אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יורם ויהודית ברוניצקי: "צריך להיות תמים או טיפש כדי להאמין לכצמן" צילומים: אוראל כהן

יורם ויהודית ברוניצקי: "צריך להיות תמים או טיפש כדי להאמין לכצמן"

דורי סגל וחיים כצמן מאשימים את בעלי אורמת בניהול כושל. הברוניצקים בטוחים שרוצים להשתלט להם על החברה: "כוונותיהם לא טהורות"

03.07.2010, 18:44 | נעמה סיקולר

"במשך שלוש שנים בחרנו שלא להגיב, אבל הדברים שנאמרו עלינו כל כך לא נכונים, שהרגשנו שהפעם חייבים לדבר" - כך אומרת יהודית (דיתה) ברוניצקי ל"כלכליסט" בתגובה למתקפה החריפה של חיים כצמן ודורי סגל על הנהלת אורמת ובעלי השליטה בחברה.

גזית אינק של כצמן וסגל היא בעלת מניות מרכזית (15.2%) באורמת. בנייר עמדה חריף שפרסמה ביום חמישי האשימה גזית את הברוניצקים בכישלון בניהול החברה, ודרשה להחליף שני דח"צים שמסיימים קדנציה - צבי טרופ ועזריאל גונן - בדירקטורים חדשים: יובל ינאי (סמנכ"ל הכספים בגיוון אימג'ינג) וגד ארבל (המשנה ליו"ר רשות ניירות ערך).

סגל טוען כי "התנהלותה הפיננסית של אורמת היא חובבנית". יהודית ברוניצקי הודפת בכעס את ההאשמות. "בגזית טוענים שאורמת לא ייצרה ערך בשלוש השנים האחרונות, מאז שנכנסו לחברה (במחצית 2007 — נ"ס)? אם נשווה את אורמת לחברות מקבילות בענף, נראה שזה ממש לא נכון. אורמת צמחה, מכרה ושיתפה את בעלי המניות, גם ברווחים וגם בדיבידנדים. נכון שהמניה איבדה 48%, אבל כל התחום שלנו ירד חזק - ממוצע הירידות של מניות הקלינטק בארצות הברית היה 50.3%. אין לי ויכוח עם זה שהמניה ירדה, זו עובדה, אבל ביחס לסקטור מניית אורמת ירדה פחות. גם מניית גזית, לדעתי, איבדה עשרות אחוזים — אז איך הגיעו למסקנה שהניהול שלנו כך כך גרוע?".

ההודעה על נייר העמדה שבו שטחה גזית את טענותיה תפסה את ברוניצקי ביום חמישי בכנס של הבורסה בלונדון. סגל שלח באותו בוקר אימייל לברוניצקי, וכתב שאין בכוונתו להשתלט על החברה או להדיח את הברוניצקים מהניהול. "כולי תקווה שכשישקע האבק, את תראי את היתרון העצום בלעבוד איתנו ביחד, תוך שימוש כל אחד בכישרונותיו הוא, כדי להחזיר את אורמת לדרך המלך לטובת כל בעלי מניותיה", כתב.

"אנחנו מודאגים מאוד ממצב אורמת", הוסיף סגל בפומבי. "גזית בסך הכל רוצה להציל את אורמת ואת משפחת ברוניצקי. אנחנו חושבים שיש כשלים שאפשר וצריך לתקן אותם, ורוצים לעזור".

יורם ברוניצקי לא מאמין לדברי הפיוס של סגל: "לכל פעולה אגרסיבית יש הסבר. אני לא חושב שמאחורי המהלכים שלהם יש שליש מהתמימות שהם משדרים".

גזית דווקא מכרה מניות ב־2009 והקטינה את אחזקותיה בחברה. אתם עדיין סבורים שיש להם כוונות השתלטות?

"אני לא קונה את האמירות, הן לא עומדות במבחן המציאות", אומר ברוניצקי. "הם (גזית) מנהלים מהלכים בשני מסלולים, ובין ההצהרות והמעשים יש פער גדול. צריך להיות תמים עד טיפש כדי להאמין להם. אם הם היו רוצים לתרום לניהול החברה במסגרת מה שהחוק מאפשר להם כבעלי מניות, היינו יכולים למצוא את הדרך".

