אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - מנכ"ל ורינט שובר שתיקה: "היו ימים שהיה לי קשה לקום בבוקר" צילום: John Haigwood

ראיון "כלכליסט" - מנכ"ל ורינט שובר שתיקה: "היו ימים שהיה לי קשה לקום בבוקר"

מנכ"ל ורינט דן בודנר שובר שתיקה של שלוש שנים. לקראת חזרתה של מניית החברה למסחר בנאסד"ק הוא מספר בגילוי לב על השעות הקשות שעברו עליו כאשר התפוצצה פרשת הבקדייטינג בחברה־האם קומברס, על רגעי התסכול שבהם חלפה מחשבה לפרוש ועל התגובה המפתיעה של העובדים. גם לזאבי ברגמן, מי שהיה שותפו, והיום הוא המתחרה הגדול שלו בנייס, יש לו מה לומר

05.07.2010, 15:00 | עומרי כהן ושניר הנדלר

מאז ההתפוצצות המרעישה של פרשת הבקדייטינג בקומברס, החברה־האם של ורינטשבראשה הוא עומד, דן בודנר גזר על עצמו שתיקה. ארבע שנים של תסכול, אי־ודאות וכמה תביעות אזרחיות שהוגשו נגדו בגין תפקודו כנשיא ורינט במהלך הפרשה. ארבע שנים שבהן הבוס הכל יכול, קובי אלכסנדר, נאלץ לברוח ולהתחבא בנמיביה שבדרום אפריקה. ארבע שנים שבהן ורינט לא הצליחה לפרסם דו"חות כספיים מלאים, מנייתה קרסה ב־37% והיא הושעתה מהמסחר בנאסד"ק לטובת מסחר ברשימה המשנית. היום, על רקע חזרתה של המניה למסחר בנאסד"ק, ועל רקע הפרשה האחרונה בנושא האופציות של העובדים, בודנר רוצה לדבר.

בתוך כל הקושי, היו ימים שאמרת זהו, נמאס, אין לי כוח, בא לי לפרוש?

"היו ימים שהיה קשה מאוד לקום בבוקר. זהו מצב שבו נוסף על כל המטלות הרגילות שיש למנכ"ל, צריך גם להתמודד עם הסביבה המשפטית והמטלות הנוספות שהיא מייצרת. אני לא יכול להגיד שכל יום קמתי עם חיוך על הפנים. אבל כל עוד יש קבוצה יחד איתך, ואתה מרגיש שאנשים מאמינים בחברה, זה נותן כוח. חלק מהתפקיד שלי זה להנהיג ולעודד את העובדים, אבל שאבתי מהעובדים הרבה כוח גם בימים שקמתי בלי חיוך".

איך מנהלים חברה בתקופה של כל כך הרבה בעיות?

"אני חייב להודות שהיו רגעים שבהם הרגשתי תסכול מתהליך לא פשוט שנמשך כל כך הרבה זמן. אבל לוקחים את המחשבה של התסכול, שמים אותה בצד, ומתמקדים בעשייה. ויש הרבה עשייה בורינט. גם בעקבות שיחות עם לקוחות, שאתה שומע מהם על ההישגים שהם הגיעו אליהם בזכות המוצרים שלנו, הצלחתי לשים את התסכולים בצד כי שווה להמשיך ולסיים את התהליך שהתחלתי. אלה הדברים שמחזיקים בן אדם ומאפשרים לו לעבור את התקופה ולהתמקד בעשייה".

נייס (בצהוב) עוקפת את ורינט (בכחול) נייס (בצהוב) עוקפת את ורינט (בכחול) נייס (בצהוב) עוקפת את ורינט (בכחול)

"תהליך מורכב, גם ברמה האישית"

לא היה פשוט לגרום לדן בודנר לדבר. בחודשים האחרונים שוגרו אליו, באופן אישי, עשרות פניות, מהסיבה הפשוטה שורינט, חברה בשווי של 750 מיליון דולר המעסיקה 2,600 עובדים ברחבי העולם, לא מעסיקה משרד יחסי ציבור. כל הפניות נענו בשלילה. קרוב לוודאי שבודנר היה עסוק מדי בכיבוי השריפות שצצו מדי יום בחברה, או שאולי פשוט לא היו לו תשובות לשאלות הקשות.

