אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא עדיף להשלים? צילום: עמית שעל

לא עדיף להשלים?

אף אחד לא ירוויח ממאבק שליטה באורמת

04.07.2010, 10:59 | שהם לוי

גזית אינק רכשה במהלך 2007 ממניות חברת האנרגיה הגיאוטרמית אורמת כדי לבצע באותה העת השקעה, ספק פיננסית וספק מהלך השתלטות. באותם ימים מניית אורמת הייתה אחד הדברים הכי חמים בבורסה, והמשקיעים לא הפסיקו להתלהב ממנה.

ביום הרכישות של גזית אינק זינקה מניית אורמת בכ-12% למחיר של 47.91 שקל למניה ובאוקטובר 2007, ברקע לספקולציות סביב מאבקי שליטה הגיעה המניה לשיא של כל הזמנים - 64.02 שקל. הברוניצקים נפלו בדיעבד למלכודת, לקחו הלוואה מבנק הפועלים ורכשו מניות כדי לשמור על השליטה. 

כיום, טוענים חיים כצמן ודורי סגל, אורמת לא מנוהלת כיאות. יגידו הברוניצקים מה שיגידו, אבל השוק קובע. האנליסטים פסימיים והמניה הפגינה ביצועי חסר משמעותיים מול מדד ת"א 25 אותו עזבה בעדכון המדדים האחרון.

שווי ההשקעה של הברוניצקים צנח משמעותית - וכעת יש לגזית הזדמנות להציף ערך ולהוכיח את הטענות ששיגרה לבורסה בבוקר יום חמישי האחרון.

אפשרות אחרת שנראה כי ירדה כמעט לחלוטין מהפרק היא שיתוף פעולה. המצב הטוב ביותר לבעלי המניות של אורמת היה כזה שבו מציע כצמן את קשריו בארה"ב לברוניצקים וכל אחד היה מביא את יתרונותיו לשולחן. האפשרות הזו הפכה עוד פחות אפשרית - במיוחד אחרי התגובה של הברוניצקים לטענות גזית. אולי היה טוב יותר אם הברוניצקים היו קוראים לכצמן לעזוב את ההאשמות ולפעול יחד - למען החברה.

שלא יהיה ספק, בעולם של מקורות אנרגיה מתכלים ותהודה עולמית לאנרגיה ירוקה, הפוטנציאל של אורמת לא רק בתחום הגיאותרמי - בשמיים. במקרה שבו כצמן משתלט על החברה דרך גזית אינק, היא תוכל לזכות לעדנה גם מנגישותו הרבה לשווקים הפיננסים ויהיה באפשרותה לעשות שימוש בהנפקות אג"ח של החברה האם. זאת בדומה למודל כיום של גזית אינק וגזית גלוב.

במקרה שבו גזית אינק לא מבצעת השתלטות גם אם עויינת על מניות אורמת או לא חוברת לברוניצקים, נראה שהמצב רק יורע ומחיר המניה ימשיך להידרדר, התוצאה מבחינת כל אחד מהצדדים היא הפסד של כמה מאות מיליוני שקלים.

אבל לא רק הברוניצקים וגזית ייפגעו - אלא גם הציבור שנוסע איתם באותה הסירה. קרנות הפנסיה הוותיקות, למשל,  מחזיקות 6.8% ממניות אורמת.

תגיות