אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טאואר תוקפת את המדינה: למה אינטל מועדפת? צילום: שאול גולן

טאואר תוקפת את המדינה: למה אינטל מועדפת?

בחברת השבבים ממגדל העמק כועסים על כך שהמדינה אינה מעבירה למפעל 85 מיליון דולר נוספים כפי שהתחייבה, בעוד שלאינטל שוקלים לתת מענקים של 400 מיליון דולר: "זה לא הגיוני, אינטל היא חברה אמריקאית, וטאואר היא ישראלית"

06.07.2010, 22:47 | עומר ענבר

בחברת טאואר סמיקונדקטור טוענים כי המדינה מפלה לטובה את אינטל, בעוד שהיא אינה מעבירה לה את הכספים שאליהם התחייבה. חברת השבבים מאיימת כי אם הממשלה לא תשלם לה את יתרת המענק שקיבלה בעת הקמת המפעל fab2 במגדל העמק, היא תשלים את סבב הגיוס של 300 עובדי ייצור שמתוכנן לתקופה הקרובה - בסין או בארצות הברית. לטענת טאואר, הממשלה חייבת לה עוד 85 מיליון דולר מתוך 250 מיליון דולר שלהם התחייבה.

מפעל fab2 מייצר שבבים בהיקף מכירות של 200 מיליון דולר בשנה ומעסיק כאלף עובדים. בעת שהוקם, ב־2005, השקיעו החברה לישראל ומשקיעים נוספים 300 מיליון דולר, בנקים התחייבו בהלוואה בהיקף של עוד חצי מיליארד דולר, ואילו המדינה התחייבה לשלם את היתרה - 250 מיליון דולר, כך לטענת טאואר. "מדובר בעצם באלף עובדים, כולל עובדי חברות קבלן שטאואר תעסיק בארצות הברית או בסין, אם לא תקבל את הכספים שמגיעים לה", אמר אתמול ל"כלכליסט" סמנכ"ל הכספים הראשי של טאואר אורן שירזי.

לדבריו, "ברור שאם לא נרחיב את המפעל במגדל העמק - בסוף הוא יתמוטט. הלקוחות רוצים מאיתנו יכולות ייצור גדולות יותר ממה שקיימות כרגע בחברה, ואם לא נקבל עכשיו את המענקים שמגיעים לנו, או לפחות רמז משר האוצר שהוא תומך בהם, נעביר את הציוד שמחכה לנו לחו"ל. לאורך כמה שנים נפטר כאן מאות עובדים, ובסופו של דבר נשאיר פה רק את המטה. בסין פועל ייצור מרוויח 200 דולר ובישראל 1,000 דולר, מה הסיבה שלי להשאיר כאן את העבודה?".

לפי הסכם ההקמה של המפעל בשנת 2005, הממשלה התחייבה לשלם את הכספים בתנאי שהמפעל יוקם בתוך חמש שנים. בטאואר טוענים שהממשלה מנצלת את הפרצה בהסכם ההקמה שנחתם, שלפיו מכיוון שבניית המפעל נמשכה כשמונה שנים, אין היא מחויבת להשלים את המימון.

"למה אינטל קיבלה הארכה מעל חמש שנים כאשר היא בנתה כאן מפעלים? ועכשיו גם שוקלים לתת לה עוד 400 מיליון דולר במענקים. עם כל הכבוד לאינטל, מנהל הכספים שם מפקח על 10 מיליארד דולר, הוא לא צריך את הכסף של מדינת ישראל. זה לא הגיוני, אינטל היא חברה אמריקאית, וטאואר היא חברה ישראלית", אומר שירזי.

מהתמ"ת נמסר בתגובה: "למשרד לא ידוע על סכנת הסגירה. באחרונה קיימה ועדת הערר דיון בערר שהגישה חברת טאואר על החלטת מנהלת מרכז ההשקעות. הדיון התקיים בהשתתפות נציגי החברה, אשר פרסו בפני חברי הוועדה נתונים מעודכנים על מצבה של החברה ועל תוכנית ההשקעות שלה. ועדת הערר מסרה המלצתה לשר התמ"ת ושר האוצר. שר התמ"ת אישר את המלצת הוועדה לפני כשבועיים, וההליך ממתין להחלטת שר האוצר. למדינה אין כל חוב לטאואר, וכל המענקים שטאואר קיבלה בעבר, היא קיבלה בגין כתב האישור שהיה לה".

תגיות