אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשימה מלכותית: מיהו המלך העשיר בעולם? צילום: בלומברג

רשימה מלכותית: מיהו המלך העשיר בעולם?

את רשימת בני המלוכה העשירים ביותר של "פורבס" מוביל מלך תאילנד, אך מרבית הנציגים מגיעים מהמזה"ת. השווי הכולל של הקבוצה ירד ב-9%, והוא עומד השנה על 99 מיליארד דולר

08.07.2010, 22:16 | סוכנויות הידיעות
המגזין "פורבס" דירג את רשימת בני המלוכה העשירים בעולם.  על פי הנתונים, מרביתם נאבקו על מנת לשמור השנה על שווי ההון שלהם. השווי הכולל של הקבוצה ירד ב-9%, והוא עומד השנה על 99 מיליארד דולר. המפסידים הגדולים ביותר הם בני המלוכה מדובאי, שההון שלהם צנח ב-60%. להלן הרשימה המלכותית.

1. מלך תאילנד בומיבול אדולידז. שווי הון: 30 מיליארד דולר (נותר ללא שינוי).

בן 82, נאבק השנה בשורה של בעיות בריאות ואי יציבות פוליטית. יליד ארצות הברית שהתחנך בשוויץ, נמנע מלהתערב באופן ישיר במהומות שפרצו השנה במדינה, והובילו אף לירידת מניות. הנכסים המלכותיים, הכוללים בעיקר השקעות ציבוריות ונדל"ן, שמרו השנה על השווי שלהם בעיקר בשל ההתחזקות בשנה שעברה, אולם אם יימשך חוסר היציבות הפוליטית, הוא יוביל בסופו של דבר לירידה בשווי.

מלך תאילנד בומיבול אדולידז ואשתו, צילום: בלומברג מלך תאילנד בומיבול אדולידז ואשתו | צילום: בלומברג מלך תאילנד בומיבול אדולידז ואשתו, צילום: בלומברג

2. סולטאן בורניי חאג'י חסנאל בולקייה. שווי הון: 20 מיליארד דולר (ללא שינוי).

הסולטאן בן ה-63 מתגרש כעת מאשתו השלישית, אך נותר נשוי לאשתו הראשונה ואם היורש שלו. הסולטאן וברוניי התמודדו עם המשבר הכלכלי העולמי באמצעות מדיניות כלכלית שמרנית והצמדת המטבע המקומי לזה של סינגפור. אולם ייצור הנפט בהאטה, העתודות צפויות להספיק רק לעוד 25 שנים. במקביל, הסולטאן ממשיך להנות מאורח חיים ראוותני. בביקור אחרון בניו יורק רכש 48 תיקים בחנות לדרר דה פאריס.

 

סולטאן ברוניי חאג סולטאן ברוניי חאג'י חסנאל בולקייה | צילום: בלומברג סולטאן ברוניי חאג

3. מלך סעודיה עבדאללה בן עבד אל עזיז. שווי הון: 18 מיליארד (עלייה קטנה לעומת השנה שעברה).

הצליח לנווט את סעודיה במהלך המשבר הכלכלי העולמי באמצעות הגברת ההוצאות הממשלתיות ועליית תפוקת הנפט. המדינה צפויה לרשום צמיחה של 4% השנה. הונו של המלך עלה בהתאם. ידוע בניסיונותיו להקל על חוקי הדת המחמירים במדינה.

מלך סעודיה עבדאללה בן עבד אל עזיז, צילום: בלומברג מלך סעודיה עבדאללה בן עבד אל עזיז | צילום: בלומברג מלך סעודיה עבדאללה בן עבד אל עזיז, צילום: בלומברג

4. שייח חליפה בן זאיד אל נהיאן מאיחוד האמירויות. שווי הון: 15 מיליארד דולר (ירידה משנה שעברה).

נבחר שוב בנובמבר לנשיאות האמירויות לכהונה שנייה של חמש שנים. שליט אבו דאבי סיפק בדצמבר חבילת חילוץ של 10 מיליארד דולר לשכנה דובאי שנקלעה לחובות. אולם גם הוא לא הצליח לחמוק מהמשבר: הונו הצטמצם ב-3 מיליארד דולר כתוצאה מירידה של 40% מהכנסות מייצוא הנפט בשילוב עם ירידות חדות בנדל"ן ובבורסה.

5. שליט דובאי שייח מוחמד בן ראשיד אל מקטום. שווי הון: 4.5 מיליארד דולר (ירידה משנה שעברה).

הונו צנח בשל נטל החובות הגדול של דובאי שעומד על 109 מיליארד דולר. חברת דובאי הולדינגס שבבעלותו חייבת לבנקים 12 מיליארד דולר. עם זאת, לאחרונה מיהר להצהיר כי הגרוע מכל כבר עבר, וכי חל שיפור בכלכלה.

6. נסיך ליכטנשטיין הנס אדם השני. שווי הון: 3.5 מיליארד (ללא שינוי).

