אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת "כלכליסט": מתחילת השנה: בלון הגז התנפח בחצי מיליארד שקל צילום: יריב כץ

בדיקת "כלכליסט": מתחילת השנה: בלון הגז התנפח בחצי מיליארד שקל

ציבור המשקיעים נותן אמון כמעט עיוור בשותפויות גז חדשות אף שטרם הוכיחו תגלית. בכיר המעורב בתחום החיפושים: "האויר החם חייב לצאת. הציבור לא מביא בחשבון את הסיכון"

22.07.2010, 06:52 | סיון איזסקו

יש נפט! זה פחות או יותר מה שאמרו לעצמם משקיעי גבעות עולם אתמול, לאחר שהשותפות דיווחה כי הבאר בקידוח מגד 5 היא מסחרית. ההודעה שוגרה למערכת הבורסה מיד לאחר סיום המסחר, והמשקיעים צריכים לקוות שממצאי הגילוי הזה מצדיקים שווי של מיליארד שקל - השווי שבו נסחרת גבעות עולם. באופן פרדוקסלי, דווקא הדיווח החיובי של גבעות עולם עלול להיות יומם השחור של המשקיעים, במקרה שבו שווי התגלית בקידוח יתברר כנמוך באופן משמעותי לעומת שווייה של גבעות בבורסה.

לחששות הללו שותפים רבים מהעוסקים בתחום חיפושי הגז והנפט: "כבר עכשיו אני יכול לחזות מה יקרה - אין לי בכלל ספק. מתישהו אחת השותפויות תדווח על כישלון בקידוח, ויחידות ההשתתפות שלה יתרסקו ויגררו למטה את כל שוק חיפושי הנפט והגז", אמר השבוע ל"כלכליסט" אחד מבעלי השליטה בשותפויות חיפושי נפט וגז. יש לו אפילו הימור על המועמדת הראשונה לדווח על כישלון בקידוח, אבל את הפרט הזה הוא מעדיף לשמור לעצמו.

"אחרי שהמניות של שותפות אחת יתמוטטו, כולם כבר יתייחסו אחרת לכל התחום", הוא מנבא. "כשהציבור יראה איך שותפות חיפושי גז אחת מאבדת חצי מיליארד שקל משווייה בתוך יום, גם המניות של החברות והשותפויות המבוססות יותר - דלק, ישראמקו ורציו - יחטפו חזק, וככל שזה יקרה יותר מהר, כך ייטב לכולם.

"המשקיעים לא מתמחרים היום את מרכיב הסיכון בשותפויות הגז, הם מביאים בחשבון רק את סיכויי ההצלחה. האוויר החם חייב לצאת", אומר אותו משקיע מוכר. אולם כשהוא נשאל לגבי השותפות שבשליטתו - האם אינו חושש כי אותו תסריט שחור שהוא מצייר יפגע גם בה - התשובה שלילית. הוא מאמין שאצלו דווקא הדברים ייראו אחרת, שלא צריך לחשוש מדי מתנודות זמניות, כי הסיכוי לתגלית באתר רישיון החיפוש שלו כמעט ודאי.

השותפויות והחברות שכבר הוכיחו את עצמן פסגות ממליץ על ישראמקו: נסחרת בדיסקאונט של 20% "על רקע עדכון הערכת השווי לתמר אנו מעלים את מחיר היעד לישראמקו מ-55 אג' ל-59 אג'; מעלים המלצתנו מ'תשואת יתר' 'לקנייה'" סיון איזסקולכתבה המלאה
לעולם בעקבות העדר

מתחילת השנה גייסו שותפויות חיפושי הנפט והגז כ־1.3 מיליארד שקל, מתוכם 800 מיליון שקל בהנפקת אג"ח של דלק אנרגיה. יתר הסכום גויס על ידי שחקנים חדשים בתחום - שותפויות שהונפקו רק בחודשיים האחרונים, שותפויות שהחליפו ידיים, ושותפויות אחרות שקודחות באדמה כבר עשרות שנים ועד היום לא הגיעו לתגליות משמעותיות, אם בכלל.

בדיקת "כלכליסט" מעלה כי חמש שותפויות - הזדמנות ישראלית, גלוב, מודיעין, גבעות ולפידות חלץ - המחזיקות ברישיונות חיפושי נפט וגז באתרים שאין לגביהם עדיין אינדיקציה של הפוטנציאל המסחרי, גייסו מתחילת השנה כמעט חצי מיליארד שקל, סכום שברובו המוחלט הושקע על ידי הציבור הרחב בהשקעות עצמאיות, ללא מעורבות של הגופים המוסדיים והכספים העצומים המוחזקים בידיהם.

