אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: סימני התמכרות צילום מסך: Wrath of the Lich King

דו"ח טכנולוגי: סימני התמכרות

סקר שנערך בקרב 1,600 משתמשי פייסבוק מצא ש-40% מגדירים את עצמם כמכורים, יצרנית משחקי המחשב בליזארד לא מתירה עוד אנונימיות בפורומים שלה, מייסד אתר ההדלפות וויקיליקס מוצא עצמו במלחמת-רשת, ומי יחליט מהו "תוכן איכותי"?

08.07.2010, 12:51 | יוסי גורביץ

מגפה חברתית

עד כמה משתלטת פייסבוק על חייהם של משתמשים? מחקר שנערך לאחרונה בקרב כ-1,600 משתמשים במסחטת הכספים של מארק צוקרברג מעלה תמונות קשות.

40% מהנשאלים עשו את הצעד הראשון בדרך לחופש: הם הכירו בכך שיש להם בעיה והגדירו את עצמם כ"מכורי פייסבוק". 34% מהם אמרו כי הם בודקים את פייסבוק דבר ראשון על הבוקר, לפני שהם מצחצחים את שיניהם או עושים את צרכיהם.

מתקבל הרושם שנשים פגיעות במיוחד למגפה החברתית: 26% מהנשאלות שהיו בגילאי 34-18 אמרו כי הן נוהגות לקום באמצע הלילה כדי לענות על הודעות טקסט; לשאלה "ערה?" מעולם לא היתה רלבנטיות רבה יותר. 37% מהנשאלות הנ"ל אמרו כי לפחות פעם אחת נרדמו כשסמארטפון או מחשב בידיהן.

ממצאים נוספים מעלים כי 63% ממשתמשי פייסבוק עושים זאת לצורך רישות חברתי, אבל ל-42% מהם אין בעיה עם כך שיצלמו אותם כשהם שתויים יותר מבוריס ילצין. 32% אחרים לא רואים מה הבעיה בתמונה שלהם מבצעים תנועות מגונות. 53% מהנשים שנבחנו דיווחו כי הן כתבו על בעיות שהן חוות ברגע נתון, ול-56% מהן אין בעיה לדווח בטוויטר על מיקומן העדכני.

מצד שני, 54% מהנשים בגילאי 24-18 לא סומכות על פייסבוק שתשמור על פרטיותן, ו-89% מהן מסכימות עם ההצהרה ש"אם את לא רוצה שאמא שלך תראה את זה, אל תעלי את זה לפייסבוק". אולי יש עוד סיכוי.

המשימה: להכחיד את הטרולים

חברת בליזארד, יצרנית משחק המחשב רב המשתתפים המצליח World of Warcraft, הכריזה מלחמה על יצור דוחה במיוחד: המשתמש האנונימי. בניסיון להעלות את רמתה, מנסה החברה להכחיד אותו, על כל פנים בשטח שלה.

החברה הודיעה שהאיסור על אנונימיות – שיתבסס על אילוץ המשתמשים לכתוב תחת שמם האמיתי - יתחיל קודם כל עם הפורומים המוקדשים למשחק החדש שלה, StarCraft II, ולאחר מכן יוחל בהדרגה גם על הפורומים של המשחקים הקיימים. אחד ממנהלי הפורומים שלה כתב שכתוצאה מהאנונימיות, הפורומים הפכו "למקום שבו מלחמות פליים, טרולים ושאר אי נעימויות משתוללים חופשי". החברה רוצה שהמשתמשים שלה יפגינו יותר אחריות, והצורה היחידה לעשות את זה היא שלילת האפשרות של פחדנות אנונימית, שמעצם טיבה מעודדת בריונות.

שורה של משתמשים השמיעו צווחות עולות ויורדות, טענו שפגעו בחירויותיהם הבסיסיות ביותר, וכמה מהם טוענים שאם מישהו יידע על כך שהם משחקים משחקי מחשב, סיכויי התעסוקה שלהם ייפגעו. בזה יש, אולי, משהו – אבל הבחירה היא עדיין הבחירה המתבקשת. מי שחושש מסטיגמה, לא חייב לכתוב בפורום.

World of Warcraft. בבליזארד רוצים משתמשים אחראים, צילום מסך: Wrath of the Lich King World of Warcraft. בבליזארד רוצים משתמשים אחראים | צילום מסך: Wrath of the Lich King World of Warcraft. בבליזארד רוצים משתמשים אחראים, צילום מסך: Wrath of the Lich King

נדרש: תו תקן לכתיבה

 

דיווחנו כאן שלשום על כך שיאהו רכשה את Associated Content, פלטפורמה שכותביה מתפרנסים מכך שהם מבררים, באמצעות מנוע חיפוש, מה הלקוחות רוצים לקרוא – ומספקים את מה שהם מבקשים. יאהו לא חלוצה בתחום: AOL עוסקת בכך מזה זמן. לא כל העוסקים בכתיבה מתלהבים מהנושא, בלשון המעטה.

