אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות חתימת הסכם הסחר: בטייוואן חוששים מיבוא סיני זול שיגרום לאבטלה צילום: בלומברג

בעקבות חתימת הסכם הסחר: בטייוואן חוששים מיבוא סיני זול שיגרום לאבטלה

הסכם הסחר עם סין עתיד להניב לטייוואן כ־14 מיליארד דולר בשנה ולקדם את הצטרפותה לגוש הסחר החופשי האסייתי. למרות זאת, 40% מהתושבים מתנגדים להסכם

04.07.2010, 23:41 | רחל בית־אריה, בייג'ינג

הסכם הסחר שנחתם ביום שלישי שעבר בין סין לטייוואן עבר מתחת לרדאר כעוד ידיעה משעממת על סחר חוץ, אף שמדובר בהסכם החשוב ביותר שנחתם בין שתי המדינות מאז נפרדו ב־1949 ובשינוי מהותי ביותר ביחסי הכוח הכלכליים במזרח הרחוק - עם השלכות מרחיקות לכת גם על הזירה הפוליטית.

על פי "הסכם המסגרת לשיתוף פעולה כלכלי" (ECFA), המסים על מאות מוצרים המיובאים לסין מטייוואן יירדו או יבוטלו, מה שעתיד להכניס לאי לא פחות מ־13.8 מיליארד דולר בשנה. במקביל, טייוואן תוריד מסים על שורה של מוצרים מיובאים מסין בעסקה ששווייה המוערך לסין הוא 2.9 מיליארד דולר בשנה.

ההסכם פותח גם אפשרות להצטרפות עתידית של טייוואן לגוש הסחר החופשי האסייתי, שנוצר בתחילת השנה בעקבות הסכמים בין סין למדינות דרום־מזרח אסיה. מחקר של מכון פטרסון האמריקאי מנבא שההסכם שנחתם עם סין יוסיף 4.5% צמיחה לכלכלה הטייוואנית וכי בלעדיו היא תשקע בחזרה למיתון. הסכם הסחר של סין עם מדינות דרום־מזרח אסיה הציב את טייוואן בעמדת נחיתות לעומת מדינות כמו וייטנאם ותאילנד, וזהו מצב שההסכם שנחתם בשבוע שעבר מנסה לתקן.

נראה, אם כן, שטייוואן היא המרוויחה הגדולה מהעסקה, שזכתה לתשואות גם מכלכלנים וקובעי מדיניות רבים במערב. למרות זאת, החתימה הוציאה לרחובות רבבות טייוואנים שביקשו למחות על ההסכם ועל מדיניות הממשלה. התייחסותו של נשיא טייוואן מה יינג־ג'ואו בפומבי למדינתו כ"פרובינציה" במהלך הדיונים על הסכם הסחר רק דרבנה את המחאה.

הפגנת הענק בטייפה בשבת שעברה איגדה את מי שחוששים מאובדן עצמאותה של טייוואן והיבלעותה בסין ואחרים, בעיקר בעלי עסקים קטנים, שחוששים כי יבוא סיני זול יציף את המדינה ויגרום לאובדן משרות בטייוואן. מפלגת האופוזיציה בטייוואן תובעת לערוך משאל עם לאישור ההסכם. מנהיגת האופוזיציה צאי יינג־וון טוענת שההסכם ייטיב בעיקר עם בעלי ההון והחברות הגדולות בטייוואן אך יזיק למעמד העובדים ולבעלי עסקים קטנים. "סין ממזגת את העסקים שלנו בתעשייה שלה צעד אחר צעד והופכת את הכלכלה שלנו לחלק מכלכלת סין עצמה", אמרה.

סקרים בטייוואן מראים שכ־40% מהאוכלוסייה מתנגדים להסכם. מפלגתה של צאי, המפלגה הדמוקרטית־פרוגרסיבית, מתנגדת למה שהיא רואה כהתקרבות מוגזמת בין טייוואן וסין מאז בחירתו של מה לנשיאות ב־2008. הנשיא הקודם צ'ן שווי ביאן נקט בשעתו גישה לוחמנית הרבה יותר וחתר לבידול ברור של טייוואן, אם כי לא הכריז באופן רשמי על עצמאות. צ'ן יושב כיום בכלא בגלל עבירות שוחד.

באופן אירוני, הנשיא מה הוא מנהיג מפלגת הגואומינגדאנג, המפלגה הלאומנית שייסדה את המשטר בטייוואן אחרי שהובסה על ידי הקומוניסטים במלחמת האזרחים הסינית ב־1949. סין טוענת עד היום לריבונות על טייוואן, ולמרות התחממות ביחסים ושותפות כלכלית גוברת, היא ממשיכה לכוון מאות טילים על האי.

תגיות