בדיקה באתר קרנות הנאמנות פאנדר מגלה כי קרנות הנאמנות השונות מושקעות בחיפושי הגז בהיקף זניח של עשרות עד מאות אלפי שקלים. גם שלוש הקרנות הייעודיות המשקיעות בתחום חיפושי הנפט והגז מנהלות ביחד נכסים בהיקף של כ־25 מיליון שקל בלבד: אקסלנס חיפושי גז־נפט ישראל (11 מיליון שקל), כלל משאבי גז ואנרגיה (5 מיליון שקל) ומיטב גז ונפט עד 120% (9 מיליון שקל).

מכאן שהאחזקות המהותיות בשותפויות הנפט והגז נרכשו ישירות על ידי הציבור - אם באמצעות מסחר עצמאי בבורסה ואם באמצעות יועצי ההשקעות בבנקים ומנהלי תיקים. החריגה היחידה היא בקרן הנאמנות הזדמנות ישראלית של בית ההשקעות הלמן אלדובי, שמחזיקה אחוזים ניכרים מנכסיה בשותפויות חיפושי נפט.

"קרנות וגופים מוסדיים אינם קונים מניות נפט. מי שקונה זה הציבור וסוחרי יום", אומר ל"כלכליסט" חתם שהוביל חלק מההנפקות בתחום. לדבריו, "ההנפקות מתבצעות באופן ישיר מול היועצים בבנקים, שמכירים את מעגל הלקוחות שמשחקים בתחום הזה".

פרשנות זהירות, בועה או שיש לנו בועה, או שבכל פינה במדינת ישראל מסתתר לו שדה גז בשווי מאות מיליוני דולרים גולן פרידנפלד, 6 תגובותלכתבה המלאה

השותפויות החדשות - בהן גלוב והזדמנות ישראלית, שהונפקו רק בחודש האחרון וזו מבחינתן הרפתקה ראשונה בתחום - טרם מצאו גז, כאמור, אבל כבר מציגות תשואה של בין עשרות למאות אחוזים השנה, וכל מי שהשקיע בהן מורווח בסכום נאה. ככה זה כשזרם המשקיעים החדשים המצטרפים לאפיק ומגדילים את ערימת הכסף אינו פוסק.

הבשורות החדשות מאתר לווייתן (שם קיימת סבירות של כ־50% להימצאות גז בהיקף גדול אף יותר מאשר בקידוחי דלית ותמר) רק תדלקו את ההייפ, וצירפו אליו עוד משקיעים שבונים על המזל. חתם נוסף, שבינתיים מביט מרחוק על תחום חיפושי הגז, רואה במשקיעים המשתתפים בהנפקות "סוג של עדר, שמובל על ידי האווירה".

הזדמנות ישראלית

השחקן הטרי ביותר שרוכב על הגל הוא "הזדמנות ישראלית מקורות אנרגיה", שותפות שבשליטת אורי אלדובי ורוני הלמן, שהונפקה רק לפני שבועיים (ב־6 ביולי). הזדמנות ישראלית גייסה 119.5 מיליון שקל - יותר מפי שניים מהתוכנית המקורית, לאחר שבתחילת החודש "הופצצו" האתרים הכלכליים בפרסומות מושכות עין לקראת ההנפקה (אגב, יותר מ־3 מיליון שקל מהסכום שגויס עבר ישירות אל החתמים, עבור עמלות ליווי והפצה).

ההבטחה הגדולה ביותר של "הזדמנות ישראלית" היא הסכם (שטרם נכנס לתוקף) לקבלת 10% מרישיון החיפוש הימי "גל", מדרום־מערב למבנה לווייתן. ביצוע ההסכם, להעברת הזכויות ברישיון "גל" משותפות רציו, כפוף לקבלת אישור האסיפה הכללית של רציו (המחזיקה 100% מהרישיון), אולם חלק מבעלי היחידות ברציו כבר הודיעו כי ינסו לטרפד את העסקה ואף פנו במכתב לרשות ניירות ערך וביקשו שתחקור אם לבעלי השליטה בשותפות יש עניין אישי בהעברת הזכויות ל"הזדמנות". אגב, בעת ההנפקה של "הזדמנות ישראלית" הוצנע הפרט המבהיר כי הזכויות ברישיון "גל" עדיין לא בידיה, ורק מי שנבר בעומק התשקיף גילה את הדבר.

רישיון אחר, שבו הזדמנות מחזיקה כבר 10%, הוא רישיון החיפוש היבשתי "שרית", בסמוך לאשדוד, שם החל קידוח לאחרונה. יתר השותפים ברישיון זה הם לפידות, רציו ומודיעין. תוקפו של רישיון שרית אמור לפוג כבר בנובמבר השנה, אם עד אז לא תימצא תגלית מסחרית באתר.

