אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עו"ד גולן נגד הצעירים: "חוצפנים, אגרסיביים, שטחיים" צילום: אוראל כהן

עו"ד גולן נגד הצעירים: "חוצפנים, אגרסיביים, שטחיים"

יש פרקליטים "המחפשים קיצורי דרך לתהילה ולכסף בהתבסס על דימויים טלוויזיוניים מעוותים", אומר עו"ד יאיר גולן בראיון ל"כלכליסט". לדבריו לקוחו, בועז יונה, הוא קורבן לא פחות מנפגעי עבירותיו "הבעיה שלו היא שהוא לא מתוחכם"

20.07.2010, 12:27 | איתי הר אור

עו"ד יאיר גולן (61) הוא מהמבוקשים מבין עורכי הדין הפליליים בישראל. המבוקשים, ליתר דיוק, הם לקוחותיו, רובם בעלי צווארון לבן שהתלכלך בשחור. את הפגישה עמו, שהתקיימה במשרדו שברחוב הלל בירושלים, לקח חודשים לתאם.

לצד גולן עובדים במשרד שהוקם ב־1978 שני עורכי דין ומתמחה. המשרד מתמחה בין היתר בתיקי פשיעה חמורים, עבירות כלכליות, צווארון לבן והלבנת הון ותיקי הסגרה ועבריינות בינלאומית. השיחה עם גולן עוברת תכופות מסדר היום המשפטי הפרטי שלו לסדר היום הציבורי. אחת הסוגיות האקטואליות בזירה הציבורית היא החלטת ועדת חוקה חוק ומשפט בכנסת לאשר הקמת בית משפט כלכלי.

האם יש צורך בבית משפט כזה?

"בהחלט. אנחנו נמצאים בעידן מורכב מאוד מבחינת המציאות הכלכלית, לרבות סוגיות משפטיות מורכבות וקשות בתחום האזרחי והפלילי. אין ספק שהחומרים האלה טעונים התמחות והתמקצעות. לא כל שופט בשל וכשר לנתח סוגיות כלכליות מובהקות".

המחלקה הכלכלית תוקם רק במחוזי בתל אביב. כירושלמי אתה לא מוצא בכך טעם לפגם?

"עיקר העשייה הכלכלית והמשפטית בתחום נעשית במרכז הארץ, לכן אני לא רואה פסול בכך".

מדברים על שינוי חוק איסור הלבנת הון, שבמסגרתו יוטלו חובות דיווח של עורכי דין על לקוחותיהם.

"זאת שאלה טעונה מאוד. מצד אחד קיים מאבק לגיטימי בהלבנת הון, ואנחנו חלק ממערכת בינלאומית שנרתמה להילחם בנגע הזה מתוך השקפה נכונה שחלק גדול מהפעילות הפלילית קשור לפעילות הכספית. אבל לא צריך להטיל חובות דיווח על עורכי דין. המקצוע שלנו מסובך מספיק. זה יהיה לא נכון וימנע פעילות יומיומית של עורכי דין, שיצטרכו לעסוק מצד אחד בייצוג לקוחות ומצד שני להיהפך למלשינים על אותם לקוחות. אסור שהדבר הזה ייכנס כתיקון בחקיקה. הוא פשוט מסכן את הליבה ומהות המקצוע".

עו"ד יאיר גולן. "המקצוע שלנו מסובך מספיק", צילום: חיים צח  עו"ד יאיר גולן. "המקצוע שלנו מסובך מספיק" | צילום: חיים צח עו"ד יאיר גולן. "המקצוע שלנו מסובך מספיק", צילום: חיים צח

גולן סיים את לימודי המשפטים באוניברסיטה העברית בשנת 1974. הוא מתגורר בירושלים כל חייו ומשפחת אביו חיה בעיר כבר שמונה דורות. ככזה, השקפתו על הפרקליטות היא נדירה, וחורגת מאווירת העליהום שהפכה מקובלת בשנים האחרונות.

