אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"עם אדם כמו כצמן לא צריך להתפשר. הוא יפרש זאת כחולשה" צילום: עמית שעל

"עם אדם כמו כצמן לא צריך להתפשר. הוא יפרש זאת כחולשה"

שני הדח"צים שעמדו במוקד מאבק השליטה באורמת החליטו לוותר על כהונה נוספת. הדח"צ הפורש צבי טרופ מכחיש כי הברוניצקים ביקשו שיתפטר, וקובע: אין בעיית ניהול באורמת

19.07.2010, 07:01 | נעמה סיקולר

72 שעות לפני האסיפה הכללית שהיתה אמורה להתקיים באורמת הודיעו אתמול (א') שני הדירקטורים החיצוניים של החברה, צבי טרופ ועזריאל גונן, כי הם מוותרים על כהונה נוספת. השניים הסבירו כי הם מסירים את מועמדותם כדי לאפשר לאורמת "לקבל הסכמה רחבה ככל שניתן מקרב בעלי המניות מן הציבור לגבי מועמדים אחרים".

במידה רבה, מהלך ההתפטרות הזה מפרק את ה"מוקש" הגדול שמולו התמודדה לאחרונה בעלת השליטה, משפחת ברוניצקי - התנגדותה של גזיתשבשליטת חיים כצמן ודורי סגל למינוי מחודש של הדח"צים. ראשי גזית דרשו מהברוניצקים למנות דירקטורים אחרים, שלטענתם יהיו בעלי מומחיות פיננסית רבה יותר.

האם מהלך זה מסמל את סיום המאבק באורמת? קשה לקבוע. בגזית לא התחייבו להסיר את המועמדים שהם הציעו לדירקטוריון, ובאורמת לא התחייבו להביא לאישורם דירקטורים חדשים. בינתיים, הוויכוח העקרוני רק נדחה בעוד כמה שבועות.

בתוך התסבוכת הזאת, בין שני הצדדים המתנגחים ניצב צבי טרופ, שכאמור הודיע אתמול על התפטרותו מאורמת. בשיחה עם "כלכליסט" אתמול הוא מודה: "הייתי דירקטור ב־28 או 29 חברות שונות, אבל זו פעם ראשונה בחיים שאני מוצא את עצמי במרכזה של סערה מהסוג הזה".

טרופ מספר שהכרוניקה של ההתנהלות היתה כמו ידועה מראש. "מיד כשהתחיל מה שמכנים מאבק השליטה, היה לי

פרשנות 0:1 לכצמן וסגל הסרת המועמדות של הדירקטורים החיצוניים באורמת היא ניצחון של חיים כצמן ודורי סגל בסיבוב הראשון נעמה סיקולרלכתבה המלאה

ברור שייתכן שבגזית יבחרו להתקיף את הדירקטורים החיצוניים. בסך הכל, זו הדרך העיקרית שבה בעל מניות מיעוט יכול להשפיע על מה שקורה בחברה. ככה זה, כשהגבירים רבים - המשרתים סובלים".

אז למה לא עזבת קודם?

"כשאני מגויס למשימה, אני רגיל למלאה עד הסוף. הרבה אנשים מכירים את הרקורד המקצועי שלי, אבל לא יודעים שהייתי צנחן ולחמתי בשלוש מלחמות. זה לא שאני לא מפחד, רק טיפשים לא מפחדים, אבל אני הולך עד הסוף - גם בצבא וגם בחברות הציבוריות שבהן אני מכהן. וכך, אף על פי שהיה לי ברור כבר זמן רב שייתכן שיבחרו לפעול נגדי, ואף על פי שאין לכצמן שום דבר לחובתי, לא פרשתי. עם זאת, אני לא רגיל להיות בעמדה הזו. מעולם לא הצעתי את עצמי לחברה - תמיד פנו אליי כי חשבו שיש לי מה לתרום. בימים האחרונים זה השתנה כי הבנתי שהנוכחות שלי בחברה יכולה לגרום לבעיות. אמרתי לעצמי ולמשפחת ברוניצקי, 'אל תרגישו לא נוח בגללי, אני רגיל להיות הפתרון, לא הבעיה. זה אולי נשמע נאיבי, אבל האמנתי שזו הדרך הנכונה".

הברוניצקים לא שידרו לכם שהיו מעדיפים שתפרשו?

"ממש לא. קיבלנו תמיכה מלאה. אבל ככל שהמצב נעשה פחות ודאי, הבנו שכדאי שנפרוש. אני לא יודע מה היו מחליטים בעלי המניות, אבל לפי הניתוח שלי, המצב היה גבולי. מה גם שלא רצינו להיות בלב המהומה. חייבים להדגיש, אני ממש לא בורח מספינה טובעת. אורמת היא חברה טובה, ובנסיבות אחרות הייתי ממשיך לכהן בדירקטוריון שלה. עשיתי הערכת מצב והבנתי שיש כאן מלחמה, אז אמרתי לדיתה שהרי הבעיה היא לא אני - ומסיבה זו אני חושב שיהיה יותר נכון ומכובד מצדי ללכת".