הצד השני דורי סגל: "אנחנו רוצים להציל את אורמת" בשיחה עם "כלכליסט" מסביר סגל, מבעלי השליטה בגזית, את התנגדותם למינוי מחודש של הדירקטורים הישנים ומספר על הכשלים הניהוליים שהוא מוצא באורמת. "אי אפשר לנהל חברה כל כך גדולה בארה"ב מיבנה", הוא אומר, "אנחנו לא רוצים להשתלט על אורמת, אנחנו רק רוצים לעזור" נעמה סיקולר, 7 תגובותלכתבה המלאה

דיתה ברוניצקי מצטרפת לדברים: "לקח לנו זמן להבין שהם אוספים מניות, וכשזה נהפך לגלוי, היו רבים שאמרו לנו: 'אל תאמינו שכוונתם טהורה'. עכשיו אנחנו רואים שזה נכון. אין לי מושג למה הם מכרו מניות, הם לא דיברו איתי לפני שקנו או מכרו, אני רק יכולה לתאר לעצמי שהם היו זקוקים לכסף".

ההודעה תפסה אותך בלונדון, לפני מצגת בבורסה. כעסת?

"אתה לא יכול להיות מאוכזב ממי שהוא לא חבר שלך. אני לא האמנתי לתמימות שלהם מההתחלה, ולכן גם לא התאכזבתי".

אין הנהלה ראויה?

ה"שחיטה" של מניית אורמת מאז 2007 וההפסד של מאות מיליוני שקלים אינם הדברים היחידים שמרגיזים את סגל וכצמן. בתקופה האחרונה מחקה אורמת מיליונים עקב השקעתה באיגרות חוב רעילות מסוג ARS של ליהמן ברדרס. מלבד זאת, נדרשה החברה על ידי רשות ניירות ערך האמריקאית לתקן את דו"חותיה אחורנית, וספגה תביעה ייצוגית של משקיעים.

סגל טוען שחברה בעלת פעילות כה משמעותית "אינה יכולה להתנהל מיבנה" וש"אין הנהלה ראויה בארה"ב עבור חברה בסדר הגודל הזה". לטענתו, לאורמת גם אין תוכנית אסטרטגית, היא לא עשתה די כדי לנצל הזדמנויות למיזוגים ורכישות ולא נכנסה לפעילות חדשנית בתחום האנרגיה.

"המציאות רחוקה מהסיסמאות", מגיב יורם ברוניצקי, "ובמציאות היה משבר כלכלי חריף. עובדה שכצמן וסגל בעצמם הצהירו על כוונות לבצע מהלכים נוספים בתחום הקלינטק, ולא עשו. בזמן שהרבה חברות בארה"ב נעלמו, אורמת המשיכה להרוויח כסף, בגלל שנשארנו בתחום שאנחנו מכירים ובגלל שפעלנו בזהירות. רוצים שניכנס לתחומים נוספים? אנחנו לא צריכים להיכנס למקום שאין לנו יתרון יחסי בו.

"לטענה שכביכול אין לנו ניהול אמריקאי אין שום בסיס, יש לנו יותר מ־400 עובדים אמריקאים, 30 מהם בדרג ניהול בכיר. גם סגל לא נמצא בכל קניון של גזית בארה"ב, אבל בעלי השליטה בגזית יכולים לגור היכן שהם רוצים. אנחנו ישראלים, ויש לנו פעילות ישראלית שאנחנו גאים בה. זו לא עובדה שצריכה לשחק לרעתנו".

"אני לא חושבת שמקום המגורים של המנכ"ל קובע את מידת ההצלחה", מוסיפה דיתה ברוניצקי. "הטיסות היום קצרות והתקשורת מצוינת, ושוק ההון בניו יורק מאוד ידידותי אלינו, לתפיסתי. השאלה היא אילו סמכויות ניתנות למנהלים המקומיים, ואנחנו נותנים להם הרבה.