"באופן כללי אנחנו מצפים מהפרקליטות לגלות בהרבה מקרים הרבה יותר פתיחות, איזון וגמישות לסיטואציות אישיות ומשפטיות", אומר גולן, "אך לא תמיד אנחנו זוכים לאוזן קשבת שכזאת. לפעמים ההתרשמות היא של הגזמה בניסיון להגיע למיצוי האינטרסים של הפרקליטות, לעתים על חשבון אינטרסים אחרים. אנחנו נתקלים לא אחת במעידות ובהתייחסות שהיא לא נכונה, אבל זה טבע הדברים. מדובר בגוף מקצועי של אנשים מסורים לייעודם - אכיפת החוק בתקופה כל כך קשה. מצד שני, מדובר באנשים ובאינטרסים אישיים, ויש מעידות ודוגמאות של עבודה פחות מקצועית".

למה הכוונה באינטרסים אישיים?

"כל תיק, בייחוד פלילי, הוא בסופו של דבר גם מאבק אישי שבו האחד מרוויח והשני מפסיד. מאחר שאנחנו עוסקים באנשים, בדרמות אנושיות ובאינטרסים מנוגדים של המדינה לעומת הפרט - דוגמת שליחת מסרים על חשבון נאשם ספציפי - יש התנגשויות ומאבקים לא פשוטים".

למרות הביקורת, גולן דוחה את הרעיון של שר המשפטים יעקב נאמן לפיקוח על הפרקליטות. "ראוי שיהיה מי שיפקח על מחדלים וכישלונות, אבל אני לא חושב שהדרך הנכונה היא הקמת גוף חיצוני שיפקח על המניעים שעומדים מאחורי פעולות משפטיות של פרקליטים שמבצעים את עבודתם נאמנה מדי יום. המקרים שבהם יש התרשלות רבתי או חוסר תום לב הם מעטים ואינם מעידים על הכלל".

גם ביחס לרפורמה מתוכננת אחרת חולק גולן על שר המשפטים. "לא צריך לפצל את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה. המצב הנוכחי קיים עשרות שנים, והוא הוכיח את עצמו כמאוזן ונכון. לא שמענו טענות אמיתיות על כשלים, או על מצב שבו אינטרס מובנה גרם לתוצאות מעוותות".

בין 1994 ל־2007 שימש גולן כמרצה בכיר למשפטים באוניברסיטה העברית. העיסוק הזה הקנה לו השקפה עגומה על המקצוע: "בגלל הכמויות הבלתי הגיוניות של משפטנים שנפלטים לשוק הפרטי אנחנו נתקלים בתופעות שלא נתקלנו בהן בעבר: זילות בנהלים, עורכי דין חוצפנים, עורכי דין שלא מתייחסים בכבוד למערכת, שטחיים בגישה שלהם למקצוע, שמחפשים קיצורי דרך לתהילה ולכסף, חסרי יסודיות. כולם מחפשים עבודה. הם רעבים, רוצים להצליח, רוצים להתעשר. חלקם חיים מדימויים טלוויזיוניים מעוותים של המקצוע. הצפיפות יוצרת אגרסיביות ומלחמת קיום קשה, והתוצאה היא ירידה ברמת המקצוע. התופעות האלה רק הולכות ומתגברות".

האם ההחלטה לפתוח כל כך הרבה פקולטות למשפטים היתה טעות?

"לדעתי, נעשתה טעות. ברגע שנפתחו מוסדות פרטיים רבים להכשרת עורכי דין, שהמטרה שלהם היא לקבל כמה שיותר תלמידים כדי להרוויח יותר כסף, התוצאה מתבטאת חד־משמעית באיכות הסטודנטים שמסיימים את הלימודים במוסדות הללו".

אתה אדם עשיר?

"עשיר זה מושג יחסי מאוד. אני קורא מדי יום בעיתונים על הדמויות המרכזיות בעולם הכלכלה, ואני ממש רחוק מהדמויות הענקיות האלה או ממשרדי עורכי הדין שמעסיקים עשרות או מאות עורכי דין. אנחנו לא מתלוננים, אבל אני יכול לומר שקשה מאוד להתעשר בתחום הפלילי, כשמרבית יומך הוא ייצוג בבתי משפט. ודאי שלעומת החברים שלך שאתה רואה בבתי קפה רוקמים עסקאות ששוויין גדול פי כמה וכמה ממשפטים שאתה מנהל לאורך שנים".