עכשיו, כשורינט השלימה את הגשת הדו"חות הוא בוחר לשבור שתיקה. כאמור, מחר אמורה מניית החברה, המתמחה בייצור מערכות הקלטה מתוחכמות, לחזור ולהיסחר ברשימה הראשית בבורסת נאסד"ק, לאחר יותר משלוש שנים שבהן נסחרה ברשימת ה"פינק שיטס" המשנית. מהלך זה מסיים תקופה של אי־ודאות שהחלה במרץ 2006, עת התפוצצה פרשת הבקדייטינג (תיארוך לאחור של אופציות) בקומברס.

גם עבור בודנר עצמו מדובר בתקופה שבה הוא יכול קצת לחייך. לפני שבועיים הוסר איום התביעה האזרחית שהוגשה כנגדו במסגרת הפרשה, בעקבות אישור הסכם הפשרה בין המשקיעים לקומברס. בראיון ל"כלכליסט" הוא חוזר לאותם רגעי תסכול שפקדו אותו מאז פרסם "הוול סטריט ג'ורנל" ב־18 במרץ 2006 מאמר תחת הכותרת "יום התשלום המושלם", שבו נחשפה פרשת האופציות הענקית בקומברס, מספר על ההתמודדות של החברה ועל האתגרים הבאים ומדבר על היחסים עם השותף והחבר הקרוב שנהפך יום אחד למתחרה - מנכ"ל נייסזאבי ברגמן.

איך השפיעה עליך התקופה הקשה שעברת?

"אני חושב שבסך הכל, למרות התקופה המורכבת, ורינט הצליחה לשמור על פוקוס מלא גם מבחינת הלקוחות וגם מבחינת המוצרים שלה. הביצועים של החברה משתקפים בדו"חות שהגשנו. נכנסנו לתקופה עם הכנסות הנמוכות מ־300 מיליון דולר, ויצאנו מהתהליך הארוך עם הכנסות של יותר מ־700 מיליון דולר ורווחיות שגדלה משמעותית".

היה עליך הרבה לחץ. זו הסיבה שגם נמנעת מלדבר?

"כשהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות בצורה סדירה הייתי פתוח לתקשורת. ברגע שהחברה הפסיקה לעשות זאת, זה לא היה נאה לדבר עם התקשורת כי לא דיווחנו על נתונים לציבור. לאחר שהשלמנו את הגשת הדו"חות אני חוזר לתקשורת כי זה חלק מהתפקיד של המנכ"ל. ברמה האישית, זה תהליך מאוד מורכב. לנהל חברה בצורה נורמלית עם שוק דינמי, תחרות וצמיחה זה מורכב. אז כאשר במקביל אתה נדרש גם להתמודד עם תהליכים משפטיים זה מוסיף מורכבות. האתגר היה גדול מאוד ואני שמח שזה נגמר בצורה מוצלחת".

איך הרגשת לאחר שהשופט אישר את הסכם הפשרה בתביעות האזרחיות שחלקן היו נגדך?

"תפקיד נשיא ורינט נחשב מנהל בכיר בקומברס, ולכן באופן אוטומטי אני וכל המנהלים הבכירים נכללנו בכתב התביעה. כמו כל תהליך משפטי שנגמר, אני שמח שהוא נגמר".

לקחת חלק במגעים להסדר?

"לא הייתי מעורב במשא ומתן על ההסדר, לא השתתפתי בו בצורה כספית, לא תרמתי להסדר ולא ויתרתי על כל זכות שהיתה לי".

איך העובדים עברו את התקופה?

"אני חושב שלאורך כל התקופה העובדים גילו לויאליות גבוהה לארגון. שמרנו על יציבות עובדים מאוד גבוהה, הן בהנהלה והן בחברה כולה, ואני חושב שזה נובע מתרבות ארגונית חזקה ואמון של העובדים ביעדים של ורינט ובסיכויים שלנו להמשיך לצמוח ולגדול, אף על פי שזה לא היה נעים לעבוד בחברה שאינה מפרסמת תוצאות. מבחינתי, האמון של העובדים והתשוקה שאפיינה את כולם להמשיך ולהתמקד בפעילות העסקית של ורינט היו אחד החלקים המרגשים ביותר בתהליך שעברנו".

בפגישות עם המשקיעים, האם אתה מרגיש שיפור באווירה מאז שהתחלתם לפרסם את הדו"חות הכספיים?