ליקויים בניהול?

טרופ מציין כי היו הרבה ציפיות שתימצא פשרה למאבק. "אני איש של פשרות, אני תמיד חותר לפתרון מוסכם, והערכתי שיש סיכוי גדול שהמאבק ייגמר בפשרה. אבל במקרה הספציפי הזה חשבתי שלאורמת אסור להתפשר. אני לא מכיר אישית את חיים כצמן, אבל עקבתי אחריו ואחר ההיסטוריה שלו, במיוחד בשבועות האחרונים. ממה שאני מבין, מדובר בבן אדם שהדרך שלו היא לזהות חברה שניתן להיכנס ולהשתלט עליה. כנראה שהוא חשב שיש צרות באורמת, ואני מקווה שיתגלה שהוא טעה. בכל מקרה, כשהמאבק עלה מדרגה, ניגשתי לדיתה ברוניצקי ואמרתי לה, שמכל מה שאני יודע על חיים כצמן, עם בן אדם כזה לא כדאי לה להתפשר, הוא יפרש את זה כחולשה.

"היו לי במהלך התקופה האחרונה שיחות עם דורי סגל, שבהן הוא הסביר לי מה הם דורשים. סגל אמר שהם רק רוצים לעזור, ולכן בעקבות השיחות הללו הזמנתי אותו לדירקטוריון בסוף חודש יולי. אני חושב שבמידה רבה ההזמנה שלי הוציאה להם את הרוח מהמפרשים. אין לי הסבר אחר למכתב החריף שהוציאו ולהתנגדותם למינוי שלנו הדח"צים, כשברקע נקבעה פגישה בין הצדדים.

"אמרתי לדיתה שכצמן וסגל מנסים להראות שצריך להקשיב להם, וחשבתי שיהיה נכון להביא שני דירקטורים אחרים, שאין ולא יכול להיות שום ספק לגבי הכישורים שלהם. לדעתי, המהלך הזה צריך להיעשות לא כפשרה, לא בכיפוף ידיים, אלא כדי לא להילחם".

מה אתה חושב על הטענות של גזית על הליקויים בניהול של אורמת?

"אני לא רוצה להגיד ששום דבר ממה שהם אומרים לא נכון. אבל בדיוק בשביל זה הזמנו את דורי סגל לדירקטוריון - לבוא ולהציג את עמדתו כדי שנחשוב ביחד כולנו מה אפשר לעשות טוב יותר. היינו פתוחים לשמוע כי אנחנו יודעים שהם עושים דברים טובים בגזית. זה נכון שהמניה של אורמת מדשדשת, אבל אני חושב שהתוצאות העסקיות ממש לא מדשדשות. אני גם לא מקבל את הטענה שלחברה־הבת האמריקאית צריך להיות ניהול מקומי בלבד. הייתי הרבה שנים באי.סי.איי, שם הניהול היה ישראלי והיו בבעלותנו חברות אמריקאיות, ולכן הטיעון הזה לא לגמרי נכון. עובדה שאורמת הצליחה עד עכשיו".

הדנ"א של הברוניצקים

טרופ עומד על כך שהוא לא מקבל את הטענה שהניהול השמרני של הברוניצקים לא מספק. "אני סבור שכצמן וסגל חושבים שהחברה לא ממנפת מספיק את ההון העצמי שלה, וזה נכון. ביחס לניהול העסקים בכלל, ולניהול עסקי נדל"ן בפרט, אורמת ממנופת פחות, מה שגם אפשר לה לצלוח טוב את המשבר. אבל צריך לזכור שזה הדנ"א הניהולי של משפחת ברוניצקי, וכל עוד הם בשליטה ומנהלים את החברה, הם לא יכולים לפעול בניגוד לאמונתם. צריך למקסם את הניהול במסגרת מה שהדנ"א של הברוניצקים מאפשר".

כצמן וסגל אומרים שהם לא רוצים להשתלט על אורמת, הברוניצקים חושבים אחרת. מה דעתך?

"אני לא בוחן כליות ולב. אני יכול לשער שגזית רוצים להעלות קצת את המחיר מניית אורמת, כדי לצאת בכבוד מההשקעה שאליה נכנסו במחיר גבוה. מניסיוני, התחושה של להיות מופסד בשוק ההון היא קשה מנשוא. וייתכן שדווקא בגלל שאורמת לא ממונפת, בגזית רואים כאן הזדמנות לעשות הרבה כסף והם כן רוצים להשתלט. אני באמת לא יודע".

תגיות