 

אתה מתחרט שאתה לא שם?

"אני לא מצטער, אני חושב שאני לא בנוי להיות שם. אני פועל גם מתחושה של שליחות, של רצון לתקן עוולות. אלמלא זה, הייתי מאוד מתקשה למלא את תפקידי תקופה כל כך ארוכה".

יש הבדל בין סגנון עריכת דין בירושלים לסגנון התל־אביבי?

"זו כמעט מוסכמה שקיים הבדל בין עורכי הדין התל־אביבים לירושלמים, וזה מוצא ביטוי מובהק בתחום הפלילי. תל אביב היא עיר שנושמת פשע 24 שעות ביממה. מספר התיקים הפליליים עצום ומספר עורכי הדין גדול עשרות מונים. מלחמת הקיום קשה, אגרסיבית ותוקפנית. לירושלים יש מסורת שונה, אינטימית ומוכרת. אנשים מכירים זה את זה. יש מסורת של איפוק, של תרבות דיבור שונה. התנהלות שונה בבתי המשפט. קיימת תמימות דעים שההתנהלות בירושלים שונה לטובה מבמקומות אחרים בארץ".

זה לא גורם לכם לאבד קליינטים?

"זה לא שייך לעיר. כל עו"ד וההשקפה שלו על איך צריך להתנהל. האם צריך להפגין תוקפנות כלפי הלקוח? האם יש להפגין חוצפה כלפי בית המשפט רק כדי להראות ללקוח שנעשית עבורו מלחמה? זו שאלה שלא תלויה באזור, אלא במבנה האישיות".

מי המשפטן שהכי השפיע עליך?

"עו"ד שלמה תוסייה־כהן, שבעיניי הוא הגדול מכולם. הייתי מתמחה שלו ושכיר במשרדו. זה אדם שהערצתי, אני חושב עליו כמעט מדי יום כשאני צריך להחליט באיזו דרך לבחור בתיק מסוים. הוא מודל לחיקוי ולהערצה כמעט בכל תחום שנוגע לעיסוקיי".

"הבעיה של בועז יונה היא שהוא לא מתוחכם"

הקליינט המפורסם האחרון של גולן הוא בועז יונה, הבעלים והמנכ"ל לשעבר של קבוצת הנדל"ן חפציבה, שקרסה והותירה אחריה עשרות משפחות ללא קורת גג. למרות זאת, גולן סבור שיונה הוא קורבן לא פחות מנפגעי עבירותיו.

אין טעם לפגם בכך שהוא יוצא לחופשה מהכלא בזמן שלרבים מלקוחותיו עוד לא נמצא פתרון?

"זה אדם שניהל אימפריה כלכלית שהוקמה בזיעת אפיים במשך שני דורות, ואיש לא יכול לקחת לו את זה. כל המעשים בוצעו כדי להציל את החברות מקריסה כלכלית. צריך להתייחס אליו כאסיר שמרצה את עונשו, על החובות והזכויות שבכך. בהתלהמות וברצון להיפרע ממנו בכל דבר יש הגזמה ונקמנות יתר. היחס אליו חורג לחומרה ביחס לאנשים אחרים שמרצים את עונשם על עבירות מתועבות ביותר".

מההיכרות שלך איתו, מהי התכונה שהיתה הכי בעוכריו?

"ככל שהדבר יישמע מוזר - חוסר תחכום. שאננות. תקווה ללא בסיס שהעניינים יסתדרו, ואיזה חוסר מודעות לסיטואציות שיכולות לקרות ואכן קרו. ייתכן שהתפקיד שהוא שימש בו היה גדול על מידותיו".

האם הוא יחזור לעסקים?

