אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
10 מזכרות בלתי נשכחות מדרום אפריקה צילום: איי אף פי

10 מזכרות בלתי נשכחות מדרום אפריקה

מהוו-וו-זלה דרך הג'אבולאני ועד לתמנון מנבא תוצאות - אלו הדברים שנזכור מדרום אפריקה 2010

12.07.2010, 16:42 | רונן וודלינגר

1. הוו-וו-זלות – עבור רבים הפכו חצוצרות הפלסטיק שם נרדף לצפייה במשחקי המונדיאל. למרות התלונות, פיפ"א סירבה לאסור את השימוש בוו-וו-זלה (שהוגדרה על ידי עיתונאי מקומי כ"כלי נגינה מהגיהנום") וזאת כיוון שהיא חלק "מתרבות הכדורגל הדרום-אפריקאית". העובדה שהצליל שהן מפיקות בצוותא נשמע כמו נחיל יתושים ענק לא מנע מהשופר האפריקאי לפלוש גם למדינות אחרות ולהפוך, איך לא, לרינגטון מעצבן. נתראה בבלומפילד.

וו-וו-זלה. נתראה בבלומפילד, צילום: איי פי וו-וו-זלה. נתראה בבלומפילד | צילום: איי פי וו-וו-זלה. נתראה בבלומפילד, צילום: איי פי

2. הג'אבולאני - אין מונדיאל שעובר בלי תלונות על הכדור, אבל הג'אבולאני הזה - שמשמעו בשפת הזולו "להיות שמח" - גרם הפעם לשחקנים צער מיוחד. אמרו שהוא קל מדי, עגול מדי ובעיקר בלתי צפוי. בעיטות טסו ליציע ושוערים השמיטו כדורים קלים (זוכרים את רוברט גרין?). בסוף, כמובן, כולם התרגלו, אבל איך אמר החודש ג'יאנלואיג'י בופון - "למה אי אפשר לחזור ולשחק עם הכדור הפשוט מהשכונה?"

3. מאמנים באופנה - עד הטורניר,יואכים לאב היה מוכר לצופי הכדורגל בתור "המאמן המוכשר ההוא עם הצעיף". אלא שמתחילת המשחקים, לאב ועוזרו הדהימו את עולם האופנה הספורטיבי כשהציגו, משחק אחר משחק, סוודרים כחולים תואמים. "אני לא מאמין באמונות תפלות" הודה לאב, "אבל העוזרים שלי דורשים שאני אלבש אותו, כי אנחנו תמיד מנצחים כשהוא עלי. הם אפילו אסרו עלי לכבס אותו". בחצי הגמר מול ספרד המזל של הסוודר נגמר. לאב מחפש עכשיו טקטיקה חדשה. אולי כובע?

4. ה"שער" של למפארד - אחרי שאנגליה עברה בקושי את הסיבוב המוקדם, חיכתה לה בשמינית הגמר האויבת הוותיקה. הגרמנים נראו נהדר והיו ראויים לניצחון, עד שכדור אדיר של למפארד פגע במשקוף וירד לדשא, עמוק מאחורי הקו, מה שהיה משווה את התוצאה ל-2:2, לו רק השופט או הקוון היו רואים את זה. האנגלים חזרו הביתה מושפלים, אבל יש גם נקודת אור:בלאטר התנצל (!) על הטעות והבטיח לראשונה שפיפ"א תדון בהכנסת אמצעי שיפוט טכנולוגיים. את למפארד זה כבר לא ינחם.

הכדור שעבר. בלאטר התנצל (!) על הטעות והבטיח לראשונה שפיפ"א תדון בהכנסת אמצעי שיפוט טכנולוגיים, צילום: אי פי אי הכדור שעבר. בלאטר התנצל (!) על הטעות והבטיח לראשונה שפיפ"א תדון בהכנסת אמצעי שיפוט טכנולוגיים | צילום: אי פי אי הכדור שעבר. בלאטר התנצל (!) על הטעות והבטיח לראשונה שפיפ"א תדון בהכנסת אמצעי שיפוט טכנולוגיים, צילום: אי פי אי

5. שיא הדרמה - אם הייתה דקה בלתי נשכחת במונדיאל הזה, זו הדקה: הכוכבים השחורים של גאנה הגיעו לרבע הגמר כשהם נושאים על גבם את תקוות אפריקה כולה. דקה 120, במצב של תיקו 1:1 משני שערים נהדרים, לואיס סוארס הודף ביד - ספק אלוהים ספק שטן - ויורד כשהוא ממרר בבכי. ג'יאן יורה, אבל למשקוף, סוארס חוגג במנהרה, פנדלים. ג'יאן מספיק עוד לכבוש את הראשון, לפני ש"אל לוקו" אבראו מקפיץ בנונשאלנטיות את אורוגוואי לחצי הגמר. גם במונדיאל 2054 שיתקיים בישראל עוד נדבר על הערב ההוא.

