אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם עדיף לא לדייק? צילום: shutterstock

האם עדיף לא לדייק?

המציאות עמומה, ומי שמנסה להיות נחרץ מפספס. ספר חדש מטיף לזנוח את הדרישה לדיוק ולנחרצות ולטפח את הערפול והעמימות

08.07.2010, 08:56 | שיזף רפאלי

המדע אוהב שחור ולבן, ושונא אפור. ככל שההבחנה יותר חדה והאמירה יותר נחרצת כך המדע נחשב ליותר מפותח, אמין ושימושי. לא במקרה המדעים שנקראים "מדויקים" נהנים מחשיבות כה רבה.

לעמימות יצא שם רע בתרבות העסקית, בתרבות הישראלית, והכי הרבה בתרבות העסקית הישראלית. אנחנו דורשים ישירות, דורשים דיוק, מעריכים חדות, ומעניקים בונוס לנחרצות. ולא רק אנחנו.

והנה, מדען מחשב נודע מוציא לאור ספר שמטיף לגישה ההפוכה. הספר החדש "Not Exactly: In Praise of Vagueness" של המומחה לאינטליגנציה מלאכותית קיז ואן־דימטר מאוניברסיטת אברדין בבריטניה מדבר בשבח הערפול, ומטיף לשלב במדע הרבה יותר "בערך".

הנטייה לרדוף אחר הדיוק בעולם לא מדויק, צילום: shutterstock הנטייה לרדוף אחר הדיוק בעולם לא מדויק | צילום: shutterstock הנטייה לרדוף אחר הדיוק בעולם לא מדויק, צילום: shutterstock

ואן־דימטר טוען שרוב הטבע נמצא בתחומי האפור, ושהמדע ייטיב לתאר את הטבע אם יהיה כזה גם הוא. החשיבה המדעית שמחלקת הכל בין קטגוריות נפרדות זו מזו, שלכל אחת גבולותיה הנוקשים, אינה מייצגת את הסתירות הפנימיות והעמימות, שמהוות חלק מהמציאות.

הביולוגים, למשל, החלו באחרונה להבין שניסיונותיהם לארגן את מיני החיים לפי קטלוג חד־משמעי של קטגוריות נבדלות אינו תואם את המציאות המורכבת. לדוגמה, הם לא מצליחים להסביר כיצד ללטאה סלמנדרה Enstina ישנם שבעה תתי־זנים שלפי כל מתודות הסיווג הקיימות הם אותו מין בדיוק, אך שאינם מצליחים להתרבות ביניהם.

המתודה החדה לא תואמת את המציאות הפרדוקסלית. וגם החיפוש אחר "החוליה החסרה" באבולוציה בין האדם והקוף עשוי להתגלות כנצחי, כיוון שכלל לא ברור שמבחינת הטבע אפשר לקבוע מתי "נעשינו" אנשים וחדלנו להיות קופים. אז מדוע, שואל ואן־דימטר, הביולוגים עדיין מתעקשים ליצור מערכת מיון חד־משמעית ולא מנסים לשנות את דרך ההתבוננות שלהם?

מחבר "הגן האנוכי" ריצ'רד דוקינס הסביר בעבר את הנטייה שלנו לרדוף אחר הדיוק בעולם שבו לא הכל מדויק. הוא קרא לזה "עריצותו של המוח הבלתי רציף". הטבע רצוף וזורם, אך למוח האנושי קשה לתפוס זאת, כיוון שהוא חושב במונחים בדידים. מוחנו מחלק את הזמן לימים ולשניות, את מצבי התודעה לערות ולשינה ולמצבי ביניים, את החיים לתקופות שלכל אחת מאפייניה שלה, ושאינן חופפות זו את זו. זו המציאות אינה כזאת. ואף על פי שאנו זקוקים לנחרצות, חשיבתנו מיסודה עמומה.

ראיה לכך היא "פרדוקס הערימה" האהוב על פילוסופים. האם גרגר חול מהווה "ערימת חול"? לא. ומיליון גרגרים? כן. היכן, אם כן, עובר הגבול? בשני גרגרים? בארבעה? וחמישה גרגרים הרי אינם אלא ארבעה ועוד גרגר. צבר הגרגרים לעולם יהיה כמה גרגרים שאינם עונים להגדרה "ערימה", ועוד גרגר. את ה"ערימה" יוצרת הגדרה מעורפלת שמקורה בשפה האנושית. המשורר יצחק ויינגרטן כתב: "חדל להיות כמו החולות, אני רוצה אותך כמו סלע". אבל אולי אנחנו באמת כמו החולות.

