אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קופות גמל - אמיר הסל: "אני לא מתכוון לרוץ למזומן" צילום: עמית שעל

קופות גמל - אמיר הסל: "אני לא מתכוון לרוץ למזומן"

מנהל ההשקעות הראשי של הראל מאמין שיש להגדיל היום את החשיפה למניות

01.07.2010, 07:45 | רחלי בינדמן
התשואות הפנומליות שייצרו מנהלי קופות הגמל בשנת 2009 השכיחו במעט את התלאות שעברו על ציבור החוסכים במהלך שנת 2008 הקשה, אז חוו המשקיעים על בשרם מציאות שבה חסכונותיהם נחתכו בעשרות אחוזים. המשבר הכלכלי אמנם מחק למשקיעים תשואות של שנים, אולם בה בעת, גם זימן למנהלי ההשקעות לא מעט הזדמנויות - בעיקר בשוק איגרות החוב הקונצרניות.

בראשית 2010 נדרשו מנהלי ההשקעות להתמודד עם הרף הגבוה שהוצב לאור הישגי שנת 2009, אף שהיה ברור שיהיה קשה לשחזר את תשואות אשתקד. עם זאת, נדמה כי רובם ככולם לא צפו את משבר החוב האירופי, שהגלים שיצר ברחבי העולם נתנו את אותותיהם גם על ישראל כבר בתחילת הרבעון השני.

המחצית הראשונה של 2010: שנת ההתפכחות

ביטוח מנהלים - במרדף אחר השוק: הפניקס מגדילה החשיפה למניות

קרנות הנאמנות: הפעם הציבור נשאר בקונצרניות

שוק ההנפקות: 121 הנפקות - 18 מיליארד שקל

וול סטריט: החשש משפל חוזר בצורת W שוב כאן

אירופה: כדור השלג לא נעצר

ת"א סגרה בירידות - במחזור ענק של 4.2 מיליארד שקל

 

בשורה התחתונה, קופות הגמל שנתפסו במשבר האירופי האחרון כאשר בתיקיהן חשיפה מנייתית גבוהה, נפגעו יותר מאלו שהחזיקו בתיק מרכיב מזומן גדול, או אפילו חשיפה מהותית לשוק האג"ח הקונצרניות - שוק שדווקא גילה איתנות במשבר הנוכחי.

מחכים לשעת הכושר

מהתבוננות בשתי קופות הגמל הגדולות בענף ניתן לראות את המגמה בצורה ברורה. קופת הגמל גדיש של פסגות הקטינה מאז חודש ינואר את רכיב המזומן והאג"ח הממשלתיות בתיק לטובת הגדלת החשיפה לשוק המניות. נכון לסוף חודש מאי השנה, החזיקה גדיש בחשיפה של 30% לשוק המניות לעומת 26.6% בחודש ינואר. עובדה זו יכולה להסביר מדוע גדיש התברגה בין הקופות שהציגו את התשואות הגרועות מתחילת השנה.

קופת הגמל השנייה בגודלה בענף, תמר, נפגעה פחות מהמשבר. מניתוח תיק ההשקעות של הקופה עולה כי תמר שמרה על יציבות בהיקף רכיב המניות בתיק, שעמד מאז ינואר ועד סוף מאי על כ־26%, לצד הקטנה מסוימת של הרכיב הקונצרני.

קופת הגמל של אנליסט, שבסיכום החצי שנתי הצליחה להתברג במקום השני בטבלת התשואות, השכילה לזהות את המגמות בשוק.

מאז חודש ינואר הקטינה הקופה של אנליסט הן את הרכיב המנייתי בתיק והן את הרכיב הקונצרני, וזאת לטובת הגדלת רכיב המזומן. ההיגיון מאחורי המהלך הזה של מנהלי ההשקעות של הקופה הוא שכעת השוק מסוכן, וכדאי להמתין בצד עד לבוא שעת הכושר שתאפשר כניסה יעילה בחזרה לשוק. מעניין יהיה לראות האם המשבר האירופי יטרוף את הקלפים גם מבחינת מדיניות ההשקעות של הקופות.

"לשמור על עקביות"

עובדה נוספת שיש להביא בחשבון היא ששנת 2010 היא השנה הראשונה שבה מיושמות דרישות הרגולטור להציג את מדיניות השקעה צפויה לשנה הקרובה. בפועל, קופות הגמל הציגו בחמשת החודשים הראשונים של השנה מדיניות השקעה שהיתה דומה במידה רבה למדיניות של תיק ההשקעות שלהם בשלהי 2009.

אמיר הסל, מנהל ההשקעות הראשי של חברת הביטוח הראל, מאמין כי אין מקום היום לשנות מדיניות השקעה. "אנחנו מאמינים בעקביות. נכון, ישנו חוסר ודאות בשווקים היום, אבל אני פועל בשוק הזה כבר 20 שנה, ותמיד קיים בו חוסר ודאות לגבי העתיד, אך עדיין צריך לקבל החלטות. אני מאמין שבהסתכלות ארוכת טווח אין מקום לעשות שינויים דרמטיים בתיק כי לא ניתן לזהות את התנהגות שוק המניות בטווח הקצר".

עם זאת, הסל מזכיר כי לאורך זמן השקעה במניות מייצרת תשואה עודפת. "אני ממש לא מתכוון לרוץ למזומן. היום, הרבה יותר מלפני חצי שנה, הכדאיות של השקעה במניות לעומת השקעה בשוק האג"ח גדלה משמעותית, ולהערכתי אם יש לעשות משהו - זה להגדיל את הרכיב המנייתי". עצה נוספת שהסל מעניק לחוסכים היא לא לבצע היום שינויים בתיקי הגמל. "התשואה בשוק האג"ח מאוד נמוכה, ושוק המניות נראה היום הרבה יותר מעניין - חשוב לשמור על עקביות".

תגיות