"המשקיעים של ורינט היו בסך הכל די נאמנים לחברה בתקופה הזאת, אבל מובן שהם נשמו לרווחה לאחר שסוף סוף השלמנו את עריכת הדו"חות. זו היתה תקופה מאוד ארוכה שלא היינו בשקיפות וכולם היו במתח. כעת חזרנו למסלול נורמלי, ואין ספק שהיום כולם הרבה יותר רגועים ומחייכים".

כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", לפני שבועיים שלחה הנהלת ורינט מכתב לעובדיה לשעבר שבו דרשה לממש את האופציות שברשותם בתוך חודש. עוד עלה מהמכתב שהאופציות שפקעו אבדו לתמיד - מהלך שיגרום לעובדים לנזק של 10 מיליון דולר.

למה הצבתם לעובדים לשעבר אולטימטום שכזה?

"כל התהליכים שקשורים לתוכניות אופציות ומניות מוסברים בתשקיף שהגשנו. זה מסמך משפטי מובהק".

האם תעניקו פיצוי לעובדים שברשותם אופציות שפקעו?

"לא פרסמנו שום דבר רשמי בנוגע למדיניות שלנו לגבי הנושא הזה שאתה מדבר עליו, ולכן אני לא יכול להתייחס לדברים. לכל עובד שקיבל אופציות או מניות חסומות יש הסכם עם החברה, וההסכם הזה קובע איך הדברים צריכים להתנהל. ההסכם נותן לעובד זכויות מסוימות, וכמובן החברה מכבדת את כל ההסכמים שלה".

אתם לא מפחדים שהעובדים יגישו נגדכם תביעות?

"זו שאלה ספקולטיבית. אם יהיו לעובדים טענות מוצדקות, ורינט תנסה כמובן לכבד את כל ההסכמים שהיא חתומה עליהם. אם עובד יחליט שיש לו טענות לחברה, הוא תמיד יכול לתבוע את החברה. זו זכות ששמורה לעובדים תמיד".

אבל הייתם יכולים להאריך את מועד פקיעת האופציות, ולא עשיתם את זה.

"אני לא יכול להתייחס למה החברה כן או לא יכולה לעשות, ובאילו תנאים ולאילו עובדים ובאילו מדינות. אין תשובה ספציפית. אם נשלח מכתב מסוים לעובד מסוים, וכנראה נשלחו כל מיני מכתבים לכל מיני עובדים, זה עניין פרטי בין העובד הספציפי לבין החברה. אין מדיניות גורפת שהחברה פרסמה על הנושא הזה. אם יש מכתב ספציפי שהגיע אליכם, וכמובן לא היה צריך להגיע אליכם, אני לא מכיר אותו ולא אתייחס למכתב שנשלח לעובד מסוים".

ראש בראש - נייס (בצהוב) מול ורינט (בכחול) ראש בראש - נייס (בצהוב) מול ורינט (בכחול) ראש בראש - נייס (בצהוב) מול ורינט (בכחול)

"היו הרבה שמועות לאורך השנים"

בודנר מנהל את ורינט מהיום שבו היא נוסדה בשנת 1994. לאורך השנים הוביל בודנר בחברה מסע רכישות אגרסיבי. האחרון היה ב־2007, עת רכשה ורינט את וויטנס האמריקאית תמורת 950 מיליון דולר. על פי הערכות בשוק, נייס המתחרה ניהלה גם היא משא ומתן לרכישת וויטנס, אולם בסופו של דבר הצעתה של ורינט קסמה למפתחת מערכות ההקלטה האמריקאית יותר.

האם הרכישה נחשבת הצלחה?

"הצלחה יכולה להימדד בכמה מישורים. במישור הפיננסי, אם בוחנים את הדו"חות לפני שנת 2007 ולאחריה, אפשר לראות שהרכישה אמנם שיפרה את שורת ההכנסות של ורינט, אבל בעיקר הצליחה לשפר את הרווחיות הגולמית והתפעולית משמעותית. מדד אחר הוא האינטגרציה והתרבות הארגונית של שתי החברות. גם כאן אני רואה הצלחה כי בנינו ארגון אינטגרטיבי, והאינטגרציה המוצלחת עוזרת לבנות את החברה קדימה".

ב"כלכליסט" נחשף שאלביט מערכות ביקשו לרכוש את החטיבה הביטחונית שלכם.

