אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שורת הרווח: האם הציפיות מפרולור מוצדקות? צילום: בועז אופנהיים

שורת הרווח: האם הציפיות מפרולור מוצדקות?

השוק העניק לפרולור שווי חריג בהתחשב בשלב הפיתוח הראשוני של מוצריה. ההתמקדות בשדרוג תרופות קיימות משפרת אמנם את סיכויי ההצלחה של החברה, אבל הצ'ק הגבוה שעליו חתמו המשקיעים מצמצם את פוטנציאל הרווח בעתיד

30.06.2010, 08:51 | אורי טל טנא

מניית פרולור ביוטק החלה להיסחר בסוף חודש מאי בבורסה בתל אביב, במקביל למסחר בארצות הברית, וכניסתה למדדים ת"א־100, תל טק־15 ומדד הביומד הובילה לזינוק חד במחירה. שווי השוק של המניה, כ־1.5 מיליארד שקל, ממקם אותה במקום השלישי בין מניות הביומד, אחרי גיוון אימג'ינג וכלל ביוטכנולוגיה.

במבט ראשון, שווי השוק הגבוה של פרולור מהווה חידה, כיוון שעל פי רוב, קיים מתאם בין שווי השוק של חברת ביומד ובין התקדמותה בפיתוח המוצר המוביל ושלב הניסויים שבו היא מצויה. מניית פרולור חורגת מאוד מהמתאם הזה: שווי השוק שלה גבוה מאוד יחסית לחברה המצויה בשלב פיתוח התחלתי יחסית של המוצר.

פרולור סיימה בסך הכל ניסוי שלב ראשון בבני אדם במוצר המוביל שלה. עם זאת, התעמקות בפעילות החברה תמצא הצדקה לכך שערך החברה צריך להיות גבוה מערך של חברת ביומד ממוצעת בשלב פיתוח דומה. השאלה האם בכל זאת התמחור הנוכחי מוצדק תישאר פתוחה, והתשובה עליה תתברר רק בדיעבד. כמו מרבית חברות הביומד, פרולור מוכרת חלום. ייתכן שבשנת 2013 החלום יתחיל להתממש, וייתכן שקשיים בדרך יפילו אותו.

חיים ארוכים לתרופה

פרולור אינה מפתחת תרופות חדשות, אלא משתייכת לסקטור ה־biobetter של חברות המייצרות גרסאות משופרות של תרופות ביולוגיות קיימות. פרולור מנסה לשפר תרופות באמצעות הארכת משך זמן פעילותן, כך שיימנע הצורך בהזרקתן בתדירות גבוהה. הבסיס המדעי לפיתוחי החברה נשען על מחקר של אוניברסיטת וושינגטון - מחקר שהצביע על תפקידו של הפפטיד CTP בהארכת משך החיים והפעולה של ההורמון hCG, שלו תפקיד חשוב בשמירה על ההיריון.

   , צילום: מייקל פרייס צילום: מייקל פרייס    , צילום: מייקל פרייס

ההורמון hCG זהה במבנהו הכימי להורמון LH (שעוזר לנשים בכניסה להיריון ולגברים בייצור טסטוסטרון), אך בשונה מה־LH הוא כולל פפטיד CTP, המאריך את משך חייו במידה ניכרת. אורך החיים הממוצע של הורמון hCG עומד על יומיים בהשוואה ל־20 דקות בלבד של הורמון LH. הפפטיד CTP עושה את ההבדל בזכות מטענו החשמלי, השלילי מאוד. המטען החשמלי מצמצם את כניסת החלבונים (המקושרים אל ה־CTP) לכבד - שם הם מגיעים לידי פירוק.

מטרתה של פרולור היא להאריך את משך פעילותה של תרופה קיימת באמצעות קישורה לפפטיד CTP, ולייצר תרופה משודרגת שתשיג נתח מהותי בשוק.

אוניברסיטת וושינגטון, שחתומה על המחקר הבסיסי, העבירה לחברת מרק את הזכות לפתח ארבע תרופות המשודרגות עם ה־CTP, ולפרולור הועברה הזכות לפתח כל תרופה נוספת, תמורת תמלוגים.

מרק קיבלה כבר אישור לשווק באירופה, וקרובה לקבלת אישור מקביל בארה"ב עבור תרופה המתבססת על ה־CTP ומסייעת להפריה חוץ־גופית. לתוצאות שהשיגה מרק בניסויים שערכה קיימת חשיבות מבחינת המשקיעים בפרולור, מאחר שהן הבהירו שה־CTP אינו גורם לתופעות שליליות, וזאת במדגם ענק של כ־1,500 נשים.