לעוסקים בכתיבה על פי הזמנה יצא מוניטין, מוצדק לעתים קרובות, של כתיבה בינונית ומטה שיתרונה בכך שהיא רוכבת על מנועי החיפוש וכך מגיעה אל הקורא – אבל רכיבה על מנועי החיפוש של כתיבה בינונית משמעה שכתיבה איכותית צוללת מטה.

ארגון בשם ה-ICSC הוציא לאחרונה מסמך, שבו הוא מתריע מפני עלייתן של מה שהוא מכנה "סדנאות תוכן", מעין סדנאות יזע לכותבים, שיציפו את השוק במוצרים נחותים. הפתרון, לדעת כותבי המסמך, הוא תו תקן לכתיבה ראויה.

השאלה היא איך עושים את זה. מי יגדיר מהי איכות, מהו בלוג איכותי, ומי יהיה זה שייתן את התקן? והאם גוף אמריקאי שמעניק תקנים כאלה יידע, למשל, לדרג גם כתיבה בצרפתית או בעברית? ואחרי שיהיו תווי תקן מקובלים, מי ימנע מאיזו סדנת תוכן לעשות מעשה לאטביה ולספק תו תקן חסר ערך משלה?

שאלות טובות. אבל לפחות מתחילים לדבר עליהן.

מלחמת וויקיליקס הגדולה

ברדלי מנינג, החייל האמריקאי שהדליף לוויקיליקס את הסרטון ההוא של טייסי המסוקים בבגדאד, הואשם בהדלפת מידע מהצבא, ואתמול (ד') התפרסם שהוא גם מואשם בכך שהעביר לרשותו 150,000 שדרים של מחלקת המדינה, שדרים חשאיים שכזכור הוא התפאר שהדליף גם אותם.

כל הפרשה הפכה בינתיים לשדה קרב רועש ברשת. מאנינג הוסגר לרשויות על ידי האקר לשעבר בשם אדריאן לאמו, שכעת מסתבר שרכש את אמונו של מנינג על ידי התחזות לכומר. תומכיו של לאמו מנהלים כעת מאבק כנגד וויקיליקס, והם טוענים שהפשעים שביצע מאנינג הצדיקו את המעילה באמון מצד לאמו. האחרון טוען שוויקיליקס גם הדליפו מידע שהוא מסר להם.

בצד השני נמצא וויקיליקס, מונהג על ידי ג'ולין אסאנג', עורך האתר, שתוקף בחריפות את לאמו ואת העיתונאי שסייע לו, קווין פולסון. ומאשים אותם בשיתוף פעולה מרצון עם הרשויות. אסאנג' הציג מספר מסמכים, אלוהים יודעת איך הגיעו אליו, שמהם עולה שפולסון טייח את העובדה שלאמו סובל מהתמכרות לסמים. העובדה שלאמו נתפס כבוגד באתוס ההאקרים – בכך שהוא משתף פעולה עם הצבא האמריקאי – הובילה, בין השאר, להקמת שני אתרים עוינים לו. המשך, ככל הנראה, יבוא.

קצרצרים

כתבנו כאן לפני כמה שבועות על "חרב האור" שמייצרת חברת Wicked Lasers משנגחאי, כלי נשק הרסני שהיא משווקת לכל דורש, שדומה מאוד לחרב האור מסרטי מלחמת הכוכבים. ובכן, מסתבר שגם ג'ורג' לוקאס חושב שיש דמיון מפתיע – או, אולי, לגמרי לא מפתיע – ועכשיו Wicked Lasers צריכה להתמודד עם יצור גרוע הרבה יותר משר אופל: עורך דין לענייני זכויות יוצרים. החברה עצמה מכחישה כל דמיון בין המוצר שלה והנשק הפיקטיבי של לוקאס, וטוענת שמעולם לא ערכה השוואה ביניהם, ושהיא לא יכולה להיות אחראית לדמיון הפורה של עיתונאים.

הבלוגר הרוסי אלדר מורטאזין שם את טלפיו לפני כמה חודשים על אב טיפוס של מכשיר N8 של נוקיה, ומיהר לכתוב עליו ביקורת לא מפרגנת עוד קודם לצאתו לשוק. נוקיה ביקשה בנימוס את המכשיר שלה בחזרה, ומשלא קיבלה אותו פנתה למשטרה הרוסית בבקשת עזרה. בלוגרים מיהרו להשוות את התנהגותה לזו של אפל בפרשת האייפון שהגיע לידי גיזמודו, ויש אכן דמיון, להוציא פרטים שוליים כמו העובדה שנוקיה ביקשה את המכשיר שלה חזרה ובניגוד לאפל לא קיבלה אותו, או העובדה שאפל שלחה בלשים פרטיים לביתו של מוצא המכשיר עוד קודם שהמשטרה פתחה בחקירה.