ואן־דימטר, בספרו, מראה איך במקומות רבים יותר, העבודה יותר רלבנטית ויעילה כאשר מחליפים את ההגדרות המדויקות בעמומות. הוא מראה איך יש מערכות אנושיות, כמו דיווחים רפואיים, המתפקדות טוב יותר אם מאשרים בהם יותר דרגות חופש ודו־משמעות. ברפואה, מונחים יחסיים כגון חם, קר, חיוור ועייף לא ניתנים לכימות מדויק שיהיה תקף עבור כל האנשים, ובכל זאת הם יעילים ושימושיים יותר מהרבה אבחנות שמבוססות על "מובהקות סטטיסטית".

ואן־דימטר כתב את ספרו כדי לקדם את בואו של הדור הבא של האינטרנט – "הרשת הסמנטית" שאלפי חברות וסטארט־אפים מנסים לפתח. לפי חזון הרשת הסמנטית, מערכות מחשב, מנועי חיפוש ושורות כתובת יצטרכו להבין את שפתם הטבעית שלנו בני האנוש, ואת רצוננו וכוונתנו. ומאחר שאנחנו בעצמנו חושבים בעמימות ולא יודעים בדיוק מה אנחנו רוצים, כדאי שהמחשבים יתחילו להתרגל.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
למוטי מינץ
אני מניחה שלא זאת כוונת המחבר. לדוגמה, יתכן שסלמנדרה נבדלת מקבוצת סלמנדרות בקבוצת פרמטרים שאינה חופפת את אלו המבדילים סלמנדרה אחרת מקבוצת סלמנדרות אחרת. כלומר, הגבולות בטבע אינם חדים ומדוייקים. אפשר לחפש פרמטרים שונים להגדרתם של זני הסלמנדרות. בינתיים צריך להודות שהתצפית מלמדת על איזשהו "בלגן" שאינו מציית למשאלת הסדר והשליטה שלנו. מספרים על מנדל אבי הגנטיקה שהתעלם מחלק מתוצאות תצפיותיו ע"מ שהתיאוריה שפיתח תהיה אלגנטית. מה לעשות, הטבע מרשה לעצמו פחות גבולות ויותר חופש.
שושי , פריפריה  |  15.07.10
6.
חוסר דיוק - עדיף להשתמש במונח דיוק יחסי
דיוק וחוסר דיוק נמדדים ביחסיות וברזולציה שלהם. בהתיחס לדוגמאות שהוצגו, הרי 4 גרגרי חול בעיני נמלה הינם ערמה אולם לאדם אינם נראים כלל. אולם חוקר שיגדיל את הרזולוציה של מחקרו וישתמש במיקוסקופ או אפילו בזכוכית מגדלת יכול להגיע להגדרות המתאימות לנמלה. במקרים רבים הקריאה להשתמש בחוסר הדיוק הינה חיפוי על חוסר היכולת להיות מדוייק. ניקח את נושא הסלמדרות (שהינן דו חיים ולא לטאות) אי היכולת לזיווג בין הזנים מוכיח כי אינם סוג זהה ומכאן ניתן להבין שההגדרות לחלוקה בין הסוגים אינה מושלמת והיא נדרשת לתיקון. כך גם חוסר היכולת למצוא את החוליה המקשרת בין האדם לקוף. במידה ולא נמצא שריד פיזי אין פה הוכחה לאי קיומו של ייצור זה. יתכן וההוכחה לכך לא תמצה בשריד כלשהו אלא מניתוח מעמיק והשוואה של ה- DNA האנושי לעומת הקופי. תיאורית האי דיוק מתאימה בהחלט לנושאים שאינם מדידים כגון מונחים מופשטים (אהבה, שנאה, מוטיבציה וכדומה) אך אל לו למדען להתפשר בהשענו על תיאוריה זו.
מוטי מינץ  |  12.07.10
4.
מעורפל או לא, מה שבטוח תמיד האזרח הקטן ישלם!...תמיד יזרום כסף מהכיס שלך, לכיסים
אנונימים שמאחריהם יושבים מקורבים אנונימים....הבוז לשקיפות, יחי הערפל!!!. אם פוליטיקאי קיבל במתנה עט זהב שעולה 10 אלפים דולר, זה מתנה...ואם קיבל במעטפה, זה אתנן???...האם "הכוונה שמאחרי הדברים" היא עושה את ההבדל?. כלומר, גם באבולוציה....היסוד האקראי הוא שעושה את ההבדל, שמסיבה אקראית של פגם בגן נולדו הבלונדיות עם העיניים הכחולות, וזה לא מתוך הכוונה ל"שיפור הגזע" והיכולת.
פוליטיקאי מדופלם , מזנון הכנסת  |  09.07.10
לכל התגובות