אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה 8.5 דונם במיקום טוב בחולון עומדים ריקים כבר שנה? צילום: עמית שעל

למה 8.5 דונם במיקום טוב בחולון עומדים ריקים כבר שנה?

שמונה חודשים עברו מאז פרסם המינהל מכרז לבניית שני מגדלי דירות בלב חולון. שלוש פעמים המכרז נדחה, ולפני שבוע הוא בוטל. ככה זה כשהמינהל והעירייה רבים ביניהם: השטח עומד שומם והביקוש לדירות רק הולך וגובר

14.07.2010, 21:58 | שירלי ששון-עזר

בשבוע שעבר ביטל מינהל מקרקעי ישראל את המכרז לשיווקם של 8.5 דונם בלב חולון, שעליהם היה אפשר להקים שני מגדלים בני 28 קומות ו־ 222 דירות. הביטול הגיע אחרי שלוש דחיות בסגירת המכרז, שפורסם רק לפני שמונה חודשים.

"כלכליסט" בדק איך ההתנהלות של המינהל, יחד עם מחלוקת בינו לעיריית חולון, יצרה מצב אבסורדי שבו מאות תושבים כבר הביעו עניין בקניית דירות בפרויקט והשטח עומד שומם לטובת הבנייה. כל זאת על רקע מצבו הבעייתי ממילא של שוק הדיור הישראלי, המשווע לשחרור קרקעות חדשות לבנייה כדי לענות על הביקוש הגובר ולהוריד את המחירים.

שטח המריבה בחולון עומד שומם , צילום: עמית שעל שטח המריבה בחולון עומד שומם | צילום: עמית שעל שטח המריבה בחולון עומד שומם , צילום: עמית שעל

 

המכרז יוצא לדרך (אז מה אם יש בעיות)

הקרקע המדוברת ממוקמת מול שערי בית הספר החקלאי מקווה ישראל, בפינת הרחובות סרלין וקראוזה, לא רחוק מהכניסה לעיר חולון. בעבר פעל במקום בית ספר טכנולוגי להכשרה מקצועית, אך זה עבר למיקום זמני לפני כשנה לטובת המכרז ומאז המקום שומם. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי עתידו של בית הספר עומד בלב המחלוקת שהתעוררה בין עיריית חולון למינהל, אשר גרמה לביטולו הסופי של המכרז.

עיריית חולון דרשה כי בית הספר ייבנה מחדש במיקום חלופי בעיר, אך נודע לה כי המינהל מחפש קרקע חלופית בעיר אחרת. בעירייה ביקשו להשאיר את בית הספר בשטחה, כעוגן המושך צעירים לעיר. גורם הבקיא בפרטי המכרז מספר כי העירייה גם דרשה שהמינהל יממן את הקמת בית הספר במיקומו החדש. "המינהל יקבל כ־100 מיליון שקל משיווק הקרקע", אומר הגורם, "ובנייה של בית ספר חדש תעלה 1–2 מיליון שקל, כך שזו הוצאה שבטלה בשישים".

בהתכתבות בין ראש עיריית חולון מוטי ששון למנהל המינהל ירון ביבי, אשר הגיעה לידי "כלכליסט", כותב ששון כי הוא "מוכה תדהמה" נוכח החלטתו של ביבי להקצות קרקע מחוץ לעיר בניגוד לסיכומים שהיו ביניהם. "העירייה סמכה על הגינות המינהל ועל הסיכומים עמו למציאת מגרש חלופי באזור התעשייה של חולון לשם העתקת בית הספר (...), והיתה בטוחה שלא ישאירו אותה מחוץ לתמונה ויגיעו להחלטות מעבר לגבה בניגוד לתב"ע ובניגוד להבנות מפורשות ימנו", לשון המכתב.

הדמיית הפרויקט שנשאר בינתיים על הנייר הדמיית הפרויקט שנשאר בינתיים על הנייר הדמיית הפרויקט שנשאר בינתיים על הנייר

המחלוקת הבלתי פתורה סביב מיקומו החדש של בית הספר לא הפריעה למינהל לפרסם את המכרז לשיווק הקרקע, לגרום ליזמים להתכונן לקראתו, רק כדי לדחות אותו כמה פעמים ואז לבטלו. זאת למרות שעיריית חולון היא שאמורה לאשר את התוכנית המפורטת לבנייה במקום, והמחלוקת בינה למינהל היתה מעכבת את הפרויקט עבור היזם הזוכה. אם לא די בכך, הבדיקה מעלה כי המכרז פורסם כשבתוכו חבויה בעיה נוספת לא פתורה: קטע הכביש הסמוך לשטח המשווק הופקע על ידי העירייה מידי מקווה ישראל בלי לערוך רישום כראוי.

אלי פפושדו, חנן מור ועוד 700 מאוכזבים

בעוד שהעירייה והמינהל רבים ביניהם, היזמים שראו את ההודעה על המכרז בנובמבר 2009 התחילו להתכונן לקראתו, היות שמדובר בשכונה אטרקטיבית במיקום טוב, שבה לא הוקם פרויקט חדש בזמן האחרון. "היה ברור שהדירות יימכרו במהירות", אומר המהנדס ושמאי המקרקעין יוסף רייטן, אשר ארגן קבוצת רוכשים לבניינים העתידיים. לקבוצה נרשמו, לדבריו, 700 רוכשים פוטנציאליים מקרב תושבי האזור. בכוונת רייטן היה לפנות ליזם שיזכה במכרז ולהציע לו למכור את הדירות כולן לקבוצה. אפילו על המחיר כבר החליט רייטן: דירת 120 מ"ר ממוצעת בפרויקט תומחרה ב־1.6 מיליון שקל.

מאז כבר עלו המחירים בעיר, ורייטן מודה כי "ברור שיש לחשב את המחיר שוב בעקבות השינויים בשוק, אבל כרגע נראה שזה ייקח הרבה זמן עד שייצא מכרז חדש". בין מאוכזבי המכרז ניתן למנות חברות יזמיות בולטות, כמו קבוצת ים סוף של איש העסקים אלי פפושדו וקבוצת חנן מור. היזמים הגדולים ויתרו על המכרז אחרי הדחייה הראשונה, כאשר הבינו כי הבעיות הבלתי פתורות הולכות להתגלגל לפתחו של הזוכה.

בהתאחדות הקבלנים לא הופתעו כשגילו שהמכרז בוטל. לדבריהם, המינהל כמעט לא משווק קרקעות בערי המרכז. לדברי סגן נשיא ההתאחדות איציק אמסלם, אין למכרזי המינהל כל קשר למעט הדירות ששווקו ב־2009 במרכז: "למשל, בפתח תקווה נמכרו 1,774 דירות, ולא פורסם ולו מכרז אחד. וכך גם בתל אביב, בה נמכרו 912 דירות בשנה שעברה".

ממינהל מקרקעי ישראל נמסר כי "המכרז בוטל בגלל דרישות כספיות של עיריית חולון". מעיריית חולון נמסר כי "איננו יודעים מהם השיקולים הכלכליים של המינהל ולא קיבלנו על הביטול הודעה מסודרת. המינהל התעלם מחובותיו הנדרשים לפי התב"ע כמו הקמת בית ספר חליפי".

תגיות