אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תפירה עילית

תפירה עילית

כיצד משתלבים בוגרי בתי הספר לאופנה בתעשייה, האם אפשר להפוך למעצב בלי תעודה מבית ספר לעיצוב, ואחרי מי מבוגרי השנה כדאי לעקוב

06.07.2010, 10:14 | הדס שואף

תצוגות הבוגרים של שלוש פקולטות האופנה הבולטות בארץ עומדות בפתח. עם ירידת המסך, תעשיית האופנה המקומית תקבל לידיה כ־100 בוגרים חדשים. "כלכליסט" בדק אחרי אילו סטודנטים שווה לעקוב השנה, ואיך בוגרי בתי הספר משתלבים בתעשייה המקומית. פנינו לארבע חברות אופנה ישראליות ובדקנו איזה בית ספר סיימו המעצבים שהם מעסיקים, כדי לגלות אם הלימודים הקשים והיקרים - כ־12 אלף שקל לשנה (לא כולל חומרים) - מעניקים לבוגרים יתרון על פני מעצבים שלא בחרו במסלול אקדמי.

שנקר

מסלול האופנה במוסד, בראשותה של לאה פרץ, הוא מחלקת האופנה הנחשקת ביותר. תנאי הקבלה נוקשים, והלימודים אורכים ארבע שנים וכוללים פרויקטים, קורסי העשרה מחוץ לתחום האופנה וקורסים טכניים. שנקר נהנה ממוניטין וקשרים טובים בחו"ל, ובוגריו זוכים לסטאז'ים אצל מעצבים מובילים כמו ג'ון גליאנו, רוברטו קוואלי ואלי טהרי.

דגם של רחל ליכטנשטט, תצוגת הבוגרים של בצלאל דגם של רחל ליכטנשטט, תצוגת הבוגרים של בצלאל דגם של רחל ליכטנשטט, תצוגת הבוגרים של בצלאל

בוגרים בולטים: אלבר אלבז, מנהל קריאטיבי של בית האופנה לנווין; אבשלום גור, בעל קו עצמאי בלונדון, בעבר המנהל הקריאטיבי של בית האופנה אוזי קלארק; ויוי בלאיש, עבד שנים בבית האופנה רוברטו קוואלי, מעצב עצמאי שיפתח בקרוב חנות דגל בשוק הבשר בניו יורק; וכן סיגל דקל, רונן חן, מאיה נגרי, מירית ויינשטוק, עינב צוקר (רוס אובטה), הלנה בראונשטיין (פראו בלאו), עדי תורג'מן (בירנצוויג), אלה אייזנברג (מזון רוז'), ירון מינקובסקי.

השפעת המוסד על הבוגרים: אלה אייזנברג, מזון רוז': "בעיניי אין אלטרנטיבה אמיתית לשנקר בארץ. זה בית הספר היחיד המלמד אופנה הן מבחינה קריאטיבית והן מבחינה מקצועית".

מדד הרשתות המקומיות: קסטרו: 13 מעצבים בוגרי שנקר, דלתא: 4 מעצבים, גולף: 6 מעצבים, פולגת: שני מעצבים.

תצוגת הבוגרים: 42 הסטודנטים שמסיימים השנה קיבלו יד חופשית בבחירת הנושא. התצוגה של שנקר, שתתקיים הערב, היא מסורתית, ללא גימיקים מיוחדים, כיאה למוסד ותיק ובטוח בעצמו.

בוגרים שכדאי לעקוב אחריהם: שתי העבודות המוערכות ביותר הן זו שפותחת את התצוגה וזאת שנועלת אותה. ככל הנראה ינעל את התצוגה השנה המעצב עומר פויזנר, עם הקולקציה "הבתולה". מעצבות בולטות נוספות הן חגית כסיף קסנר, עם הקולקציה "פטר והזאב", ואינה זינקביץ', עם הקולקציה "טקסטזיה", שמתחרה בימים אלה בתחרות המעצבים הצעירים, ה"מיטל מודה", באיטליה.

בצלאל

המחזור שמסיים השנה הוא הראשון שלמד על פי מתווה הלימודים החדש שיזמה ראש המחלקה, עינת לידר. במחלקת האופנה שלוש התמחויות: לבוש, חפצים וצורפות. תנאי הקבלה בבצלאל קשים ודורשים תיק עבודות וראיון מקדים.

בוגרים בולטים: אפרת לוין ואיילת הרמל (אלף אלף), אילון ושלי סתת (קאפל אוף), שני בר, ריפ שופן, ענבר יוסיפון (שומייקר), עטרה דה לנג, דפי ברקאי, יסמין וולק.

