אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר נגד הסנגוריה הציבורית: שוב מאיים בהפחתת שכר עורכי הדין צילום: צביקה טישלר

האוצר נגד הסנגוריה הציבורית: שוב מאיים בהפחתת שכר עורכי הדין

משרד האוצר טוען שתקציב הסנגוריה הציבורית גדל ב־315% בעשור האחרון, ומתכנן קיצוץ של 10% בשכר עורכי הדין העובדים איתה. בסנגוריה אומרים כי נתוני האוצר שקריים, וכחלופה לקיצוץ מציעים לגבות השתתפות עצמית מהמיוצגים

08.07.2010, 10:16 | ענת רואה

על הקיצוץ המתוכנן בתקציב הסנגוריה הציבורית שמעה הסנגורית הציבורית הארצית עו"ד ענבל רובינשטיין לראשונה מפניית "כלכליסט". "לי לא ידוע על זה", אמרה. "אני מניחה שאם האוצר ירצה לקצץ הוא יפנה באמצעות הצינורות המקובלים. קיצוץ בשכר הסנגורים הציבוריים פירושו פגיעה באיכות הייצוג ופגיעה בשכבות החלשות. זה נשמע מוזר ומופרך, בעיקר על רקע ההידברות הקיימת איתנו והעובדה שהצענו פתרונות אחרים".

בשקט בשקט מנסה האוצר להעביר מחדש הצעת חוק שתפחית ב-10% את שכרם של עורכי הדין העובדים עם הסנגוריה הציבורית ובסיוע המשפטי. הצעות דומות עלו בשנים האחרונות פעמים רבות: ב־2004 קוצצו התעריפים ב־10% בהוראת שעה לשנתיים, ומאז פגה ב־2006 עלה הנושא על הפרק כמעט בכל שנה, אך לא אושר. לא ברור מה יעלה בגורלו של הניסיון הנוכחי, אך התנגדות נחרצת צפויה להגיע מכיוון הסנגוריה הציבורית ולשכת עורכי הדין, כך שסיכוייה לעבור אינם גדולים. ההערכות הן ששוב מדובר בעז שהוכנסה כדי שתצא בהמשך.

בדברי ההסבר להצעת האוצר נכתב כי בשנים האחרונות עלה היקף השירותים המשפטיים שנותנת הסנגוריה הציבורית, ובהתאם עלה תקציבהּ בכ־315%, מ־65 מיליון שקל בשנת 2000 לכ־270 מיליון שקל בשנת 2009. באוצר הוסיפו כי "גידול משמעותי זה יוצא דופן במגזר הציבורי", ולכן מציעים שם להפחית 10% משכרם של הסנגורים, צעד שיחסוך 12 מיליון שקל מתקציב הסנגוריה ב־2011.

לדברי רובינשטיין, "המספרים שקריים, לא מתיישבים עם עצמם ועם המציאות, ואינם משקפים את העלייה בהיקף הייצוג ובמספר ההליכים שהסנגוריה מטפלת בהם בעשור האחרון. אנחנו מהגופים היעילים בשירות הציבורי. הורדנו את העלות הממוצעת להליך מ־1,900 שקל בשנת 2001 ל־1,500 שקל ב־2009, וזה כולל גם ייצוג ברצח במחוזי, לא רק הארכות מעצר".

ל"כלכליסט" נודע כי במקביל לניסיונות האוצר לקצץ בתקציב הסנגוריה, הסנגוריה הציבורית פועלת להפחית את תלותה באוצר באמצעות העברת הוראת שעה שתחייב את לקוחותיה בהשתתפות עצמית. הסכום החד־פעמי שיידרשו לשלם המיוצגים יהיה 300–600 שקל עבור תיק בבית משפט השלום, וכ־1,500 שקל עבור תיק בבית משפט מחוזי, שנחשב חמור יותר ודורש הקצאת משאבים רבה.

