אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחשבות: "אנחנו נשלוט בשוק השמת עורכי הדין" צילום: אוראל כהן

מחשבות: "אנחנו נשלוט בשוק השמת עורכי הדין"

חברת מחשבות גרמה להרבה גבות להתרומם כשרכשה חברה צעירה להשמת עו"ד ב־3.3 מיליון שקל. מנכ"ל מחשבות אפי דלומי צופה גדולות ונצורות, אך המתחרים ספקנים הרבה יותר. "צפויות לו הרבה שנים של החזר השקעה", אומר אחד מהם

05.07.2010, 09:05 | מארק שון

לא מעט גבות הורמו במשרדי עורכי דין ובחברות השמה בתחום המשפטי, כאשר חברת מחשבות רכשה לפני כשבועיים את חברת השמת עורכי הדין Internrate ב־3.3 מיליון שקל. התהיות התמקדו בעלות הגבוהה ששילמה מחשבות על חברה שהוקמה רק ב־2009 ובכניסתה לתחום ההשמה, לאחר שבמשך שני עשורים התמקדה בהפקת חומרים משפטיים ובהדרכות למבחני הלשכה.

המתחרים, מטבע הדברים, ביקורתיים. בחברת קודקס אמרו: "השוק המשפטי בוחר לעבוד איתנו בזכות העובדה שאנו מספקים תוצאות, לא הכרזות". מנכ"ל GLawBAL דודי זלמנוביץ' אמר: "נתוני העסקה הספציפית אינם מוכרים לי, אך אם מה שפורסם נכון, הרי שלרוכש צפויות לדעתי שנים רבות של החזר השקעה".

מנכ"ל מחשבות, עו"ד אפי דלומי, לא נבהל. "תוך שלוש־ארבע שנים אנחנו נהיה יותר ממחצית משוק ההשמה", הוא מבטיח. "השוק הזה שווה היום יותר מ־10 מיליון שקל, ואנחנו מאמינים שהוא יכול לגדול בעוד כ־10 מיליון. אנחנו נשלוט בשוק הזה". כשדלומי נשאל על היקף העסקה הוא משיב: "אני מאמין גדול בחבר'ה מ־Internrate. ניהלנו משאים ומתנים עם כל גוף אחר בשוק הזה וקיבלנו מחירים גבוהים בהרבה, לא ריאליים".

5,000 מחפשי עבודה

את Internrate הקימו שחר ביאליק, יונתן מגן ואהוד פרי, כחברה שמציעה שירותי השמה בהתמחות לסטודנטים למשפטים. בהיעדר מאגר נתונים או מוניטין הדגישו השלושה את ההיבט הטכנולוגי: הם שיווקו תוכנה הכוללת תהליך אבחון ומיון ומסייעת, לדבריהם, למשרדים לאתר את המועמדים המתאימים. דלומי, שרכש את התוכנה, אומר שמשרדים רבים משתמשים בה תמורת תשלום. בחברות מתחרות בשוק ההשמה לעו"ד אומרים כי ביאליק וחבריו אמנם פנו אליהן כדי להציע את התוכנה, אך הדבר לא הבשיל למו"מ רציני.

לדברי ביאליק, שאמור להתמנות למנכ"ל "מחשבות HR", נכס נוסף של Internrate הוא מאגר מידע שיצרה: "יש לנו הסכמים לשיתוף פעולה מלא עם כל האוניברסיטאות למעט העברית. הנתונים של כל הסטודנטים והבוגרים נמצאים במאגר שלי, וזה שווה הרבה מאוד כסף".

בשוק השמת עורכי הדין כמה שחקנים מרכזיים. חברת קודקס, השולטת בכשליש מהשוק, היא הבולטת שבהם. לצדה בולטת גם GLawBAL, העוסקת בייעוץ בנושאי כוח אדם וארגון למשרדי עורכי דין, והחליטה לפני כשמונה שנים להוסיף את שירותי ההשמה. גורמים בולטים אחרים הם מרכז ההשמה של לשכת עוה"ד, שאינה גובה תשלום עבור השירות, ו"חבר ליגל", שירות השמה לעורכי דין של חברת חבר הון אנושי.