ראש המשפחה, ששורשיה החלו לפני 900 שנה, חגג את יום הולדתו ה-65 עם תערוכה שהוצגה במוזיאון הלאומי וכללה 140 יצירות אמנות שרכש במהלך כהונתו, כולל יצירות של רמברנדט ורובנס. במקביל המדינה מנסה ליישם תוכנית לקיצוץ הוצאות על מנת להפחית את הגירעון שעומד על 15%. הרווחים בבנק הפרטי LGT שבבעלותו צנחו השנה ב-35%. בשנה שעברה פרצה שערורייה סביב היותה של הממלכה מקלט מס, שהובילה לקריאות לשקיפות רבה יותר במערכת הבנקאית.

נסיך ליכטנשטיין הנס אדם השני , צילום: בלומברג נסיך ליכטנשטיין הנס אדם השני | צילום: בלומברג נסיך ליכטנשטיין הנס אדם השני , צילום: בלומברג

7. מלך מרוקו מוחמד שישי. שווי הון: 2.5 מיליארד דולר (נותר ללא שינוי).

תפס את השלטון ב-1999 לאחר מות אביו, התמקד במיגור העוני ושיפור זכויות האדם. הנכסים המלכותיים כוללים אחזקות ב-OCP, מפעילת כורי הפוספט היחידה במדינה, וכן נכסי נדל"ן. היעד של המלך למשוך 10 מיליון תיירים למרוקו עד 2010 קרוב להשגה, בעיקר תודות לחברות ההפקה מהוליווד, שמצלמות במדינה סרטים רבים כגון סקס והעיר הגדולה והנסיך הפרסי.

8. שליט קטאר שייח חמד בן חליפה אאל ת'אני. שווי הון: 2.4 מיליארד דולר (עלייה).

מונה לשליט לאחר שהדיח את אביו ב-1995, עומד בראש אחת הכלכלות בעלת הביצועים הטובים ביותר בעולם, בזכות עליית מחירי הנפט והגז. התמ"ג עלה בשנה שעברה ב-9.5% והוא צפוי לטפס השנה בשיעור דו ספרתי. קטאר הולדינג רכשה השנה את הכלבו הבריטי הרודס. השייח מקדם את ההצעה שהגישה המדינה לארח את מונדיאל 2022, ובזמנו החופשי שט ביאכטה שלו, הנחשבת לאחת הגדולות בעולם.

שליט קטאר. כלכלה משגשגת, צילום: בלומברג שליט קטאר. כלכלה משגשגת | צילום: בלומברג שליט קטאר. כלכלה משגשגת, צילום: בלומברג

9. נסיך מונקו אלברט השני. שווי הון: מיליארד דולר (ללא שינוי).

ראש משפחת גרימלדי, בת ה-700 שנה, מקדם בימים אלה את סרטו על אנטרטיקה. ביוני הפתיע רבים, כשהכריז על אירוסיו לשחיינית האולימפית לשעבר מדרום אפריקה שרלין ווידסטוק. ההון המשפחתי כולל נכסי נדל"ן, אמנות, מכוניות עתיקות, בולים ואחזקות בקזינו של מונטה קרלו.

10. הנסיך קארים אל חוסיים, אגא חאן. שווי הון: 800 מיליון דולר (ללא שינוי).

המנהיג הרוחני של קרן אגא חאן המקדמת השקעות באפריקה ובאסיה. מחזיק כ-800 סוסי הרבעה באורוות באירלנד ובצרפת. תבע השנה שני קנדים בטענה להפרת זכויות יוצרים לאחר שפרסמו ספר בו השתמשו ללא רשות בכתבי אגא חאן.

צילום: בלומברג
הנסיך קארים אל חוסיים, אגא חאן צילום: בלומברג

11. סולטאן עומאן קבוס בין סעיד. שווי הון: 700 מיליון דולר (ללא שינוי).

עלה לשלטון ב-1970 לאחר שההדיח את אביו. הצליח ליצור גיוון בכלכלה, בעיקר על ידי צמצום החלק של הנפט בתמ"ג מ-40% ל-9% עד 2020. מקדם את תעשיות הגז והתיירות. מממן מכיסו הפרטי שחזורים של מסגדים ברחבי המדינה. גרוש ללא ילדים. זהות היורש מעוררת ספקולציות רבות.

12. מלכת אנגליה אליזבת השנייה. שווי הון: 450 מיליון דולר (ללא שינוי).

בגיל 84, אליזבת היא המלכה המבוגרת ביותר בהיסטוריה הבריטית, וממשיכה לאחוז בתואר אותו קיבלה בגיל 25. מינתה השנה את ראש הממשלה ה-12 שלה, דיויד קמרון. מחזיקה בנכסים כמו ארמון בקינגהאם ואוסף אמנות. הונה האישי כולל נכסים באנגליה ובסקוטלנד, אמנות יפה, יהלומים ואוסף בולים.