התוצאות האלו הקטינו את ההסתברות לתוצאות שליליות בניסויי הבטיחות שתערוך פרולור למוצריה, המבוססים גם כן על אותו פפטיד. לתרופות שבהן משולב ה־CTP יתרון מובנה על פני תרופות סינתטיות: מאחר שמדובר בתוצר טבעי של הגוף, ההסתברות לתוצאה רעילה נמוכה יותר.

המוצר המוביל של פרולור הוא הורמון גדילה המחובר ל־CTP כדי להאריך את משך פעילותו. כיום מטופלים מקבלים את הורמון הגדילה בהזרקה פעם ביום. פרולור מקווה שתדירות ההזרקה לתרופה שבפיתוח תפחת לאחת לשבועיים.

הורמון הגדילה מופרש מבלוטת יותרת המוח לכל אורך החיים, אך היקף ההפרשה פוחת אחרי גיל 21. להורמון זה השפעה ישירה על סינתזת חלבונים ומניעת פירוקם, והשפעות נוספות בהגדלת מסת השריר, הקטנת מסת השומן והגברת קליטת הגלוקוז בשרירים. להורמון הגדילה השפעה עקיפה על שחרור IGF (פקטורי גדילה דמויי אינסולין) למחזור הדם, שלהם מיוחס עיקר האפקט על גדילת תאי סחוס, שרירי שלד ולב, וכן גדילה והתחדשות של איברים רבים בגוף.

טיפול בהורמון גדילה ניתן הן לילדים והן למבוגרים, אשר סובלים מרמות נמוכות מדי של ההורמון בגוף. אורך החיים הקצר של ההורמון גורם לכך שהטיפול מצריך זריקה אחת כל יום. הטיפול בהורמון הגדילה נפוץ מאוד, והיקף המכירות השנתי שלו עומד כעת על כ־3 מיליארד דולר (שליש מזה בטיפולים לבוגרים וכשני שלישים לילדים ובני נוער).

איכות חיים לחולים

בתחילת פברואר השנה דיווחה פרולור על הצלחת ניסוי שלב 1 במתן הורמון הגדילה המשולב עם ה־CTP. הניסוי נערך בבית החולים איכילוב על 24 אנשים בוגרים, ואף על פי שניסוי שלב ראשון מתמקד בדרך כלל בבטיחותה של התרופה, תוצאות ניסוי זה הציגו גם סימנים ראשונים ליעילותה, אף שמדובר במדגם קטן.

המדד המרכזי שנקבע להצלחת הניסוי הוא רמת ה־IGF - פקטורי הגדילה - שתימצא בדמם של המטופלים בפרק הזמן שלאחר מתן התרופה. תוצאות ניסוי השלב הראשון הראו שבשני מינונים שנבחנו, נשמרו רמות IGF תקינות בדמם של המטופלים במשך שבועיים לאחר מתן התרופה. תוצאות אלו מרמזות על האפשרות להקטין את תדירות ההזרקה של הורמון הגדילה מהזרקה אחת ליום להזרקה אחת לשבועיים.

אבן הדרך המהותית יותר עבור משקיעי פרולור תגיע עם תוצאות ניסוי השלב השני בתרופה. הניסוי, שייערך בבוגרים בלבד, צפוי להתחיל ברבעון השלישי של 2010 בכמה מרכזים רפואיים במרכז ובמזרח אירופה, ויכלול 56 מטופלים המקבלים זריקות של הורמון הגדילה באורח סדיר.

בתחילת הניסוי ימשיכו המשתתפים לקבל את ההורמון במסגרת הטיפול הרגיל במשך חודש. לאחר מכן יקבלו חלק מהמטופלים את הורמון הגדילה יחד עם ה־CTP למשך חודש נוסף, חלקם בתדירות שבועית וחלקם בתדירות דו־שבועית. סוג זה של ניסוי יוצר מדגם משולב, שבו לכל מטופל מתקבלות תוצאות עבור הטיפול הרגיל ועבור הטיפול המשודרג (עם CTP). במבנה זה קל יותר להוכיח מובהקות סטטיסטית.

הניסוי צפוי להיערך כחצי שנה, ועיבוד התוצאות ייקח עוד חודשים בודדים. התוצאות, שיהיו האירוע המהותי ביותר למשקיעים במניה בשנה הקרובה, צפויות להתקבל ברבעון השני של 2011.

