אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": תיקון חוק שמקל על מכירת חברות הייטק יאושר בקרוב צילום: עטא עוויסאת

בלעדי ל"כלכליסט": תיקון חוק שמקל על מכירת חברות הייטק יאושר בקרוב

התיקון לחוק המו"פ יעלה ביום ראשון על שולחנה של ועדת השרים לענייני חקיקה, וצפוי להגיע לקריאה טרומית בכנסת כבר ביום רביעי - זאת לאחר שמשרד האוצר הסיר את התנגדותו. תיקון נוסף, לחוק עידוד השקעות הון, יעלה גם הוא לדיון

08.07.2010, 07:01 | אסף גלעד

משרד האוצר צפוי להסיר את התנגדותו לתיקון חוק המו"פ, שנועד להקל על מכירת חברות הייטק ישראליות, על גיוס משקיעים זרים ועל הגדלת ההון הזמין לחברות הייטק - כך נודע ל"כלכליסט". התיקון, שיזם ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), צפוי לעבור בוועדת השרים לענייני חקיקה ביום ראשון הקרוב ובקריאה טרומית בכנסת ביום רביעי.

התיקון קובע כי המדען הראשי לא יוכל לקבל יותר מפי שלושה על הכסף שהשקיע בחברת הייטק המעוניינת להימכר; החזר גדול יותר יוגבל רק לחברות שבהן השקיע המדען יותר מ־10 מיליון שקל. התיקון נועד ליצור שקיפות בתהליך מכירת חברה ישראלית: עד היום לא הציג משרד התמ"ת כללים שלפיהם הוא דורש החזר, ודרש סכומים משתנים ללא חוקיות. ההתנהלות הגחמנית הזאת הרתיעה חברות זרות מלרכוש חברות ישראליות או להשקיע בהן מלכתחילה.

תיקון נוסף שיזם אילטוב נוגע לחוק לעידוד השקעות הון, וצפוי לעלות גם הוא לעלות על שולחן ועדת השרים, קובע כי השקעה בהון אנושי אקדמאי תוכר כהשקעה מוכרת. באופן זה תיסלל בפני חברות הייטק, שעיקר הוצאותיהן כרוכות במשכורות או בהכשרה, הדרך ליהנות מחוק עידוד השקעות הון. עד כה ניתנו המענקים מתוקף החוק, המגיעים ל־24% מההשקעה, בעיקר למפעלי ייצור בפריפריה; כעת הם יינתנו גם לחברות ההייטק שיבחרו לפעול בפריפריה.

התיקון קובע דרישת מינימום של העסקת 12 עובדים מקצועיים, בעלי תואר אקדמי בתחום המדעים המדויקים או האלקטרוניקה, במשך שלוש שנים. חברה המעסיקה עד 50 עובדים תקבל מענק על תוספת מינימלית של 12 עובדים מקצועיים; חברה המעסיקה 51–100 עובדים תידרש להציג תוספת מינימלית של 15 עובדים מקצועיים; וחברה המעסיקה יותר מ־100 עובדים תידרש להציג תוספת מינימלית של 20 עובדים מקצועיים.

נוסף על כך, כולל התיקון לחוק גם מדרגי מענק שונים לעובדים בעלי רמות ניסיון שונות. התיקון הונח על שולחן ועדת השרים כבר לפני ארבעה חודשים, אך קידומו התעכב עד כה בשל התנגדות האוצר.

ממשרד האוצר נמסר: "בנוגע לחוק המו"פ, האוצר לא יתנגד לקידום הצעת החוק לקריאה טרומית, מכיוון שאנו מסכימים עם ח"כ אילטוב בדבר הצורך להגדיל את ודאות המשקיעים בחברות הנתמכות על ידי המדען הראשי. מעבר לכך סוכם להמשיך לדון עם ח"כ אילטוב ועם משרד התמ"ת על הדרך האופטימלית להשגת מטרה זו".

במשרד האוצר מכחישים את הכוונה לאשר את התיקון לחוק עידוד השקעות הון, ומעדיפים להעביר חוק שונה במתכונתו מזה שמציע אילטוב. עם זאת, אילטוב מסר ל"כלכליסט" כי התנהלות האוצר מוכיחה את תמיכתו בהצעה. "קיבלתי את הסכמת האוצר להעלות את הצעת החוק, כפי שניסחתי אותה, לדיון בוועדת המנכ"לים לבחינת חוק עידוד השקעות ההון, כחלק מהתכנית הכוללת לשינוי החוק", אמר. "נוסף על כך, התיקון נכלל גם בטיוטת חוק ההסדרים, מה שמעיד על כוונות רציניות מצד האוצר.

"ביום ראשון ועדת השרים תדון בנושא בפעם האחרונה, ואני מאמין שהיא תעבור. אם היא לא תעבור, לא אוכל לצרף אותה לתוכנית הממשלתית לטיפול בענף ההייטק".

תגיות