"היו הרבה שמועות לאורך השנים, ואני מניח שיהיו גם הרבה שמועות בעתיד. אני לא מגיב לשמועות".

אתה רואה אפשרות שורינט תמכור אחת מהחטיבות שלה?

"אני לא מגיב על מהלכים ספקולטיביים".

איך אתה רואה את נתח השוק של ורינט בחמש השנים הקרובות?

"ורינט פועלת בשווקים צומחים. אנחנו לא סטארט־אפ או פועלים בשוק בתולי, אבל בשווקים שאנחנו פועלים בהם יש עוד הרבה לאן לצמוח ולגדול. אנחנו רואים את עצמנו כשחקן משמעותי עם הרבה פוטנציאל. ורינט תמיד היתה חברה שצמחה ובקצב יחסית מהיר, וכך יהיה גם בעתיד".

על זאבי ברגמן מנכ"ל נייס: "אני שמח שהוא נשאר בברנז על זאבי ברגמן מנכ"ל נייס: "אני שמח שהוא נשאר בברנז'ה" | צילום: צביקה טישלר על זאבי ברגמן מנכ"ל נייס: "אני שמח שהוא נשאר בברנז

רובץ עליכם חוב לא קטן של 600 מיליון דולר, אתם מרגישים שתוכלו לעמוד בהלוואות האלה?

"היחס בין ה־EBITDA (רווח תפעולי בניכוי פחת והוצאות חד פעמיות - ש"ה) לחוב של החברה סביר. לאחרונה קיבלנו העלאת דירוג מסוכנות דירוג האשראי S&P ל־+B וקיבלנו דירוג של B1 ממודי'ס. אני חושב שהאמון הזה של סוכנויות דירוג האשראי משקף את החוסן הפיננסי של החברה. מהדו"חות הכספיים אפשר לראות שתזרים המזומנים שלנו גדול יותר מהתשלומים הרבעוניים שאנחנו צריכים לשלם לבעלי החוב, ולכן אני חושב שהחוב הזה הוא חלק ממאזן בריא".

במהלך התקופה הקשה נאלצה ורינט להתמודד גם עם התחרות שהציבה בפניה המתחרה הגדולה - נייס. ב־2009 פרסמה ורינט את דו"חות 2007 שמהם עולה כי במונחי הכנסות הצליחה לעקוף את נייס. "מבחינת ורינט, המטרה היא למקסם את הביצועים מבחינת נתח שוק. יש לנו שווקים שבהם אנחנו מתחרים עם נייס ויש כאלה שבהם אנחנו לא מתחרים בהם. אנחנו מודדים את עצמנו אל מול היעדים האסטרטגיים שלנו", אומר בודנר.

איך הרגשת כשזאבי ברגמן, פעם שותף שלך בקומברס, התמנה למנכ"ל נייס?

"לזאבי ולי יש רקע משותף שהולך אחורה לשנת 1987. שנינו הצטרפנו לקומברס בהפרש של כמה שבועות. אני שמח שהוא נשאר בברנז'ה".

אתה שמח שהוא נהפך למתחרה?

"בלי מתחרים קשה לשוק לרוץ קדימה. השוק שלנו הוא שוק גדול שמראה סימני צמיחה, ונייס היא מתחרה משמעותית של ורינט. עם זאת, יש לנו עוד כמה עשרות מתחרים משמעותיים בשווקים שלנו, ואנחנו לא במצב שהשוק מתחלק בינינו לנייס".

היו תקופות שורינט ונייס היו בכאסח. המינוי של ברגמן תרם להפשרת הקרח בין החברות?

"אני לא יכול להסכים שהיה קרח או שהקרח נשבר. יש שתי מתחרות, שמנהלות תחרות הוגנת במשך שנים, ואין שוני בין התקופות".

כשתגיע לארץ תזמין את ברגמן לארוחת צהריים משותפת?

"הקשר האישי בינינו תמיד היה טוב. מובן שכאשר אנחנו בחברות מתחרות אנחנו צריכים להתנהג בהתאם לתפקיד שלנו, ואם יש על מה לדבר - נדבר, ואם אין על מה לדבר - אז לא נדבר".

"אין לנו קשר אופרטיבי לקומברס"

בתקופת התפוצצות פרשת הבקדייטינג ורינט היתה בבעלותה המלאה של קומברס. לאחר מכן הנפיקה קומברס את מניות החברה־הבת, והיום היא מחזיקה ב־57% מזכויות ההצבעה בחברה. לפני כמה שנים היו שחשבו שעם הגשת הדו"חות המבוקרים של ורינט, קומברס תבקש למכור אותה.

