אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזון הבהמות משגשג: הסויה ותאוות הבשר הסינית צילום: shutterstock

מזון הבהמות משגשג: הסויה ותאוות הבשר הסינית

סין קולטת יותר ממחצית יצוא הסויה העולמי והעלייה ברמת החיים במדינה עושה רק טוב לקטנית שמאכילה את בעלי החיים

15.07.2010, 09:21 | אריה גורן

הסויה היא אחת מסחורות המזון החשובות בעולם. פולי הסויה עשירים בחלבון מלא, ולכן מהווים תחליף נפוץ לבשר. למעשה, שיעור החלבון בפולי הסויה גדול יותר מבכל גידול אחר ועומד על 40%. נוסף על כך, הפולים מכילים כ־21% שמן וכ־20% סיבים תזונתיים.

הסויה משמשת בעיקר לייצור שמן, כאשר השאריות משמשות להאבסת בעלי חיים. שימוש נוסף בפולי הסויה הוא ייצור ביו־דיזל. הסויה היא גידול נוח יחסית: היא אינה מצריכה סוג מסוים של קרקע ואינה זקוקה לכמות גדולה של מים.

צרכניות הסויה הגדולות בעולם הן ארצות הברית וסין, כשהאחרונה היא יבואנית הסויה הגדולה בעולם. סין מייבאת יותר ממחצית יצוא הסויה העולמי, וכמות הסויה שהיא עתידה לייבא השנה תעמוד על 48 מיליון טונות. ארה"ב היא ספקית הסויה העיקרית של סין (45% מהתצרוכת המקומית), ואחריה ברזיל (39%) וארגנטינה (14%).

כמות משלוחי הסויה לסין גדלה בחודש יוני ב־42% לעומת החודש שלפניו והגיעה לשיא של 6.2 מיליון טונות. זו הסיבה לעלייה התלולה במחיר הסויה בשבועות האחרונים. במחצית הראשונה של השנה צמחה כמות משלוחי הסויה לסין ב־17% לעומת המחצית המקבילה אשתקד.

הסויה בסבנטיז

 

המסחר בסויה מתנהל ביחידה המכונה בושל, השקולה ל־27.2 ק"ג, ונעשה באמצעות חוזים עתידיים שבהם מתחייב הקונה לרכוש סחורה בתאריך, במחיר, בכמות ובאיכות שנקבעו מראש. אם בתחילת יוני נקלע מחיר הסויה לשפל של 9.07 דולרים לבושל, הרי שמאז הוא עלה ל־9.95 דולרים לבושל (בחוזים העתידיים לחודש אוגוסט 2010). המחיר למסירה מיידית (ספוט) של סויה בנמל היצוא בניו אורלינס גבוה אף יותר, מאחר שחקלאי ארה"ב עצרו את האספקה כדי להעלות את המחירים.

עם זאת, מחיר הסויה עדיין נמוך ב־40% ממחיר השיא שנקבע ב־3 ביולי 2008 — 16.54 דולר לבושל. בערכים ריאליים המביאים בחשבון את מרכיב האינפלציה, אפשר לראות שמחיר הסויה היה בעבר גבוה הרבה יותר. למשל, במאי 1973 עמד מחירו של בושל סויה על 10.58 דולר, השקולים ל־53 דולר במונחים של ימינו.

ישנם כמה אינדיקטורים היכולים להצביע על עלייה אפשרית נוספת במחיר הסויה. הראשון טמון בביקושים לסויה בסין שהולכים וגדלים — עקב העלייה ברמת החיים המגדילה את צריכת הבשר וכפועל יוצא גם את קמח הסויה המשמש מרכיב העיקרי במזונו של המשק החי. ההערכה היא שיבוא הסויה לסין יגדל בשנה הבאה ב־6% לעומת השנה הנוכחית.

השני הוא פגיעה ביבולי הסויה בסין עקב תנאי מזג אוויר קשים. השלישי הוא הערכה של משרד החקלאות האמריקאי מלפני כשבוע שלפיה מלאי הסויה לשנה המסתיימת באוגוסט 2011 יהיה קטן מהערכות האנליסטים.

אז איך משקיעים?

 

למי שמעוניין להשקיע בסויה, נספר שבארה"ב אין עדיין תעודת סל העוקבת אחר מדד מחיר הסחורה (אם כי חברת Teucrium Trading הגישה בקשה לאישור תעודה שכזו).

עם זאת, ישנה תעודת סל העוקבת אחר מדד שבו הסויה משמשת מרכיב עיקרי. מדובר ב־iPath Dow Jones AIG Grains Total Return Sub-Index ETN הנסחרת בבורסת ניו יורק תחת הסימול JJG. התעודה עוקבת אחר מדד הגרעינים של דאו ג'ונס המורכב מסויה (38.4%), תירס (36.2%) וחיטה (25.4%).

באירופה ישנן תעודות סל ספציפיות לסויה. אחת מהן היא ETFS Soybeans הנסחרת מספטמבר 2006 בבורסת לונדון ובבורסות אירופיות נוספות תחת הסימול SOYB.

לצדה קיימת תעודת סל שורט בשם ETFS Short Soybeans הנסחרת תחת הסימול SSOB שמתאימה למי שרוצה להרוויח מירידת מחיר הסויה.

תעודה שלישית היא ETFS Leveraged Soybeans הנסחרת תחת הסימול LSOB, אשר מעניקה תשואה ממונפת פי שניים על מחיר הסויה, והיא מתאימה למי שצופה שמחיר הסויה יעלה וששואף למקסם את רווחיו.

מה צפוי בשבוע הבא?

 

כמה חברות הקשורות לשוק הסחורות עתידות לפרסם בימים הקרובים את תוצאות הרבעון השני של 2010. לפרסומי החברות הללו יכולה להיות השפעה ישירה על מחירי הסחורות בשבועות הקרובים. מלבד זאת, עונת הדו"חות של הרבעון השני נפתחה השבוע, ודיווחי החברות מכלל המגזרים יעניקו אינדקציה על מצב הכלכלה העולמית ובכך ישפיעו באופן עקיף גם על הסחורות.

כמדי רבעון, גם הפעם חנכה חברת אלקואה, יצרנית האלומיניום השנייה בגודלה בעולם, את עונת הדו"חות והציגה תוצאות שהיו טובות בהרבה מתחזיות השוק. אלקואה אף העלתה את תחזית הצמיחה של צריכת האלומיניום ב־2010 מ־10% ל־12% — דבר שיכול לגרום לעלייה במחיר האלומיניום.

בשבוע הבא עתידה חברת Freeport-McMoRan Copper & Gold, ממפיקות הנחושת והזהב הגדולות בעולם, לפרסם תוצאות רבעוניות וכמוה גם חברת מוזאייק, מיצרניות הדשנים הגדולות בעולם. לשתי החברות יכולה להיות השפעה על מחירי הסחורות הרלבנטיות.

הכותב הוא אנליסט גלובלי בכלל פיננסים. האמור אינו בגדר ייעוץ השקעות. הכותב עשוי לפעול מעת לעת בניירות הערך המוזכרים

תגיות