"אומרים שלא ביצענו מיזוגים ורכישות בשנים האחרונות? אורמת הצהירה לא פעם שהיא רוצה לצמוח, אבל רק בדרך אחראית ורצינית. לא נרכוש רק כדי להגיד שעשינו ולטמטם את המניה בטווח הקצר. נבצע רכישות רק אם יש להן פוטנציאל להוסיף לצמיחה ולרווחיות שלנו. בשנים האחרונות המחירים של תחנות כוח משומשות היו גבוהים בהרבה מאלה של הקמת תחנה חדשה, ולכן ניצלנו את השנים האלה כדי להכין תשתית לגידול אורגני של החברה. צלחנו את המשבר ללא שריטה רק בזכות הניהול האחראי והזהיר שלנו.

"יש לגזית טענות על המימון? אני לא חושבת שיש חברה שניצלה יותר הזדמנויות מימון מאיתנו. בסופו של דבר, אנחנו לא חברת נדל"ן ומבנה המימון של חברה שמחזיקה תחנות כוח חייב להיות שונה. לכן בחרנו להחזיק קווי אשראי כשהם היו זולים יותר מגיוס אג"ח, ניצלנו הטבות מס ומימון קורפורייט כשזה היה נכון. אני לא בטוחה שבגזית מבינים שחברות מהסוג שלנו חייבות להתממן אחרת, ולמען האמת אני גם לא חושבת שהם ניסו להבין.

"בשבועות האחרונים הם באמת יזמו מהלך של דיאלוג, ונענינו להם כי זה לגיטימי שיש שאלות. קבענו פגישה לעוד כמה ימים, ואז קיבלנו פתאום את נייר העמדה, שחשף את כוונותיהם האמיתיות".

מפעל של אורמת , צילום: שאול גולן מפעל של אורמת | צילום: שאול גולן מפעל של אורמת , צילום: שאול גולן

בגזית טוענים שהקדמתם את אסיפת בעלי המניות לצורך הארכת כהונתם של הדח"צים, ובכך סיכלתם את הפגישה.

"לא הקדמנו כלום", אומרת ברוניצקי. "כהונת הדירקטורים מסתיימת בספטמבר, אוגוסט הוא חודש של חופשות ולכן קבענו אסיפה לסוף יולי. אם הם היו מבקשים לשנות את לוחות הזמנים, היינו נענים".

אתם נערכים לקרב מול המוסדיים?

"אני מניחה שהקרב יוכרע בזירה הזו ואנחנו נערכים לכך, ואני מקווה שהבינה תחזור לכולם".

מעריכים בשוק שאתם מתכוונים להכניס משקיע פיננסי, לחתום איתו על הסכם שליטה ולנסות לחסום כך את גזית.

"בכל התקופה מאז שגזית רכשו אחזקה, אנחנו פועלים כדי למצוא פתרון למצב, ויש כל מיני אפשרויות שנשקלות".

"אין שום דיון מעמיק"

דירקטוריון אורמת הוציא בחמישי בערב, פחות מ־12 שעות לאחר פרסום נייר העמדה של גזית, הודעה ובה גיבוי מלא להנהלת החברה. מקורב לדירקטוריון הביע בשיחה עם "כלכליסט" תמיכה גורפת במשפחת ברוניצקי. לדבריו, "מותר לבעלי המניות לחוות דעה ואני מאמין שכוונותיהם טובות, אבל הדרך האגרסיבית פוגעת מאוד בחברה. במצב שנוצר כולם מפסידים, ואם החברה חשובה לכולם, חייבים לעבור להידברות. בטענות על ניהול כושל אין ממש, הדירקטוריון מתנהל בצורה מאוד מקצועית, אבל תמיד אפשר לשפר".

"אני במקומם הייתי לוקח יום־יומיים ודן בנקודות שהעלינו בכובד ראש", אומר סגל ל"כלכליסט". "אני לא רואה מתי היה לדירקטוריון אורמת זמן לשקול ברצינות את הדברים, אבל זו בדיוק ההוכחה שאין דיון מעמיק בחברה בנושאים - כך לכל אורך הדרך. יש לנו טענות ענייניות, ואני לא רואה איך אנחנו מקבלים תשובה עניינית".

מה השתנה לרעה באורמת בשלוש השנים האחרונות?