במקביל פועלים כמה שחקנים בגישה אישית יותר. אחת מהם היא מינה פילינג, המתמחה בהשמת בכירים וזרים. דמות בולטת אחרת היא ויויאן שלום, שניהלה את מחלקת ההשמה של קודקס במשך שלוש שנים וחצי, והקימה ב־2006 את חברת A־one. שלום עובדת עם מרבית המשרדים הגדולים והבינוניים ועם משרדי בוטיק קטנים. לדברי עו"ד ממשרד בינוני, שלום היא הראשונה שאליה הוא פונה כדי לגייס. "היא מכירה את המועמד ויש לה אינפוטים אישיים".

דודי זלמנוביץ דודי זלמנוביץ' | צילום: גלעד קוולרצ'יק דודי זלמנוביץ

"אנו מעריכים שיותר מ־65% מעורכי הדין השכירים הפעילים מחליפים מקום עבודה פעם בשלוש עד חמש שנים", אומר מנכ"ל GLawBAL דודי זלמנוביץ'. "הערכות ונתונים נוספים, בין היתר על פרישה מהמקצוע והצטרפות מוסמכים חדשים, מביאים אותנו למסקנה שיותר מ־5,000 עורכי דין מחפשים מקום עבודה מדי שנה". זלמנוביץ' מעריך כי כ־1,000 עו"ד בשנה נעזרים בחברות ובלשכה כדי למצוא עבודה, וכ־1,000 עו"ד מוצאים עבודה בכוחות עצמם. על פי הערכה זאת, כ־3,000 עו"ד נותרים מדי שנה ללא עבודה בתחום.

דמי ההשמה משתנים ממשרה למשרה: דמי השמה למשרות זוטרות הם כ־5,000 שקל, בעוד שדמי השמה לבכירים ושותפים יכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים. על פי ההערכה, דמי ההשמה הממוצעים למשרה נעים בין 8,000 ל־10,500 שקל. מכאן, ששוק ההשמה הנוכחי מגלגל 8–10.5 מיליון שקל.

"תוצאה קטסטרופלית"

במשרדים אומרים שכדי להצליח תצטרך מחשבות לבצע התאמה אישית של מועמדים, ולהימנע מהצפת המשרדים בקורות חיים. עו"ד בני שפר, השותף האחראי על הגיוסים בש. הורוביץ, מרוצה בהקשר זה מקודקס: "הם מאוד נוחים לי. יש להם ממשק נוח עם אפשרות להגדיר פרמטרים. מראש אין לי 30 קורות חיים של עו"ד שעומדים בפרמטרים האלה. כשאני נכנס לאתר מדי פעם אני רואה בודדים".

עו"ד בכירים אחרים, שמעדיפים להתראיין לא לייחוס, ביקורתיים יותר. "יש לי מתמחה שנקלט ברגע האחרון והיו לו נתונים מעולים, ממש זהב, אבל התוצאה היא קטסטרופה", מספר עו"ד בכיר. "היום הסתכלתי מה היה כתוב בחוות הדעת של קודקס ומה שנכתב זה: 'בטוחים שהוא יהיה מתמחה מצוין'. הם מחזיקים צוות מקצועי שאמור לאבחן את האישיות ובזה הם לא מצטיינים. אבל זה גם עניין של ציפיות - אני מצפה שיביאו לי את קורות החיים ולא שיתאימו לי את המועמד".

מחברת קודקס נמסר בתגובה: "אנו עובדים, בין היתר, עם שיטת הראיון ההתנהגותי, שתוקף הניבוי שלה הוא הגבוה ביותר ביחס לשיטות אחרות. נכון להיום עומדת קודקס על 89% הצלחה בהשמה איכותית וארוכת טווח בתחום המשפט".

תגיות