המלכה אליזבת השנייה , צילום: בלומברג המלכה אליזבת השנייה | צילום: בלומברג המלכה אליזבת השנייה , צילום: בלומברג

13. שליט כווית שייח סבאח אל אחמד. שווי הון: 350 מיליון דולר (ירידה).

אינו שותף להון הנפט הרב של המדינה, אלא מקבל תשלום שנתי. הכלכלה התלויה על רווחי ההון אינה פועלת לגיוון, מחלוקות פוליטיות מונעות ביצוע רפורמות, והמשקיעים מתחילים לסגת. מונה לתפקיד ב-2006 לאחר שקודמו חלה.

שליט כווית. המשקיעים מתחילים לסגת, צילום: בלומברג שליט כווית. המשקיעים מתחילים לסגת | צילום: בלומברג שליט כווית. המשקיעים מתחילים לסגת, צילום: בלומברג

14.מלכת הולנד ביאטריקס ווילהלמינה ארמגרד. שווי הון: 200 מיליון דולר (ללא שינוי).

חגגה השנה 30 שנות מלוכה. אמה וויתרה על התואר למענה ב-1980. נתפסת ככוח מאחד במדינה ובפוליטיקה. עלייה בהכנסות מייצוא, שיפור בנדל"ן ובורסה חזקה עזרו לייצב את ההון המלכותי. נכסי הנדל"ן כוללים ארמון בהולנד ווילה בטוסקנה.

המלכה ביאטריקס. 30 שנות מלוכה, צילום: בלומברג המלכה ביאטריקס. 30 שנות מלוכה | צילום: בלומברג המלכה ביאטריקס. 30 שנות מלוכה, צילום: בלומברג

15. מלך סווזילנד מסוואטי השלישי. שווי הון: 100 מיליון דולר (ללא שינוי)

המונארך המוחלט האחרון באפריקה עלה לשלטון בגיל 18. בעל שליטה חזקה במדינה, כולל סעיף בחוקה שאינו מרשה קיומן של מפלגות פוליטיות. סופג ביקורת רבה על הבזבזנות שלו: 13 נשותיו יצאו למסע קניות בשווי 6 מיליון דולר בשנה שעברה. לעומת זאת 69% מהאוכלוסייה חיים מתחת לקו העוני, 40% מובטלים ורבע מהפעילים מינית חולים באיידס.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
משהו להגיד למס' 8
בתקופת מלחמת העולם השניה שלטה בהולנד המלכה וילהלמינה, לאחר שהנאצים כבשו את הולנד היא נמלטה יחד עם ממשלת הולנד הגולה לקנדה. הנאצים הקימו בהולנד ממשלה חדשה (והיא זו שתמחה בנאצים, ולא הממשלה שהייתה בראשות המלכה). דווקא המלכה וילהלמינה הייתה זו שסרבה להקים ממשלת בובות נאצית בהולנד (ולכן אמר ראש ממשלת בריטניה דאז, וינסטון צ'רצ'יל, ש''וילהלמינה היא הגבר היחיד בממשלתה), ולכן טענתך שמשפחת המלוכה תמכה בנאצים איננה נכונה.
משהו להגיד למס' 8  |  26.10.20
11.
ריכוזיות העושר בעולם ובפרט אצלנו הם מקור כל הצרות והמתחים בין בני אדם
ריכוזיות העושר יוצרת גידול בעוני ומנשלת את שלטון העם קרי הדמוקרטיה. באחרונה אנו מתבשרים על מקרים הולכים וגדלים של חיבור בין הון ושלטון. אם זה יימשך לעם לא תהיה כל השפעה בעתיד על מהלכי הממשלה. מי שישלוט באמת יהיו בעלי ההון .
נילי , צפון  |  09.07.10
9.
חלק מההון של מלכת הולנד וממשלתה שייך ליהודים שנשלחו לאושוויץ
עד היום ברור שהון עתק שהיה שייך ליהודים הולנדיים, שנשלחו להשמדה באושוויץ ובסוביבור שבפולין בתקופת השואה - "נעלם", אך למעשה נשאר בכספות הבנקים בהולנד ובאין דורש והוכחות - הועבר לממשלת הולנד ולמלכה. כל זאת, בהמשך לשיתוף הפעולה הנרחב של גורמי שלטון הולנדיים עם הנאצים בזמן המלחמה. ההיסטוריון היהודי הולנדי ז`אק פרסר, ששרד את המלחמה, נתבקש ע"י הממשלה ההולנדית לחקור את פרשת ההכחדה.כבר כתב על כך אך הולנד מעולם לא הודתה בכך, כדי שלא תיאלץ לשלם פיצויי ענק לשאירים ולקרובים. כל הפיצויים שהם מקבלים מגופים הולנדיים, הם כספים שהועברו מגרמניה, לא כספים הולנדיים. אגב, אימי ניצלה בזכות הולנדים נוצרים שהסתירו אותה, כך שהיו גם הולנדים טובים, אך מעטים מאשר מה שמקובל לחשוב.
בני יעקבי , י-ם  |  09.07.10
לכל התגובות