פתרון זה אמור להכניס לקופת הסנגוריה כ־10 מיליון שקל בשנה, סכום דומה לזה שהאוצר מבקש לקצץ. רובינשטיין מסבירה ש"הרעיון הוא לעשות זאת בהוראת שעה, כדי לבדוק אם אין לכך השפעה מזיקה על שיעורי הייצוג. החשש הגדול הוא שאם אדם ישמע שהוא צריך לשלם סכום כסף שאין לו, הוא יוותר על השירות, ונחזור למצב לפני הקמת הסנגוריה הציבורית, כש־80% לא היו מיוצגים".

רובינשטיין מוסיפה שבניגוד למשפטים אזרחיים שעליהם ניתן לוותר משיקולי עלות, "על הליכים פליליים הלקוחות לא יכולים לוותר, כי לא הם יזמו אותם. עם זאת, הסכמנו לנסות את המהלך, כי לצד החיוב בהשתתפות עצמית יש לנו סמכות להעניק פטור, למשל לפי מצב כלכלי, משפחתי או בריאותי. נאשם חולה נפש לא יידרש לשלם את ההשתתפות העצמית, וכן קטין שהוא ילד פנימיות ואין לו הורים, או אנשים מאוד עניים".

אז למה לגבות מלכתחילה השתתפות מנאשמים חלשים כלכלית? "ראינו שהמשפחה אמנם לא יכולה לגייס 50 אלף דולר במקרים חמורים כדי לשלם לעו"ד פרטי", אומרת רובינשטיין, "אבל הם כן יכולים לגרד מפה ומשם כדי לסייע לנו, למשל כשצריך לשלם שכר מומחה. אנחנו לא עושים זאת בלב קל אלא בלב כבד, אבל זה בהחלט מצדיק בדיקה".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
הבלוף של המדינה זה הסניגוריה הציבורית
האוצר צודק במאה אחוז.חלק גדול מרוצחי קרפ בשפת הים החלו להיות מיוצגים על ידי הסנגוריה הציבורית עוד ביום שבת אחרי הצהריים,מיד לאחר הרצח,בלי שום בדיקה.כל עבריין,גם כשיש לו כסף מקבל ייצוג חינם על חשבון המדינה בלי למלא אפילו תצהיר שאין לו כסף ובלי שום בדיקה אילו נכסים יש לקרובי משפחתו בטאבו או במשרד הרישוי.
שלומי , תל אביב  |  10.07.10
7.
קם חשש שעבריינים בעלי אמצעים כספיים זוכים לייצוג חינם על חשבון הקופה הציבורית
בטרם כל דיון והחלטה בנושא מומלץ שתבוצע בדיקה מעמיקה ומקיפה האם אכן כל העבריינים המיוצגים ע"י הסנגוריה הציבורית, הם כנטען אומללים וחסרי כל יכולת כספית לשכור שרותי סנגור פרטי ,או שמא המדובר במתחזים לדלי אמצעים, שבשל אי ביצוע בדיקות סף הולמות ומעמיקות בהקשר לזכאותם לשרותי הסנגוריה ,נהנים משני העולמות : גם מבצעים מעשי פשע שבאמצעותם הם גורפים לכיסם ממון רב וגם זוכים לייצוג חינם על חשבון הציבור.
גלית , גדרה  |  10.07.10
6.
האוצר צודק
צודק האוצר -סניגור ציבורי ממוצע מרוויח בין 25000 ל- 35000 ש"ח בממוצע ללא הוצאות אפילו יותר מסניגור פרטי ובככל הסניגוריה הציבורית מייצגת כל אדם לא יוצא מן הכלל בכלל מבלי לבדוק מבחני זכאות וזאת בניגוד לחוק ולשופטים לא איכפת כי רוצים לסיים תיקים מהר וכך האזרחים שמשלמים מיסים מלמים סתם שכר טרחה עבור נאשמים עשירים שיש להם כסף והסניגוריה יכולה לבוא בטענות לעצמה בלבד.
שמעון הצדיק , מרכז  |  09.07.10
לכל התגובות