אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - תביעה: כך נגזלה חוות הרוח מהמשקיעים צילום: בלומברג

בלעדי ל"כלכליסט" - תביעה: כך נגזלה חוות הרוח מהמשקיעים

ידיעה בלעדית ב"כלכליסט" הזכירה לאברהם מקלף ודוד גבאי ש־40% ממניות מי גולן היו בכלל בבעלותם. השבוע הם הגישו תביעה לביהמ"ש

08.07.2010, 07:02 | גולן חזני

הפרסום ב"כלכליסט", לפיו חברת מולטימטריקס רכשה מחברות אר"י ונמרוד 49% ממניות מי גולן אנרגיית רוח, על בסיס הערכת השווי של כ־200 מיליון שקל למי גולן, הוא אשר גילה לאברהם מקלף ודוד גבאי כי מניותיהם נגזלו מהם לכאורה במרמה על ידי שותפיהם לשעבר אברהם מלמד וצהל הראל. כך נטען בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי מרכז שבפתח תקווה.

בקשה לצו מניעה

התביעה דווחה באופן מיידי לבורסה על ידי נפקו סטאר, בעלת השליטה באר"י ונמרוד, אשר בהתאם לפרסומים האחרונים, צפויה לגייס מאות מיליוני דולרים בפרויקט שבחוות הרוח בתל עסניה שברמת הגולן. לכתב התביעה שהוגש באמצעות עורכי דינם של מקלף וגבאי - אילן סופר ואריאל ברזילי ממשרד גולדפרב לוי ערן - צורפה בקשה לצו מניעה, המורה למשיבות להימנע מביצוען של כל דיספוזיציות במניות ובנכסי מי גולן עד להכרעה אחרת. נשיאת בית המשפט, השופטת הילה גרסטל, נעתרה לבקשה, והורתה לחברות הציבוריות מולטימטריקס ונפקו סטאר להימנע מדיספוזיציות במניות או בנכסי חברת מי־גולן אנרגיית רוח, שבשליטת מלמד והראל.

חוות הרוח בתל עסניה, שבבעלות חברת מי גולן, פועלת בהיקף ייצור של 6 מגה־ואט, תשודרג השנה להיקף של 14 מגה־ואט בהשקעה של 27–25 מיליון דולר. ההכנסה השנתית של החווה עומדת כעת על כמיליון דולר, והיא צפויה לגדול לכ־5.5 מיליון דולר לאחר השדרוג. הראל שותף גם בפרויקטים בתחום אנרגיית הרוח באלבניה, רומניה, סין וארצות הברית.

בכתב התביעה התבקש בית המשפט להצהיר ולקבוע כי אברהם מלמד וצהל הראל ביצעו מעשי מרמה והונאה חמורים, אשר רוקנו את מי גולן מכל נכסיה, וכל זאת במימון חברות ציבוריות שונות. בכתב התביעה מסופר כי שורשיו של העימות בין התובעים לבין מלמד והראל (שהוא אחיינו ובנו המאומץ של מלמד) נטועים אי שם בתחילת שנות התשעים בפרויקט אשקוגן - תחנת כוח בנמל אשדוד המפיקה אנרגיה באמצעות השימוש בדיזל. מכתב התביעה עולה כי באמצעות השימוש שעשו מקלף וגבאי בקשריהם העסקיים הוכנס למערכת היחסים השלווה באותם הימים איש מסתורין תושב ארה"ב בשם איירה פרידמן, אשר התחייב להשקיע בפרויקט אשקוגן.

בעקבות הצלחת פרויקט אשקוגן ביקשה קבוצת מלמד מקבוצת מקלף בתחילת 1991 להשתמש ביכולותיה היזמיות כדי שתקדם את הפיתוח, המימון וההקמה של פרויקט מי גולן. במסגרת ההסכם בין הצדדים נקבע כי 40% ממניות מי גולן יוקצו לטובת קבוצת מקלף בתמורה ליכולותיה היזמיות ולקשריה העסקיים.

החקירות הפליליות

בעקבות זאת פנו הקבוצות לאיירה פרידמן אשר הסכים להעמיד ערבות בנקאית בגובה מיליון דולר אשר נדרשה על ידי בנק לאומי לטובת מי גולן. בתמורה לערבות הוקצו לטובת פרידמן 60% ממניות מי גולן, אשר יישמרו בנאמנות ויושבו לבעליהן (20% לקבוצת מלמד ו־40% לקבוצת מקלף), כאשר פרידמן ישוחרר מהערבות שהעמיד לטובת מי גולן.

במהלך השנים נהפכה מי גולן למוקד לחקירות פליליות בענייני שוחד ומרמה במשרד האנרגיה ובמרכז ההשקעות שבמשרד התמ"ת. החקירות גרמו לנתק בין הצדדים. גבאי נהפך לעד מדינה והסכים להעיד נגד שותפיו לשעבר. במשך כל שנות הנתק סירב פרידמן לשחרר את המניות שהוחזקו בידיו בנאמנות בטענה כי החברה חייבת לו כספים מאחר שלא שוחרר מערבותו. בסופו של דבר הועברו המניות, על פי כתב התביעה, לחברה משותפת שהוקמה על ידי מלמד ונפקו סטאר, ואשר אליה יצקו את הנכסים של מי גולן.

ההודעות של נפקו סטאר

על פי כתב התביעה, רק אחרי הפרסום ב"כלכליסט" ובאמצעות נבירה בהודעות לבורסה של נפקו סטאר, גילו התובעים דו"ח מיידי שנפקו סטאר פרסמה ב־2008, ושממנו הצליחו התובעים להבין כיצד עבדה השיטה. כעולה מאותו דו"ח, לטענת התובעים קבוצת מלמד ייסדה את אר"י ונמרוד ומחזיקה ב־75% מהון מניותיהן של שתי החברות- אר"י ונמרוד - אשר רכשו את כל נכסיה של מי גולן בתמורה לכ־8 מיליון שקל. 25% הנותרים של אר"י ונמרוד מוחזקים על ידי חברת גונתר אנרגיית רוח, חברה פרטית בבעלות מלאה של נפקו סטאר. עוד על פי כתב התביעה, המימון לצורך רכישת נכסי מי גולן על ידי אר"י נעשה באמצעות השקעה של כ־12 מיליון שקל של גונתר באר"י.

השניים טוענים כי ההון של נפקו סטאר שימש למימון העברת המניות מהנאמן למלמד ונפקו סטאר, והם תובעים מבית המשפט להורות על החזרת המצב לקדמותו כך שיקבלו אליהם את 40% המניות שלהם במי גולן, מניות ששוויין כיום הנו כ־80 מיליון שקל, אם לשפוט על פי עיסקת מולטימטריקס שאמורה להיסגר עד 25 ביולי.

בתגובה לתביעה אמר אתמול צהל הראל ל"כלכליסט": כל הטענות הינן מיחזור של טענות ישנות, שלגביהן החל הליך בוררות ב־1996, אשר הופסק על ידי קבוצת מקלף גבאי. אנו דוחים את הטענות על הסף, והכל יתברר בהליך בוררות שיתקיים בין הצדדים".

תגיות