אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעיית המדדים בישראל

בעיית המדדים בישראל

השינויים התכופים במדדי המניות מטעים ורעים לשוק המניות הישראלי

01.07.2010, 08:14 | דן הלמן

השבוע שוב עודכנו המדדים בבורסה בתל-אביב. הפעם, בדומה לפעמים קודמות, התחלופה גבוהה, 2 מניות התחלפו במדד המעו"ף, חמש מניות נכנסו למדד ת"א 75 ואילו במדד יתר 50 - 11 מניות.

התחלופה התכופה של המניות במדדים יוצרת עיוותים קשים בשוק ההון הישראלי. זאת בעיקר משתי סיבות: הסיבה הראשונה, מקורה בתעודות הסל. תעודות הסל מהוות מכשיר טכני ולכן אין להן שיקול דעת אילו מניות להחזיק ומה שיעורי האחזקה בכל נייר. כתוצאה מכך, החלפה כה משמעותית הן במספר המניות המתחלפות והן במשקלן בכניסה למדדים, יוצרת תנודתיות גדולה במניות. היתרון היחידי בכך הינו יצירת הזדמנות מסוימת למשקיעים אקטיבית אשר יכולים לרכוש את המניות הנכנסות למדד טרם עדכון תעודות הסל ולהינות מהעדכונים הטכניים שלה.

העיוות השני מסוכן יותר והוא השינוי הפנימי בהרכב המדד שמשליך על תחושות הציבור ועלול לגורם להטעיה. אם נבחן את מדד ת"א 25 מלפני שלוש שנים נקבל מדד שונה לחלוטין מזה של שנת 2010.

ראשית, 28% מהרכב המדד שונה תוך שלוש שנים בלבד. אך השוני לא מתבטא רק בחברות כי אם, גם במשקלי הענפים המרכיבים את המדד. השינוי הבולט ביותר בין השנים 2007 ו-2010 הינו בצמצום החשיפה במגזר הנדל"ן מכ- 11% במעו"ף בשנת 2007 לכ- 1% בשנת 2010. שינוי מהותי נוסף, הינו תוספת ענף חדש למעו"ף - ענף האנרגיה אשר משקלו מהווה כ-5% נכון ליולי 2010.

רעה חולה

כמו כן, ניתן להבחין בשינויי משקולות הענפים השונים, למשל צומצם בחצי משקלן של חברות האחזקה מ-17% בסוף 2007 ל-8.8% בשנת 2010 ומנגד, עלה משקלן של חברות התקשורת מ-8.8% בשנת 2007 לכ-17.7% ביולי 2010. התמונה חוזרת על עצמה במדד ת"א 100 ובוודאי שבמדדי היתר.

משמעות הנתונים הללו, היא כי מדד המעו"ף של סוף 2007, עת נקבע שיאו, שונה לחלוטין מזה של שנת 2010. מבחינת המשקיעים העיוותים הללו יוצרים בלבול. התחושה הרווחת היא כי המשבר של 2008 מאחורי הבורסה בת"א מטעה, שכן חלק ניכר מהחברות שהיו במדד בשנת 2007 לא חזרו לרמות הללו בשנת 2010. האפקט של "החזק השורד" במדדי הבורסה בת"א אחראים לאשליה הזו.

התחושה כי גם לאחר משבר קשה כשל שנת 2008 הבורסה התאוששה מהר, מבוססת על הנחות שגויות המטעות את הציבור. האשליה הנ"ל מעודדת, גם אם בעקיפין, את הציבור לקחת סיכונים מיותרים וחמור מכך להאמין ביכולתו של כל אדם "לעשות מכה" בבורסה.

עדכון המדדים התכוף הינה רעה חולה של הבורסה המקומית ואין לה אח ורע במדינות המפותחות. המדד אכן צריך לשקף את עוצמת הכלכלה המקומית, אך בשוק דינמי כמו בישראל מן הראוי לשקול להקטין את תכיפות עדכון המדדים.

איך להרוויח מחילופי המדדים

יחד עם זאת, ישנו דבר אחד נוסף אשר ניתן ללמוד מעדכון המדדים וניתן להינות ממנו בבואנו לבחון השקעות במניות. ניתן לראות לאורך השנים שינויים באטרקטיביות של ענפים שונים בשוק ההון המקומי. ב 2007 ענף הנדל"ן היה פופולארי ולפיכך משקלו במדדים המובילים היה גבוה. אחר כך הגיע תורן של חברות התקשורת וכעת ניתן לראות שני ענפים חדשים שהולכים ותופסים חלק במדדים המובילים: ענף הפקת האנרגיה וענף הביומד.

ההיסטוריה, הקצרה, מלמדת שלפחות בהתחלה כאשר ענף תופס תאוצה ניתן להשיא בו תשואה עודפת על פני המדדים המובלים (מעו"ף ות"א 100) עד להתרחשותן של אחת משתי האפשרויות: הענף הופך לבשל ומשתווה לתוחלת תשואת השוק (ענף התקשורת) או הענף איננו עומד בציפיות ושערי המניות בו קורסים (ענף הנדל"ן).

 

הכותב הוא מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות

תגיות