השפעת המוסד על הבוגרים: אפרת לוין, אלף אלף: "הגעתי ללימודים כשהיה ברור לי שאני נמשכת לתחום, אבל לא הייתי ספציפית. במחלקה שלמדתי בה בבצלאל, שהוגדרה אז כמחלקה לצורפות ואביזרי לבוש, גיליתי שאני רוצה לעסוק בלבוש".

מדד הרשתות המקומיות: קסטרו: שני מעצבים.

תצוגת הבוגרים: ב־7 ביולי יתקיים מיצג האופנה של בצלאל. 29 הבוגרים המתמחים באופנה, אביזרים וצורפות יעלו מיצג בבימויו של תומר הימן עם כוריאוגרפיה של אנדראה סנר ומוזיקה של דידי ארז. מחצית הסטודנטים יציגו על מסלול תצוגות קצר, והאחרים במעין תערוכה חיה המשלבת אובייקטים מפוזרים על פני השטח ודוגמנים.

בוגרים שכדאי לעקוב אחריהם: מירב אוסטר (תכשיטים) עם הפרויקט "פוסט וירטואלי", עדי ינובסקי (כובעים) עם "ביות", רחל ליכטנשטט (לבוש) עם "הכל זורם", שחר כהן (תכשיטים) עם "מתנה לאהוב פוטנציאלי", דפנה עמר (נעליים) עם "חי, צומח, דומם", מיכל שפרכר (לבוש) עם "Under Dressed".

סקיצות של חגית כסיף קסנר, "פטר והזאב". מתוך תצוגת הבוגרים של שנקר סקיצות של חגית כסיף קסנר, "פטר והזאב". מתוך תצוגת הבוגרים של שנקר סקיצות של חגית כסיף קסנר, "פטר והזאב". מתוך תצוגת הבוגרים של שנקר

 

ויצ"ו חיפה

המחלקה בראשות רן שבני מעניקה בתום ארבע שנות לימוד תואר משולב בחינוך ועיצוב. לויצ"ו חיפה אין ביקוש כמו לבתי הספר האחרים, אולם שבני, שנמצא בתפקיד כשנתיים, מכניס רוח חיה למוסד; השנה יצאו לסטאז' בחו"ל שלושה סטודנטים, וקשרים נוספים עם חו"ל צוברים תאוצה.

בוגרים בולטים: ג'רי שי שריג, ניבה צוקרמן, נירית ברקאי.

השפעת המוסד על הבוגרים: ניבה צוקרמן: "אני לא יכולה להגיד שחייבים ללמוד, אך מצד שני בית הספר מפתח שפה של עיצוב ופותח חלון לעיצוב".

מדד הרשתות המקומיות: פולגת: 2 מעצבים, דלתא: 3 מעצבים, גולף: 3 מעצבים.

תצוגת הבוגרים: תצוגת ויצ"ו חיפה תתקיים ב־13 ביולי בנמל תל אביב, שם יציגו 24 בוגרים.

בוגרים שכדאי לעקוב אחריהם: שיר גלנץ עם הקולקציה "דרך צבעים", לוריה רנטה־רינת עם "זיכרון העתיד", ומרינה וובר תציג את "פנטזיה מתנפצת".

דגם של לוריה רנטה-רינת, "זיכרון העתיד", מתוך תצוגת הבוגרים של ויצ"ו, צילום: ארקדי ברנשטיין דגם של לוריה רנטה-רינת, "זיכרון העתיד", מתוך תצוגת הבוגרים של ויצ"ו | צילום: ארקדי ברנשטיין דגם של לוריה רנטה-רינת, "זיכרון העתיד", מתוך תצוגת הבוגרים של ויצ"ו, צילום: ארקדי ברנשטיין

לימודים בחו"ל

מעצבים בולטים: עידית ברק (דליקטסן) למדה ב־FIT ניו יורק; קארין אביעז (KARIN.A) למדה בריטפילד באמסטרדם; הדס צוקר(רוס אובטה) למדה באקדמיה לאמנות אנטוורפן; לין פדני ונועה אורון (Ulla) למדו במרנגוני במילאנו.

מדד הרשתות המקומיות: גולף: בוגר FIT ובוגר מרנגוני.

מעצבים שלא למדו

רזיאלה גרשון, דורית שדה, רינה צין, ברכה בר און, לילך אלגרבלי (לילה מיסט), יוסף, טום סלמה, אליס דהאן (שיין), קרן זרקה (ANNA.K).

האם זה חסר? קרן זרקה: "האמירה האופנתית שלי היא מי שאני. לא סיימתי שנקר, לא הוכפפתי לשטאנץ. הקולקציות שלי מגוונות ואקלקטיות - לא תחת רעיון אחד".

מדד הרשתות המקומיות: ברשתות שבדקנו לא נמצאו מעצבים חסרי השכלה רשמית.

תגיות