אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחלוקת סביב מינוי שפיצר: האם ימונה נשיא ביה"ד בניגוד לחוק?

מחלוקת סביב מינוי שפיצר: האם ימונה נשיא ביה"ד בניגוד לחוק?

האם נשיא בית הדין לעבודה בתל אביב חייב להתמנות מבין שופטיו? ההצנחה של שפיצר מבאר שבע מעוררת תרעומת ומחלוקת. החוק קובע שהנשיא ימונה "מקרב השופטים של בית הדין האזורי"

07.07.2010, 10:31 | ענת רואה

המינוי האפשרי של השופט מיכאל שפיצר לתפקיד נשיא בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב מעורר תרעומת בקרב שופטי בית הדין בעיר. שפיצר מכהן כיום כנשיא בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, והאפשרות של "הצנחת" נשיא מבית דין אזורי אחר לא מקובלת על השופטים, הטוענים כי לא רק שהמהלך מנוגד לדבר חקיקה מפורש, אלא גם פוגע באפשרויות הקידום שלהם ומהווה אפליה לא הוגנת. לדברי אחד השופטים, שופטי בית הדין מתל אביב מתמודדים עם עומס רב, ולא מובן מאליו שנשיא של בית משפט במחוז אחר יוכל להתמודד בהצלחה עם דרישות התפקיד.

שפיצר הוא המועמד המוביל להחליף את נשיאת בית הדין האזורי בתל אביב הנוכחית, עליה פוגל, שהודיעה לאחרונה על יציאה לשבתון שלאחריה תפרוש מכהונתה. מועמד נוסף הוא רמי כהן, נשיא ביה"ד האזורי בחיפה.

עניין של פרשנות

 

האם החוק מאפשר הצנחה כזו? לפי סעיף 6(א) לחוק בתי הדין לעבודה, "נשיאים וסגני נשיאים של בתי דין אזוריים יתמנו בידי שר המשפטים ושר התעשייה, המסחר והתעסוקה, בהסכמת נשיא בית הדין הארצי לעבודה, מקרב השופטים של בית הדין האזורי". הפרשנות הלשונית לסעיף היא שהמינוי צריך לבוא מבין שופטי תל אביב. לפני כשנה מונה דוד חשין מבית המשפט המחוזי בירושלים לנשיא בית המשפט המחוזי בנצרת. אלא שסעיף 9 בחוק בתי המשפט מאפשר זאת מפורשות. נכתב שם שהמינוי יבוא מתוך "בתי המשפט שבדרגה הנידונה". כלומר, לשון רבים - הנשיא יבוא מבתי המשפט המחוזיים, ואילו בחוק בית הדין לעבודה נאמר שהנשיא המתמנה הוא מ"בית הדין האזורי".

בבתי דין לעבודה ההיגיון ברור יותר - זו ערכאה שמשלבת נציגי ציבור והיא מוטמעת ומתמחה ב"סביבת העבודה" האזורית. זאת מעבר למטרה לקדם את השופטים המכהנים שנפגעים מ"ההנחתה" מבחוץ.

מהנהלת בתי המשפט נמסר: "מדובר בפרשנות של דבר חקיקה ולפיכך איננו מגיבים בנושא". מקורות בהנהלה הוסיפו כי כוונת החוק היא שנשיא צריך להיות שופט באחד מבתי הדין האזוריים, ולא בהכרח מאותו בית הדין.

עוד מינוי תמוה

בחודש שעבר פורסם ב"כלכליסט", כי התנועה לאיכות השלטון פנתה להנהלת בתי המשפט, לשר המשפטים ולשורת גורמים נוספים, בבקשה לדעת מדוע לא ממומשת התחייבות המדינה בפני בג"ץ להכין נוהלי עבודה מסודרים בנוגע לבחירה ומינוי נשיאים וסגני נשיאים, ובפרט בבתי הדין לעבודה. בפנייה נכתב כי לא ברור אם מינוי נשיא בית הדין לעבודה בתל אביב ייעשה בהתאם להתחייבויות, שכללו הקמת ועדת איתור לבחירת המועמד המתאים.

לפני כמה ימים העבירה הנהלת בתי המשפט תשובה לפניית התנועה, ובה נכתב בין היתר כי מינוי נשיא לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב ייעשה באמצעות ועדת איתור שבה יהיו חברים השופטת נילי ארד כיו"ר הוועדה, מנהל בתי המשפט משה גל והשופטת דפנה בלטמן־קדראי, נשיאת בתי משפט השלום במחוז מרכז. במכתב התגובה נאמר במפורש כי הליך מינוי הנשיא "כולל אפשרות להעברת נשיא מכהן מבין נשיאים שמועמדותם נבחנת". אתמול, אגב, היו אמורים להופיע בפני הוועדה המועמדים לתפקיד.

בתגובה פנתה התנועה לאיכות השלטון במכתב נוסף, שבו ציינה כי מינוייה של השופטת בלטמן־קדראי לוועדת האיתור תמוה, שכן הוועדה בוחרת שופט לתפקיד המחייב כשירות של שופט בית משפט מחוזי, ולא שלום.

תגיות