אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משתלטים סדרתיים: כצמן וסגל טוענים שהם פה לעזור לאורמת - האמנם?

משתלטים סדרתיים: כצמן וסגל טוענים שהם פה לעזור לאורמת - האמנם?

חיים כצמן ודורי סגל היו שותפים בעבר למספר לא קטן של ניסיונות השתלטות על חברות שהם בחרו בקפידה. לא פלא שמשפחת ברוניצקי פוחדת שכרישי הנדל"ן ייקחו לה את החברה

05.07.2010, 11:21 | נעמה סיקולר

הקרב עובר למוסדיים "יש תחושה שגזית רוצה ללכת עד הסוף" ההתגוששות האמיתית בין גזית לאורמת תתקיים בשבועות הקרובים לא בתקשורת, אלא בעיקר אצל הגופים המוסדיים וקרנות הפנסיה הוותיקות שמחזיקים במניות אורמת ויידרשו להכריע באסיפת בעלי המניות בעוד כשלושה שבועות אם לאשרר את מינוים של הדירקטורים החיצוניים באורמת, כפי שמבקשת משפחת ברוניצקי, או להיענות לדרישת גזית ולהימנע מלאשר להם כהונה נוספת נעמה סיקולרלכתבה המלאה

מספר מקרים בעבר מזכירים את התנהלותה הנוכחית של גזיתושל בעלי מניותיה, חיים כצמן ודורי סגל מול אורמתשל משפחת ברוניצקי. להבדיל מהמקרה הנוכחי, כמעט בכל מקרי העבר שהזכירו השתלטויות או איסוף מניות בחברות זרות, הצהירו כצמן וסגל על כוונותיהם. ברוב המקרים היו אלה גם חברות בתחום העיסוק המובהק שלהם - מרכזים מסחריים מעוגני סופרמרקטים. בחלק מהמקרים המטרה המובהקת היתה השתלטות. בחלק אחר אף ביקשו למנות מועמדים מטעם בדירקטוריון. לא בכל המקרים זה הצליח.

1. שופרסל

אחת ההשקעות הראשונות והלא מאוד מוכרות של גזית גלוב היתה בחברת שופרסל, שבדומה לאורמת נתפסה על ידי גזית כהשקעה פיננסית. גזית גלוב הגיעה ב־1999 לאחזקה של כמעט 7% ברשת הקמעונאית. ברכישת המניות השקיעה כ־40 מיליון דולר. בראיון שהעניק באותה שנה לידיעות אחרונות נשאל כצמן אם ישקול אחזקה אסטרטגית גדולה יותר ברשת וענה "אם הצעה כזו תעלה בפניי, אשקול אותה בחיוב, על רקע הידע שצברתי בתחום הקמעונאי בארה"ב בעשר השנים האחרונות".

גזית נכנסה לשופרסל לאחר בדיקה לא קצרה לאחר שזיהתה את המרכזיות שלה בשוק הקמעונאות בישראל. לאחר שגזית נהפכה לבעלת מניות משמעותית, היא גם פנתה להנהלת שופרסל דאז (קבוצת אי.די.בי של משפחת רקנאטי) וביקשה מעורבות גדולה יותר בניהול. גזית נענתה בשלילה ומכרה את המניות במחיר שהתברר בדיעבד כמחיר שיא וברווח גדול.

2. פירסט־קפיטל

אחת ההשתלטויות הגדולות והמשמעותיות ביותר בהיסטוריה של גזית גלוב היא ההשתלטות על חברת הנדל"ן המניב הקנדית פירסט־קפיטל, שמניותיה נסחרות בבורסה של טורונטו, לפני כעשור. להשתלטות קדם מאבק דרמטי, שבמהלכו פרסמה גזית גלוב הצעת רכש עוינת למניות החברה הקנדית. מנהלי החברה הקנדית פנו לבית המשפט המקומי כדי להדוף את גזית. ארבע שנים לאחר מכן השתלטה גזית גם על חברת Citycon הפינית שמהווה עד היום עוגן משמעותי בפורטפוליו שלה.

