אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גברים בעבודה: קור יולי-אוגוסט צילום: אי פי אי

גברים בעבודה: קור יולי-אוגוסט

ביום של גמר המונדיאל יתקיים בניו זילנד מירוץ מזחלות השלג של וונאקה, שעבור אוהדיו הוא הגמר האמיתי, גם אם הוא מתקיים בקור חודר עצמות

08.07.2010, 10:35 | רועי קורן

כמה אופטימיים ואפילו נאיביים יכולים להיות ראשי פיפ"א. הרי מבט קצר בלוח אירועי הספורט הגדולים של השנה היה מגלה להם שממש ביום שבו נקבע משחק הגמר של המונדיאל בדרום אפריקה מתקיים אחד ממירוצי פתיחת עונת מזחלות השלג בוונאקה, ניו זילנד. אבל התאריך כבר נקבע, ועכשיו מאוחר לשנות. בלית ברירה יצטרכו החליפות בפיפ"א לשלם על חוסר תשומת הלב הזו ולחלוק את עוגת הרייטינג היקרה עם ענף ספורט מרכזי וחשוב לא פחות.

בשעה שאנו, תושבי חצי הכדור הצפוני, נאנקים תחת עול הקיץ, אחינו בני המזל שמדרום לקו המשווה מתעטפים במיטב מעיליהם, מאווררים את שמיכות הפוך ונכנסים לשגרת חורף. בניו זילנד - למרות ההדחה המוקדמת של נבחרת הכדורגל מהמונדיאל - השמחה בעיצומה, שכן מזחלות השלג יוצאות מהמחסנים ועונת המירוצים כבר בפתח. מזחלות שלג רתומות לכלבים מגזע האסקי סיבירי שימשו את המשלחות שיצאו לכבוש את הקטבים בראשית המאה הקודמת, וחיש מהר מצאו עצמן דוהרות בנתיבי השלג שלא למטרות מחקר אלא למטרות שעשוע וספורט. בעוד שהמזחלות הראשונות ששימשו את תושבי הקוטב הצפוני היו עשויות עצמות לווייתנים מצופות בעורות כלבי ים, הדור השני כבר היה עשוי עץ, ואילו כיום מדובר בתוצרי הייטק של ממש, המהונדסים בידי אנשי מקצוע ובנויים ממיטב המתכות להשגת חיכוך ומשקל מינימליים.

אורכי המסלולים במירוצי המזחלות מתחלקים לשלושה: המירוצים הקצרים, שאורך מסלוליהם נע בין 6 ל־40 ק"מ; קבוצת הביניים, שאורך המסלולים בהם בין 45 ל־300 ק"מ; וארוכי המסלול, שעשויים להימשך גם מעבר לקו ה־1,000 ק"מ - מירוצים הנערכים על פני ימים ולעתים שבועות וחוצים מדבריות קרח ושלג בנופים עוצרי נשימה.

מיורץ מזחלות שלג בניו זילנד. 1,000 ק"מ ברוח מקפיאה, צילום: אי פי אי מיורץ מזחלות שלג בניו זילנד. 1,000 ק"מ ברוח מקפיאה | צילום: אי פי אי מיורץ מזחלות שלג בניו זילנד. 1,000 ק"מ ברוח מקפיאה, צילום: אי פי אי

שני סוגים עיקריים של מירוצי מזחלות מקובלים כיום בעולם. הראשון הוא מירוץ נגד השעון, ובו מזנקים הצוותים בזה אחר זה במרווחי זמן שווים, והמנצח הוא זה שקובע את הזמן הקצר ביותר. מירוצים מסוג זה פופולריים בעיקר בארה"ב, ונערכים במסלולים הקצרים יחסית. הסוג השני - והפופולרי בעיקר באירופה - הוא מה שנקרא Mass Races, ובעברית: כולם נגד כולם. כלומר זינוק משותף, ויאללה - נראה מי מגיע ראשון. נציין עוד את העובדה הפעוטה שהמזחלות, שאותן גוררים שניים עד שישה זוגות האסקיז, מגיעות למהירויות של כ־70 קמ"ש, ועוד בקור של בין 10 ל־40 מעלות מתחת לאפס; כך שאפשר להתווכח על מידת התענוג של עמידה בפנים חשופים מול רוח שדוקרת אותם כמו מחטים.

תגיות