בודנר על אנדרה דהאן מנכ"ל קומברס: "יש לו מחוייבות להצלחת שתי החברות", צילום: Michael Dahan, Kristin Burns בודנר על אנדרה דהאן מנכ"ל קומברס: "יש לו מחוייבות להצלחת שתי החברות" | צילום: Michael Dahan, Kristin Burns בודנר על אנדרה דהאן מנכ"ל קומברס: "יש לו מחוייבות להצלחת שתי החברות", צילום: Michael Dahan, Kristin Burns

מה טיב הקשר של ורינט עם קומברס כיום?

"ורינט נמצאת בשליטה של קומברס מבחינת הדירקטוריון ומניות בחברה, אך מבחינה אופרטיבית אין קשר בין שתי החברות. מה שקומברס תחליט לעשות עם האחזקות שלה זה עניין שלה. היחסים הם יחסים של חברה ובעל מניות בלבד".

אבל אנדרה דהאן, המנכ"ל של קומברס, הוא גם היו"ר של ורינט.

"זה נכון, אבל אלה שני תפקידים שונים ואסור להתבלבל. לדהאן יש תפקיד בקומברס ותפקיד בורינט, ויש לו מחויבות להצלחה של שתיהן".

אחרי ההסתבכות של מנכ"ל ויו"ר קומברס לשעבר קובי אלכסנדר עם התובע המחוזי של ניו יורק, לא חשבת שכדאי להעביר את החברה לסן פרנסיסקו או לקליפורניה, שם הרגולציה פחות קשוחה?

"ורינט היא חברה בינלאומית. אנחנו פועלים בהרבה מאוד מדינות, ולכל מדינה יש הסביבה הרגולטורית שלה. אני לא חושב שלנסות לאתר את המקום שבו הרגולציה הכי נוחה זה חלק מהתוכנית האסטרטגית. אם במקומות שאנחנו פועלים יש דרישות רגולטוריות מסוימות - אנחנו נתאים את עצמנו לדרישות האלה. מנכ"ל צריך לשמור על פוקוס שהלקוח הוא ראשון, וכשאתה מתרכז בלקוח ההצלחה מגיעה וכל שאר הדברים מסתדרים מעצמם - זו הפילוסופיה הניהולית שלי".

ב־2002 החליט בודנר לעזוב את ישראל ולעבור עם משפחתו להתגורר בלונג איילנד שבניו יורק. משם הוא מנהל את המטה המרכזי של ורינט, הממוקם באותו פרבר. בודנר מעיד כי הוא אף פעם לא עבר לארצות הברית מבחינה אמוציונלית, אלא רק מבחינה פיזית. מפעם לפעם הוא מגיע לארץ, אך בשל העובדה שרוב משקיעיה ולקוחותיה של ורינט נמצאים בארה"ב, ו־55% מהלקוחות נמצאים שם, הבחירה לגור בארה"ב היתה הגיונית יותר.

לאחר שנים בתעשיית ההייטק המתגמלת צברת כבר הון שוודאי יכול לאפשר לך לפרוש כבר היום. עד מתי אתה מתכוון להמשיך בורינט?

"אני מפריד בין יכולת פרישה מהבחינה הפיננסית לבין הרצון לפרוש מעשייה. אני רואה את עצמי ממשיך בעשייה עוד הרבה שנים. אני אוהב את תעשיית ההייטק, ואני נהנה לבנות את ורינט, שבה אני נמצא כבר מהיום הראשון שלה. כשהיו לנו הכנסות של 10 מיליון דולר היו אתגרים מסוימים. כשהגענו ל־100 מיליון היו לנו אתגרים אחרים, והיום, כשההכנסות חצו את רף ה־700 מיליון דולר, יש אתגרים שונים לחלוטין, ואני רק יכול להניח שכאשר נגיע למיליארד דולר גם לא יהיה משעמם".

מתי תגיעו למיליארד דולר הכנסות?

"אני מקווה שכמה שיותר מהר. אני לא יכול לתת תחזית מתי בדיוק זה יקרה, אבל החברה פועלת בשווקים צומחים, ואני חושב שלורינט יש סיכוי לצמוח לפחות בקצב שהשוק צומח".

תגיות