6. הפסיקו לרקוד - עוד משחק בלתי נשכח ברבע הגמר. במחצית הראשונה הצהובים-ירוקים נתנו קרנבל אמיתי ושער נהדר של רוביניו החזיר לאנשים את התקווה שגם ברזיל של דונגה היא עדיין ברזיל. אבל אז הגיע איזה גול עצמי של מלו ועוד נגיחה של סניידר והברזילאים איבדו לגמרי את הראש. בסוף, לא היה שם הרבה כדורגל גדול, אבל דרמה ומתח עד השנייה האחרונה. הגיע הזמן שכולנו נתחיל להתרגל: חלפו ימי הסלסה והטוטאל פוטבול. העולם השתנה. גם המשחק.

7. שובו של הגדול מכולם - כשדייגו קיבל את הנבחרת, כולם אמרו שזה ייגמר - או בזכייה או באסון. בסוף, לא קיבלנו, לא את זה ולא את זה, אבל איזה כיף היה. ההתלהבות במשחקים, החיבוקים עם השחקנים, הקפצות הכדור, האימונים המשונים. אחרי 16 שנה, הגאון המטורף חזר למקום הכי הטבעי עבורו - גביע העולם. אפילו הנבחרת שלו, שנראתה זוועה במוקדמות, שיחקה כדורגל התקפי, לרגעים מלהיב. מול גרמניה זה לא הספיק. מה שבטוח, עוד נשמע ממנו...

8. לאט לאט - אין דבר ששדרג את חווית הצפייה במונדיאל יותר מהסלואו-מושנים המדהימים שטכנולוגיית הצילום בימינו יודעת לספק. לפעמים הם היו כואבים (המספרת של קאסרס מאורוגוואי לפנים של דה זיאו ההולנדי) לפעמים מרגשים (הדמעות של קאסיאס) ותמיד הם נתנו תחושה של סרט אקשן הוליוודי. האמת, יש בהם משהו מוזר - כמו במיקרוסקופ, אנחנו רואים באמצעותם משהו שאי אפשר לקלוט במציאות. במונדיאל הבא אנחנו מצפים לקבל מיקרופונים על הכדור וקולטני ריח על חולצות השחקנים.

אינייסטה. כובש שערים חשובים, צילום: איי אף פי אינייסטה. כובש שערים חשובים | צילום: איי אף פי אינייסטה. כובש שערים חשובים, צילום: איי אף פי

9. תמנון - מי היה מאמין שלאחד הכוכבים הגדולים של המונדיאל לא יהיו שתי רגליים, אלא שמונה? פול התמנון, יליד אנגליה שמתגורר באוברהאוסן בגרמניה, ניחן ביכולות חיזוי שלא היו מביישות את נוסטרדמוס: הוא הלך עם גרמניה לפני אנגליה וארגנטינה, הימר נגדה בחצי הגמר ואפילו הכתיר מראש את אלופת העולם. עכשיו, איש עסקים ספרדי מעוניין לקנות את הגיבור הלא-כשר הזה. בתיאבון!

10. גיבור קטן-גדול - אחרי שכולנו ידענו שהטיפול שלו בכדור מושלם, שהוא אחד המוסרים הטובים שיש, מאתמול אנדרס אינייסטה חתום בענק גם על הפרס הכי גדול בעולם. הוא רק מטר שבעים, עם פנים חיוורות של ילד, אבל כמו אז נגד צ'לסי, הוא שוב היה שם: אחרי שישה משחקים ועוד מאה ושבע עשרה דקות קשות, כשוויה כבר על הספסל וטורס בכלל לא קיים, שוב היה שם אנדרס הקטן כדי לתקוע בומבה אדירה ברשת של הולנד ולעשות היסטוריה. נתראה בברזיל...

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
טעית: סלסה הוא לא מקצב ברזילאי
הסלסה (salsa) שייך למרכז אמריקה ולצפונה של דרום אמריקה. המקצב הברזילאי המפורסם ביותר הוא הסמבה (samba) אולי התבלבלת עם הספק-כינוי שהדביקו לנבחרת ברזיל: הסלסאו (selecao) שבתרגום מדויק מפורטוגזית לעברית זה "נבחרת" (זה לא כינוי מדהים, אבל זה מה שעיתונאי ישראל הצליחו להמציא)
duxycu , ירושלים  |  14.07.10
1.
הגיג, טוני שומאכר ועדכון תאריך המונדיאל בישראל
מונדיאל שבו אדם מוצא עצמו מפרגן עד אדיש לזכייה בגביע של 3 מתוך 4 הקבוצות שמשחקות בחצי הגמר (למעט ההם מהרייך, נו, אלה שמשחקים איתם 90 דקות ובסוף מפסידים) הוא כזה שבו כנראה שהקבוצה שלו (שוב) לא ממש הצליחה בו ושגם כנראה לא חיבר אותו רגשית חזק מדי לאף נבחרת אחרת. בעיטת הקונג פו שחטף אתמול צ'אבי אלונסו האהוב מליברפול הזכירה לי ימים חשוכים בהם טוני שומאכר חילטר תוך כדי משחקים כמורה לקונג פו. איפה הכרטיס האדום + השעיה לכמה משחקים שצריך אותם?! ואפרופו מונדיאל בישראל - הימורים מי יהיה אז יו"ר ההתאחדות? גיא לוזון? שמעון פרס? פנינה דבורין? אתם יודעים מה - אני הולך עם פול התמנון!
חיליק , מרכז  |  12.07.10