"אנחנו עוסקים באדם שעולמו חרב עליו ועסוק בקיום היומיומי. אני מתקשה לראות אותו חוזר לעולם העסקים. אין לו שאיפה לחזור להיות טייקון מקרקעין".

היית צריך לשכנע אותו לחתום על עסקת הטיעון?

"היה לי קושי עצום עם בועז יונה לא פחות ממה שהיה לי עם התביעה. הוא התקשה מאוד להבין מדוע הוא צריך לשלם מחיר כל כך כבד על התמוטטות כלכלית, אף על פי שהיה מודע לעבירות שביצע. הדברים לגמרי לא היו מובנים מאליהם - לו או למשפחתו. מאוד לא קל היה לשכנע אותו לקבל את ההסדר".

הוא שילם לך שכר טרחה?

"השאלה הבאה".

כמה הוא שילם לך?

גולן צוחק. "המקורבים שלו דאגו לכיסוי הנושא הזה. ברור שלא כמו שהיינו מצפים, אבל בצורה סבירה".

תגיות

40 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

40.
עו"ד גולן - הדוגמא המובהקת למהות המקצוע
כמי שמכיר את האיש גם אישית וגם את הישגיו וכשרונו, וכן - גם כעו"ד צעיר בתחום הפלילי ששכרו בצידו ושידע כבר מספר הצלחות בחייו - אני חייב להגיד - עו"ד גולן משקף לטעמי בדיוק את האידיאל והדוגמא למהות המקצוע ולהתגלמות המושג עורך דין. חבל לי רק על דבר אחד - שרבים כמוהו אין. כל מילה שנאמרה על ידו כאן בסלע. כן ירבו כמוהו.
ליאור עו"ד , ת"א  |  23.07.10
36.
אותי זה כבר מרגיז
היות וניהלתי במשך 20 שנה משרדי עורכי דין הבכירים ביותר במשק (בחמישיה הפותחת) לפי דרוג D&B - ראיתי את העו"ד הותיקים, הם כל כל מנוסים עד כדי שהם רק מחפשים תחחכים מבלי לרחם על אף אחד, כך לדוג' עו"ד בכיר בכיר בכיר וותיק ביקש ממני כאילו לשלוח בפקס בשעה הכי קרובה לסגירת בימ"ש, ליום חמישי בקשה וזה על מנת שעו"ד של הצד השני לא יוכל להגיב ובנתיים הרוויח הלקוח ועזב את הארץ בסופ"ש.. עוד מלא מלא דברים שאני בחיים שלי בחיים שלי לא יעשה כי:א. יש עדיין "רגש" לצד השני לא איבדתי עדיין פרופרציה. ב. אני עדיין בת אנוש ואילו העו"ד הותיקים עם האף המורם במישם שהם חושבים שהם סגן של אלוהים הם בעצמם מרשים לעצמם "לזלזל" חופשי ולרמוס אנשים כי עד שהגיעו הלום הם לא יתנו לאף אחד להפריע להם ל"זכות" בשכ"ט השווה למאות אלפי ש"ח (לאחר תרגומו מדולר למטבע שקלי). תאמינו לי ראיתי אותם מהכי קרוב שאפשר ואני מעדיפה עו"ד חסר ניסיון, אחד שבאמת נלחם למען הצדק והיושרה ולא עו"ד ותיק שנלחם רק על גובה שכ"ט. שנית אני מרבה לעסוק בלטיגציה, ודווקא עו"ד הוותיקים מתפרצים, צועקים והשופטים מעירים להם שהם "מנהלים" להם את הדיון במקומם, בטח כמו כל דבר הם חייבים להרגיש את העליונות. ואני אומרת עו"ד ותיקים תורידו פרופיל קודם כל לפני שתזכו להשתמש בעו"ד ותיקים, תהיו אנושיים אכפתיים מאיתנו ציבור עו"ד הצעירים, תסייעו לנו תרתא משמע. ותאמינו לי כל המקצוע יראה אחרת לגמרי., ואהבת לרעך כמוך.
עו"ד צעירה , מרכז  |  21.07.10
לכל התגובות