רק תוצאות מובהקות של שמירה על רמת IGF תקינה במהלך כל תקופת הניסוי יסללו לפרולור את המשך הדרך לפיתוח התרופה. הצלחת הניסוי תאפשר לחברה להיערך לניסוי שלב שלישי בבוגרים, ולערוך במקביל ניסוי שלב שני בילדים, שהם קהל היעד העיקרי של הורמון הגדילה. בתרחיש האופטימי של החברה, המוצר יאושר בשנת 2013 לשימוש באנשים בוגרים, ושנה מאוחר יותר גם בילדים.

המזומנים שבקופת פרולור - כ־26 מיליון דולר - יספיקו לפעילותה רק בשנתיים הקרובות, ויהיה עליה לגייס הון נוסף עוד לפני סיום פיתוח התרופה. אם ניסוי השלב השני יסתיים בהצלחה, גם הגיוס שיתבצע יהיה קל יחסית, כראוי לחברה שלפני ניסוי שלב שלישי בתרופה בעלת פוטנציאל מכירות גדול.

קופים לפני בני אדם

לפרולור מספר פיתוחים בשלב טרום קליני, שאותם היא מתכוונת לקדם בשנים הבאות. אחד הפיתוחים אמור לאפשר את הארכת משך הפעולה של אינטפרון ביתא, תרופה המעכבת התפתחות של טרשת נפוצה והניתנת בהזרקה, בתדירות של אחת ליומיים. פרולור הציגה תוצאות טובות בניסוי בתרופה זו על פרימטים (קופיפים), וכעת היא בוחנת שיתוף פעולה בפיתוח עם חברה המתמחה בתחום הטרשת הנפוצה, לקראת ניסוי שלב ראשון שייערך בבני אדם.

פיתוח נוסף של החברה, בשלב ראשוני, מנסה להאריך את משך האפקט של האנזימים פאקטור 7 ופאקטור 9 על חולי המופיליה. אנזימים אלו ניתנים כדי לעצור דימום שלאחר פציעה, והארכת "חייהם" לתקופה של שבוע תאפשר הזרקה חד־שבועית ותשפר את חייהם של החולים.

מוצר אחר שבתכנון הוא שילוב של ה־CTP עם פפטיד מדכא תיאבון כדי לייצר תרופה חדשה נגד השמנה. הארכת משך הפעולה של הפפטיד שנמצא אפקטיבי בדיכוי תיאבון חיונית לייצור התרופה, כיוון שתוחלת החיים הממוצעת שלו בגוף עומדת על 12 דקות בלבד.

מניית חלום

בעל המניות הגדול ויו"ר החברה הוא פיליפ פרוסט, יו"ר הדירקטוריון של טבע. המוניטין של פרוסט, לצד התמקדות החברה בתחום ה־biobetter (שיפור תרופות קיימות), שבו ההסתברות להצלחה גבוהה בהשוואה לפיתוח תרופות חדשות, תומך בשווי השוק של פרולור. גם היקף השוק הענק של הורמון הגדילה תורם לפוטנציאל שמייחסים המשקיעים למניה.

מנגד, שלב הפיתוח המוקדם של המוצרים יוצר סיכון למשקיעים. הסיכונים טמונים בכישלון אפשרי בהשלמת המוצר, או בכניסה מוקדמת של מוצרים מתחרים עוד לפני השלמת הפיתוח של פרולור.

בחודשים הקרובים צפויות להתפרסם שתי הודעות חיוביות: תחילת ניסוי שלב 2 בהורמון הגדילה של פרולור ואישור התרופה של חברת מרק, המתבססת על טכנולוגיה דומה, לשיווק בארה"ב. השפעת שני אירועים אלו על מחיר המניה צפויה, עם זאת, להיות נמוכה מאחר שהם מגולמים, כנראה, במחיר המניה כעת.

החדשות המהותיות יותר צפויות להגיע כאמור רק בשנת 2011, עם תוצאות ניסוי שלב 2 בהורמון הגדילה, ואולי גם התקדמות לעבר ניסוי שלב ראשון באחד המוצרים שנמצאים כעת בשלב הטרום קליני.

כמו מרבית מניות הביומד, פרולור היא מניית חלום עם סיכון גבוה. בניגוד למרבית חברות המגזר, שווי השוק של פרולור כבר גבוה מאוד בשלב פיתוח מוקדם של המוצרים - נתון המצביע על האופטימיות של שוק ההון בנוגע לסיכויי הצלחת הפיתוח של החברה.

אם החלום יתגשם - ערכה אמנם יזנק, אבל צריך להביא בחשבון שהמחיר הנוכחי מקטין מאוד את פוטנציאל הרווח בתרחיש של הצלחה.

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

תגיות