מהלך דומה של השתלטות ביקשה גזית גלוב לבצע גם ב־2007 על קרן הריט האמריקאית מילס. כצמן ודורי אספו את מניות החברה וביצעו מספר מהלכים מול הנהלתה, אולם לאחר חודשים ארוכים של ניסיונות השתלטות פרשו מהמערכה, ומילס נמכרה לחברת ברוקפילד האמריקאית. תג המחיר שהציעה ברוקפילד, 1.35 מיליארד דולר, נראה מופרך לכצמן ולסגל, והם היו מוכנים לשלם 1.1 מיליארד דולר בלבד. בדיעבד התבררה החלטתם כמוצלחת.

3. קרן הריט רמקו

גזית גלוב, החברה־הבת של גזית, גדלה בשנים האחרונות למעצמה בתחום המרכזים המסחריים באמצעות רכישות של חברות זרות וגם באמצעות השתלטויות. בכל המקרים חיפשו כצמן וסגל חברות טובות עם נדל"ן טוב אך עם הנהלה בעייתית.

אחד המקרים הללו אירע באפריל־מאי 2009. אקוויטי וואן, הזרוע האמריקאית של גזית גלוב המנוהלת בידי ג'ף אולסון, פנתה לקרן הריט האמריקאית רמקו גרשנסון והודיעה לה כי תהיה מעוניינת במיזוג הפעילות של אקוויטי וואן עם רמקו.

רמקו סירבה, וגזית הגדילה את אחזקותיה בקרן עד לכ־10%, ואז שבה ופנתה לרמקו והודיעה לה כי היא עומדת על זכותה למנות שני דירקטורים בחברה. רמקו החלה לחסום את גזית באמצעות הנפקת מניות שדיללה בעלי מניות קיימים והגדלת מספר חברי הדירקטוריון. מנכ"ל אקוויטי וואן שיגר לחברה מסר וכתב: "אנחנו מודאגים מהניהול הפיננסי שלכם.... כבעלי מניות מהותיים בחברה, אנחנו עומדים על זכותנו למנות דירקטורים". לבסוף מכרה אקוויטי וואן את מניותיה ברמקו ברווח.

4. קרן הריט DIM

 

ב־2005 ניסתה גזית גלוב באמצעות אקוויטי וואן להשתלט על קרן הריט ההולנדית DIM שלה פורטפוליו נכסים אמריקאי, והגישה הצעת רכש שכשלה למניות DIM. גם כאן DIM נקטה מהלכים שימנעו את דריסת הרגל של אקוויטי וואן, שבינתיים הגיעה לאחזקה של 27% ב־DIM. ב־2009 השלימה אקוויטי וואן את המהלך בהצלחה וביצעה עם חברת הומבורג (Homburg) - בעלת הקרן - עסקת החלפת מניות במחיר אטרקטיבי, שבמסגרתה הגיעה לאחזקה של 73.3% כאשר DIM קיבלה 1% בלבד ממניותיה שלה.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
רוב החברות שמזכרות בכתבה נפלו לקשיים כלכליים כתוצאה למיתון;
ולא כתוצאה להתנהלות של חברה בורסאית - שבמקרה הנ"ל הינה - גזית גלוב שבסחר הנדל"ן - ולכול עיסקה ומכירה יש גם חסרונות וגם יתרונות ומחיר האומדן בשוק, והשווי לפי ערך המניה - ולגבי ההשקעה באנרגיה הירוקה ידוע שהיה נסיון להדוף את גזית גלוב - כך שחשוב לפני שמעלים פרטים לבדוק את אמינות המקור.
אזרחית , תל אביב  |  04.09.10
1.
לא שקיימת אמיתות להגדרה שבסחר הנדל"ן "משתלטים סדרתיים" במיוחד בחברות מוכרות;
מכיוון ששוק הנדל"ן אינו נסחר "בגן עדן טרופי" , שוק הנדל"ן נסחר בבורסה ע"י חברות מסחריות - בכפוף היצע וביקוש ובסחר הנדל"ן, בחברות שמוכרות כחברות ציבוריות בורסאיות - ולא כול תהליך היינו השתלטות - כך שהתגלמות המאבקים בין החברות אינו מראה על השתלטות שגרתית, - לפעמים ההפך היינו הנכון, ולעיתים מדובר בהפסדים ובחובות שבחלקן הינם "כבור ללא תחתית" - ומצב זה נגרם כתוצאה לחוסר הבנת הנעשה וחוסר הכרת - החסרון שגורם לכישלון ולמאבק ולתסכול.
אלונה , תל אביב  |  03.09.10