המאוחר בשבוע הבא במועצה האזורית לתכנון ובנייה. עם זאת, במידה והגז מתמר לא יגיע עד 2012 יוכלו השותפות בקידוח לספק את הכמות הגז הנדרש ממאגרי "נועה" שממוקמים מול אשקלון, שם שוכנים 7 BCM.

שלשום דיווחו חברות דלק ודור אנרגיה, שמחזיקות יחדיו ב־35.25% מהשותפות בתמר, על השלמת מימון הביניים עבור הפקת הגז בהיקף מצרפי של 430 מיליון דולר. המימון, לתקופה של עד 24 חודש, יגיע מברקליס ו־HSBC.

מהחברה לישראל נמסר בתגובה כי "מתקיים מו"מ עם מספר גורמים בקשר לרכישת גז טבעי עבור OPC, בזןו כיל. בשלב זה אין ודאות כי ייחתם הסכם עם מי מהם".

תגיות