מודיעין אנרגיה

השליטה בשותפות חיפושי הנפט מודיעין אנרגיה נרכשה באפריל האחרון על ידי צחי סולטן ואי.די.בי פיתוח, שבשליטת נוחי דנקנר. לפני כחודש גייסה מודיעין 188 מיליון שקל בהנפקת זכויות לבעלי יחידות ההשתתפות (בהמשך להנפקת זכויות בהיקף 20 מיליון שקל שביצעה ב־31 בדצמבר 2009). זהו גיוס ההון הגדול ביותר בתחום חיפושי הגז מתחילת השנה. סכומים נוספים זרמו לקופת מודיעין כתוצאה ממימושי אופציות.

מודיעין שותפה ברישיונות החיפוש היבשתיים "שרית" ו"צורים" וכן מחזיקה ברישיונות הימיים "גבריאלה" (מול חופי ראשון לציון) ו"ים חדרה".

גלוב

שותפות גלוב, בשליטת יעקב ומרגרט חי, ברוך וצבי דרין ומנחם שטרנברג, הוקמה בסוף שנת 2009 והונפקה לפני חודש - ב־21 ביוני. השותפות, שגייסה 48 מיליון שקל, מחזיקה ברישיון החיפוש היבשתי "אופק", בסמוך ללוד, וברישיונות "בר אור" ו"יהל" בצפון הארץ, ממזרח למפרץ חיפה. השותפות הודיעה למשקיעים כי היא מחפשת שותף שיוביל את הקידוחים (מפעיל).

לפידות חלץ

לפידות חלץ הונפקה לראשונה ב־2004, אז גייסה מהציבור 73 מיליון שקל. ב־2006 חזרה אל המשקיעים וגייסה מהם עוד 18 מיליון שקל בהנפקת זכויות. ב־30 ביוני השנה גייסה עוד 69 מיליון שקל בהנפקת זכויות. השותפות מחזיקה ברישיונות החיפוש היבשתיים אירוס, שרית וחלץ כוכב. רישיונות אירוס ושרית סמוכים לאתר "חלץ", שבו הופק בעבר נפט בכמות מסחרית.

גבעות עולם

אחרי סגירת המסחר אתמול בבורסה פירסמה גבעות עולם הודעה לה ייחלו המשקיעים במשך שנים: "על סמך הממצאים שהתקבלו במבחני ההפקה, הגיע השותף הכללי למסקנה כי באר מגד 5 הינה באר מסחרית ובכוונתנו להיערך להפקה". עם זאת, גם כאן לא צריך להיסחף לאופטימיות יתרה: על סמך הנתונים ששיחררה גבעות, העריך אתמול מומחה בתחום כי הרווח הנקי של השותפות, במקרה האופטימי, יסתכם בכמה מיליוני דולרים בודדים בשנה. בהתחשב בעובדה שעד היום גייסה השותפות הוותיקה, שהונפקה ב־1993, יותר מ־50 מיליון דולר (באפריל האחרון גויסו עוד 26 מיליון שקל בהנפקת זכויות), ובהתחשב בכך שהיא נסחרת בשווי של כ־800 מיליון שקל (מיליארד שקל כולל שווי אופציות בתוך הכסף), הרי שרווח שכזה עלול להסב אכזבה קשה למשקיעים.

על פי דיווח השותפות שבשליטת טוביה לוסקין, שמואל בקר ונגה בן דוד, במבחן ההפקה באתר שליד ראש העין זרמו 3,015 חביות נפט שהכילו גם גז נלווה. מדובר בקצב הפקה יומי צפוי של כ־283 חביות נפט, וכ־90 חביות גז. החברה מסייגת כי הנתונים לא סופיים, וייתכנו תנודות של כ־50 חביות ליום. בכל מקרה, זהו קצב הפקה נמוך מהקצב המצרפי שנחזה בבדיקה נפרדת של כל מקטע בבאר - עוד סיבה לאכזבה. גבעות הסבירה כי "הפער, שנובע מסיבות גיאולוגיות ומאופי המכשור המשמש למבחנים, ינותח על ידי מומחים חיצוניים". דו"ח הנדסי ראשוני לגבי הקידוח צפוי להתפרסם עד אמצע אוגוסט, ודו"ח סופי כעבור חודש.

מומחה בתחום אמר ל"כלכליסט" כי על פי תחשיב מקובל של 40-50 דולר הכנסה ממוצעת לחבית נפט, קצב ההפקה המצופה עליו דיווחה גבעות עשוי להניב לה הכנסות של כ־6 מיליון דולר בשנה. בניכוי ההוצאות הכרוכות בהפקה ובהובלה, עשוי הרווח הנקי של השותפות בתסריט האופטימי להסתכם במיליוני דולרים אחדים.

עם זאת, סייג אותו גורם, וציין כי גבעות טרם דיווחה על גודלו הכולל של המאגר, כך שבשלב זה מוקדם עדיין לקבוע האם קצב ההפקה יישמר לאורך זמן, או שלחץ הנוזלים יפחת תוך כמה חודשים, ואז תידרש השקעה כבדה נוספת בציוד הפקה.

תגיות