אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אילו מטבעות שווים השקעה? במריל לינץ' ממליצים על הלירה המצרית והוון הקוריאני צילום: מריל לינץ'

אילו מטבעות שווים השקעה? במריל לינץ' ממליצים על הלירה המצרית והוון הקוריאני

דניאל טננגאוזר, אסטרטג המטבעות במריל לינץ', בטוח שהדולר לא יאבד את מעמדו כמטבע הסחיר בעולם ב-20 השנים הקרובות. על המטבע הישראלי הוא אומר: "אנחנו אוהבים את השקל ומחפשים עוד מדינות כמו ישראל"

15.07.2010, 20:28 | שניר הנדלר

בחודשים האחרונים הוטחה ביקורת נוקבת באסטרטגי המט"ח. רק לפני שנה היו ביניהם כאלה שהציעו כבר להתחיל ולחשוב על מטבע חדש שיחליף את הדולר כמטבע העולמי העיקרי. בינתיים, הדולר שצלל החל לעלות מהתחתית וזוכה לעדנה מחודשת, כאשר היורו - זה שצפו לו שערים של 1.5 ו־1.6 דולרים רק לפני חודשים ספורים - לא מפסיק לאבד גובה. גם הליש"ט, שרבים צפו כי תיחלש, לאור החוב הכבד הרובץ על ממשלת בריטניה, בינתיים דווקא מתחזקת.

משבר החובות שמאיים על כלכלות משמעותיות נוספות, כמו איטליה וספרד, והקיצוצים הנרחבים בתקציביהן, מגבירים את הפסימיות לגבי השוק האירופי. זה הזמן להערכה מחדש של הצפוי בשוק המטבעות בחודשים הבאים. האם המגמה העכשווית של היחלשות היורו תימשך, או ששוב אנו צפויים לשינוי כיוון? האם יימשך "מאזן האימה" בין הדולר ליואן הסיני או ששיווי המשקל יופר באופן משמעותי? ומה קורה בשווקים המתעוררים - אילו מטבעות עשויים להפתיע בתקופה הקרובה?

"היורו ימשיך להיחלש וייסחר עוד שנה מהיום לפי שער של 1.12 יורו לדולר", אומר דניאל טננגאוזר, אסטרטג מט"ח ראשי של מריל לינץ' לשווקים מתפתחים, בראיון מיוחד ל"כלכליסט". "התאוששות הדולר אולי הפתיעה את רוב האסטרטגים", הוא אומר, "אבל אנחנו במריל לינץ' מעולם לא החזקנו בדעה שיכולה להימצא תחלופה מהירה למטבע האמריקאי. יש סיכוי רציני שמתישהו זה יקרה, אבל זה לא עניין למחר בבוקר, אלא לעוד 20–30 שנה. אם נחזור לתהליך שבו הוחלפה הליש"ט הבריטית בדולר כמטבע הגלובלי, נראה שזה לקח שלושה עשורים, משנות העשרים עד לשנות הארבעים של המאה הקודמת. הבנקים המרכזיים הפסיקו לקנות ליש"ט רק כאשר היה כבר ברור שהדולר הופך למטבע המרכזי. אנחנו לא הגענו עדיין אפילו לשלב ראשוני של תחילת תהליך דומה".

היה נדמה, לפחות, שהיורו יתחרה בדולר על הבכורה העולמית.

"זה נכון, חשבו במשך כמה שנים שתהיה תחרות רצינית, והבנקים המרכזיים ישתמשו ביורו כרזרבה, אבל לדולר ולאיגרות החוב האמריקאיות יש יתרון בנזילות. אמנם גם היורו הוא מטבע מאוד נזיל, אבל באירופה אין שוק אג"ח מאוחד, ולכן בנקים מרכזיים שרוצים להחזיק אג"ח אירופיות צריכים להחליט אילו אג"ח לקנות. כמובן שהחלטה לקנות אג"ח גרמניות או צרפתיות שונה מאוד מהחלטה לקנות אג"ח איטלקיות, וזה אחד הגורמים העיקריים שהביאו להיחלשות היורו".

גמישות סינית מצומצמת

 

הממשל הסיני החליט להגמיש את מדיניות שער החליפין ולהרחיב את רצועת הניוד של היואן. איך הדבר ישפיע על המטבעות העיקריים בעולם?

"הימים הראשונים של המדיניות הסינית החדשה מצביעים על כך שיש גמישות, אבל עדיין היא נמוכה מאוד ומצומצמת. לכן, כרגע אין השפעה מיוחדת על המטבעות האחרים.

"אולם, צריך לשים לב לתהליך חשוב של צמצום מאזן התשלומים בסין: החשבון השוטף הידרדר בצורה ניכרת. נוסף על כך, שוק הנדל"ן בסין מתחיל להראות סימני האטה. כאשר משלבים את שני הגורמים האלו, מבינים שהלחצים לעלייה בשער היואן פוחתים. הסינים לא קונים עכשיו הרבה דולרים, ורזרבות המט"ח של הממשלה ירדו השנה בצורה משמעותית, וימשיכו לרדת".