"כשנכנסנו, ראינו חברה עם חזון וטכנולוגיה מתקדמת, ובאותה תקופה היא היתה היחידה כמעט בשוק. מאז צמחו לה כמה מתחרות והיתה עזיבה מסיבית של מנהלים, שלא נמצאו להם מחליפים בעלי שיעור קומה (סגל רומז, בין היתר, לחזי רם, שציפה להתמנות למנכ"ל, ועזב לאחר שהובהר כי התפקיד יינתן ליורם ברוניצקי — נ"ס).

"כשנכנסנו, חשבנו שיש לאורמת פוטנציאל השבחה גדול. הבנו שאנו נכנסים בלי הזמנה ותיארנו לעצמנו שזה ייקח זמן, אבל לא תיארנו שניתקל בחומה בצורה, ושלא יהיו אפילו מוכנים להקשיב לנו. כמה זמן צריך לקחת עד שהם יבינו שאנחנו רוצים בטובתם? הייתי בטוח ששלוש שנים יספיקו. יש לי כבוד רב למשפחת ברוניצקי, אבל הם החליטו שאנחנו רוצים להשתלט, ומאז מתנהל בינינו דו־שיח של חירשים.

מה דעתך על התסריט שבו המשפחה חוברת למשקיע פיננסי בהסכם שליטה שמטרתו לחשק אתכם?

"אם אורמת היתה רוצה להכניס שותף בתנאי שוק נורמליים, היו אין ספור מתעניינים", אומר סגל. "הם לא מצליחים כי התנאים שלהם לא הגיוניים. הם חושבים שייכנס גוף גדול ללא שום דרישות, ויגבה את הניהול שלהם בלי לומר מילה. חיים כצמן ואני פועלים בעולם של חברות ציבוריות כבר 20 שנה ומרגישים בו נוח. גם לנו יש שותף שקוראים לו נתן חץ, ואנחנו מקשיבים ולומדים ממנו הרבה. שאל אותי דירקטור בחברה, 'אם אתם לא מרוצים, למה אתם לא מוכרים מניות?'. התשובה שלי היא שאם הבוחרים לא מבסוטים, אז מחליפים את הממשלה — ואם יש בעיה ניהולית, צריך לטפל בהנהלה ולא להחליף את בעלי המניות".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
האם ניהול ארגוני וסמכותי יכול להתבסס ולצמוח על הלוואות בנקאיות?
מתוכן הנכתב והנאמר ניתן להבין שהבעיה הינה במקורות הכלכליים "ובמגוון האפשריות" שעומד לפני החברה שמתנהלת במשך מספר שנים באחוזי שליטה שהינם מובילים וגבוהים בשוק המקומי - והודות למשקעים חיצוניים שתרמו להשבחת החברה ולסחר בבורסה למניות וניירות ערך - ועד היום החברה כחברה יצרנית לא הצליחה למצוא גישור או פיתרון יצרני להנפקת הסחורה שאותה אורמת מייצרת בשוק למרות שהינה חברה נסחרת ובעלת עמדה באנרגיה הירוקה תחת הסימול "פלטינה" - והאם השוק המסחרי והנסחר הוא שגרם לחברה יצרנית לחוסר גישור בין הסוחר לצרכן ?- ולא שברור מה הלך לאיבוד בשעה שהחברה נסחרת? - ואולי מדובר בכישלון האנרגיה "הירוקה" שלא יכלה להתפתח בשוק המקומי?
אלונה , תל אביב  |  05.09.10
3.
הקלינטק ירד בגלל הקונספירציה
עשו רעש כאילו הקלינטק זה הדבר החם הבא. בפועל קרטל הנפט עם כוח עצום כלל עולמי חישק את הקלינטק. כצמן כועס כי נכנס קרוב לשיא. זה נכון שההתנהלות הפיננסית של אורמת היא לא מבריקה אחרת לא היו נופלים באיגרות חוב הרעילות. לסיכום מה שחסר בניהול של אורמת זה נוכלות בעיקר(קשרים עם השילטון). יתכן גם שעכשיו הקלינטק קרוב לתחתית וכצמן מרגיש שעכשיו כדאי להשתלט/להגדיל החזקות/להשביח נכסים. הוא לא מבין שהוא לא בנדל"ן - בשביל להשביח נכס בעסקים צריך להיות בדר"כ בעל השליטה.
אלדד  |  03.07.10
לכל התגובות