כששואלים משתמשים ממוצעים מה הם רוצים מהסלולר שלהם, התשובה בדרך כלל לא כוללת תחנת ממסר ואת היכולת לצלם, לערוך ולהעלות סרטונים ליוטיוב. הם רוצים טלפון פשוט, זול, שמוציא ומקבל שיחות ומסרוני SMS. חברת Just5 הוציאה טלפון כזה, עם כפתורים גדולים במיוחד ויכולת להגביר את הווליום של המכשיר, וזהו פחות או יותר. באתר cnet מיהרו להגדיר אותו כסלולר ללודיטים.

אתר הדייטים לפנאפלים מוצהרים, קיופידינו, מדווח שהוא משגשג, שיש לו כבר למעלה מ-22 אלף פנאטים רשומים, ושיש לו הכנסות של כמה עשרות אלפי דולרים – הוא גובה דמי מנוי מפנאפלים שרוצים לתקשר זה עם זה. אני כולי בעד – אם הם מתנדבים לסייע לאנושות על ידי הוצאת עצמם ממאגר הגנים הכללי, מי יכול לומר מילה רעה?

נוסטלגיטק: היום לפני 63 התרחשה תקרית רוזוול, ללא שום ספק פשלת יחסי הציבור הגדולה ביותר בהיסטוריה של המין האנושי. בלון מזג אוויר התרסק בחווה סמוך לעיירה רוזוול, הסניף המקומי של חיל האוויר הוציא הודעה על "דיסק" שהתרסק, העיתון המקומי רץ עם זה הלאה ודיווח על "צלחת מעופפת", והשאר היסטוריה. או, ליתר דיוק, תיאוריית קונספירציה. לפחות לרוזוול יצא מזה משהו: היא הפכה למכה של חובבי העב"מים, עם מוזיאון וכנס שנתי.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
יוסי, אתה באמת חושב שצבא ארצות הברית לא ידע להבחין בין בלון מזג אוויר לבין הריסות בלתי מזוהות?
ההכחשה, דרך אגב, הגיע מוושינגטון ולא מהמפקדה המקומית ברוזוול. כל זאת אחרי שבמשך יומיים כל האזור הפך לאזור צבאי סגור שנשמר בידי מאות חיילים, עם מטוסי מטען אשר באו ונכנסו בתדירויות גבוהות. זה כנראה היה חתיכת בלון, אה?
הבונבון  |  18.08.10
4.
מסחטת כספים?
פייסבוק היא הרבה דברים. היא מוקד עלייה לרגל של המשועממים באשר הם. היא משאבת זמן פנוי. היא בעיית פרטיות אינסופית. כל זה נכון. אבל מסחטת כספים? מתי הפעם האחרונה שאתה, או מישהו אחר, שילם כסף לצוקרברג ולפייסבוק? נכון, היא מרוויחה מהכסף שאנשים משלמים לפארמוויל, ופה ושם אנשים קונים מתנות וירטואליות, וכמובן פרסומות הן מקור ההכנסה הראשי שלהם, אבל מסחטת כספים? אני לא בטוח שפייסבוק בכלל רווחית, ואם כן - לא בצורה היסטרית. עם כל הדברים הרעים שאפשר להגיד על פייסבוק - ואתה אומר, יוסי, לא מעט - דווקא לכנות "מסחטת כספים" את פייסבוק החינמית ולא, נגיד, את world of warcraft שבהמשך הטור?
רונן X , ת"א  |  08.07.10
3.
יום חמישי היום - יום קצר אנשים רוצים לנוח
לכן אולי לא יהיו הרבה תגובות לגבי תו תקן לכתיבה שהוזכר בטור. בתור אחד שגר בארה"ב אני יכול לענות על השאלה של יוסי גורביץ': הם אמריקאים. רוב הסיכויים שהם לא מודעים לכך שיש עולם מחוץ לארה"ב (רק ל- 7%-10% מהאמריקאים היה דרכון לפני שהחילו חובת דרכון גם לביקורים בקנדה ומקסיקו). מהמעטים שמודעים לקיומו של עולם מחוץ למדינות הברית, יש אחוז קטן עוד יותר שמודע לכך שהילידים של אותו עולם לא דוברים אנגלית. אחוז דוברי השפות הזרות פה (מעבר למהגרים ומשפחותיהם כמובן) קטן עד מגוחך וכמובן שאין חובת למידה של שפה שניה. מכאן נובע שמבחינתם תו תקן לכתיבה באנגלית אמריקאית (אותה אנגלית שנכתבת באופן שונה מהאופן בו כל שאר דוברי האנגלית בעולם כותבים, למעט הישראלים שמתישהו עברו לכתיב אמריקאי במקום אנגלי) משמעו תו תקן לכתיבה בכלל.
לחרדי (2)  |  08.07.10
לכל התגובות