אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלכודת האג"ח

מלכודת האג"ח

הפרסומות של בתי ההשקעות קוראות לנו להשקיע באג"חים, האם זה כדאי?

18.07.2010, 08:30 | רמי דרור

שוק המניות לא היטיב עד כה עם המשקיעים בשנת 2010 אולם מנגד זכו משקיעי האג"ח לעדנה. מדדי אגרות החוב הממשלתיות עלו ב-6% מתחילת השנה ומדדי התל בונד רשמו עלייה של 7% בזמן זה. המשבר באירופה (שעדיין לא הסתיים) משפיע על רמת הסיכון בשווקים. את רמת הסיכון אנו רואים בירידות חדות בשוקי המניות בעולם ובארץ בחודשים מאי-יוני, בעליות במדד ה"פחד" ובסטיות התקן הנגזרות ממדדי המניות.

השפעת המשבר היא ריאלית ועלולה להביא להאטה מהותית בפעילות הכלכלית באירופה כתוצאה מהגדלת החוב במרבית המדינות וזה עוד לפני שדיברנו על תרחישים יותר קיצוניים של פשיטת רגל של מדינות, ולא רק של יוון. ההשלכות על ירידה ברמת הוודאות של חלק מהחברות עולה ישירות בעקבות פעילותן באירופה וחשיפת ההון העצמי ליורו.

משום מה, הזעזוע בשווקים לא בא לידי ביטוי בשוק האג"ח הקונצרני. המרווח של התל בונד מעל אג"ח ממשלתי במח"מ דומה (5 שנים) עומד על 1.6% ושל התל בונד 40 המסוכן יותר 2.4%. מדובר במרווחים מאוד נמוכים היסטורית ורמתם דומה לרמה שהייתה בשווקים לפני המשבר של 2008.

כדי לבדוק האם מדובר בתופעה מקומית או גלובלית בדקנו מהי רמת התשואה והמרווחים מעל אג"ח ממשלתי בארה"ב. על מנת להשוות ערכים דומים יש להתאים את סולם הדרוג על מנת שבסיס ההשוואה יהיה זהה. מדד התל בונד 20 מייצג אג"ח בעלות דרוג מקומי של -AA שווה ערך ל-BBB גלובלי.

הטרנד הלוהט

אגרות החוב בעלות דרוג מקביל למדד תל בונד 20 ובאותו מח"מ, בשוק האמריקאי נושאות תשואה של 5.82% ונסחרות במרווח של 4% מעל אגרת חוב של ממשלת ארה"ב. מדד תל בונד 20 נסחר כיום בתשואה של 2.42% (בתוספת הצמדה למדד) וכאמור במרווח של 1.6%.

אין ספק כי יש כאן סוג של אנומליה אשר תבוא על פתרונה בסופו של דבר. נראה כי מספיק לפתוח עיתון ולראות את הפרסומים השונים של קרנות האג"ח השונות בשביל להבין מהו הטרנד. כספים רבים הזרים הציבור לקרנות הנאמנות ולתעודות הסל המתמחות באג"ח. לא סביר שרמת הסיכון בכל השווקים עלתה ואין לזה ביטוי בסיכון הנגזר מהאג"ח הקונצרני.

השקעה באפיק נחותה על האלטרנטיבות - אם המצב בשווקים לא ישתפר אנו צופים לראות ביטוי באג"ח הקונצרני. אם כן ישתפר, הרי שהאפיק הקונצרני יעשה מהותית פחות מהמניות.

לכן, זה הזמן להיות מאוד סלקטיבי בבחירת האג"ח הקונצרני בתיק - התחושה שבחודשים האחרונים השוק לא היה מספיק סלקטיבי והמחיר עלול להיות גבוה במרבית אגרות החוב. כמו-כן יש לזכור כי אנחנוו עדיין בסביבת ריבית עולה ולכן גם אם קצב העלייה יהיה יותר נמוך משחזינו בעבר - זה זמן מצוין להוריד סיכון באפיק הקונצרני, בעיקר על ידי השקעה באגרות חוב קונצרניות עם מועד פדיון קרוב. 

הכותב הוא מנכ"ל בית ההשקעות הדס ארזים. אין לראות באמור ייעוץ השקעות. 

תגיות