איך אתה רואה את שאר השווקים האסייתיים?

"כאשר בוחנים את כל המדינות המתפתחות, מבינים שהאזור של אסיה הוא החשוב ביותר. ביבשת זו ישנן המדינות הגדולות והכלכלות שצומחות במהירות רבה יותר לעומת שאר היבשות. מצד שני, אלו כלכלות שתלויות מאוד בביקושים מהעולם הגדול.

"המשקיעים מחפשים חשיפה לאסיה והחלו לרכוש שם מט"ח - אבל לצערם התרכזו ברכישת הין היפני. זה נכון שיפן היא שוק מרכזי, והין הוא מטבע שקל יותר לקנות בהשוואה למטבעות אחרים כמו הוון הקוריאני או היואן הסיני. אבל בינתיים אנשים התפכחו, ומבינים כעת שהסיפור הכלכלי של יפן מאוד שונה בהשוואה לשאר היבשת.

"המשקיעים במטבע היפני תוהים אם לא עשו טעות, וגם לדעתנו הוא במגמת היחלשות. לכן, אנו ממליצים למכור את הין ולרכוש במקומו את הוון הקוריאני.

"מדי פעם עולה אמנם חשש להתנגשות בין דרום קוריאה לשכנתה העוינת מצפון, אבל הרבה מהחששות האלה נראים כמו 'רעש'. מבחינה 'טהורה' של ניהול הכלכלה, המשק הדרום קוריאני מנוהל בצורה מדהימה. הכל שקוף שם, קל מאוד לקבל נתונים. הבנק המרכזי בקוריאה מאוד בהיר במהלכיו, וכל התהליך של המדיניות הכלכלית חשוף לעין. זה מצב שלא קורה בהרבה מדינות באסיה.

"בנוסף, המטבע הקוריאני מאוד חלש ביחס למדינות אחרות ביבשת, והתוצאה היא של מהפך רציני בגירעון השוטף. קוריאה היתה נתונה בגירעון גדול מאוד עד לפני שנתיים־שלוש, אבל המצב התהפך ב־180 מעלות, וכרגע יש לה חשבון שוטף בין הבריאים ביותר באסיה".

כולם מחכים לפד

לטננגאוזר יש עוד כמה המלצות למטבעות בשווקים המתעוררים: מלבד הוון הקוריאני, הוא מציין באסיה גם את הרופי האינדונזי, בדרום אמריקה הוא ממליץ על הפזו המקסיקני והמטבעות האירופיים המועדפים עליו הם הזלוטי הפולני - והשקל. "לכל המדינות האלה יש דבר אחד משותף - וזה החשבון השוטף", הוא מסביר. "במריל לינץ' מחפשים מדינות בעלות חשבון שוטף שהולך ומשתפר, מדינות שיש סיכוי שמתישהו יתחילו בתהליך של העלאת הריבית. חלק מהמדינות כבר התחילו. בדרך כלל המטבעות של המדינות האלו מתחזקים עם העלאת הריבית. בברזיל וצ'ילה, וגם בטייוואן ומלזיה זה כבר קרה - הריבית עלתה.

"יש מדינות שאנחנו מעריכים כי יתחילו להעלות את הריבית רק ב־2011 - אלו מדינות שמחכות לפד האמריקאי כדי להתחיל בתהליך, שלדעתנו ייצא לדרך רק לקראת אמצע השנה הבאה. גם קוריאה צפויה להעלות את הריבית יותר מאוחר - ונרצה להיות בפוזיציית לונג על המטבע שלה. מקסיקו מסתכלת על ארה"ב, וכך גם ישראל ופולין, המחכות לנגיד האמריקאי.

"המסר העיקרי מבחינתנו הוא ששוק האג"ח במדינות המתפתחות נראה כרגע מאוד בריא, תראה למשל את השיפור במצב הפיסקאלי של ישראל. התקציב השתפר, הגירעון השוטף השתפר. הסיפור של ישראל דומה מאוד למצבן של יתר המדינות המתפתחות. המשקיעים לדעתי לא הפנימו את זה. הם עדיין מתמקדים במה שקורה לליש"ט וליורו, ורואים בסין ובברזיל 'מדינות אקזוטיות'. הכינוי הזה מלמד שהמדינות האלה לא נתפסות מספיק חשובות, ודווקא משום כך אלו שווקים מעניינים, כי אנשים לא מבינים בהם".

על איזה מטבע אקזוטי, בכל זאת, תוכל להמליץ לסיום?

"אנחנו אוהבים את הלירה המצרית, שער הריבית שמגולם בחוזים העתידיים עליה גבוה יחסית, ולכן הלירה המצרית לא עומדת להיחלש כנגד סל היורו והדולר. הסיפור של מצרים הוא השקעה גדולה של המדינות האחיות במפרץ וכוח עבודה מאוד זול. לכן שווה לשקול מכירה של יורו ודולר וקנייה כנגד של המטבע המצרי".

תגיות