אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קונספירציית ה-MBS

קונספירציית ה-MBS

אם ברננקי הפסיק לרכוש ניירות ערך מגובי משכנתאות - איך הם צומחים אצלו במאזן?

23.07.2010, 08:36 | אמיר ארגמן
אני משתדל לא להיות קונספירטיבי מדי ואף ייתכן כי אינני מבין את הנתונים (ובהחלט אשמח אם מישהו יתקן אותי) אבל דומה כי המספרים מצביעים על כך שה'פד' ממשיך לקנות MBS גם אחרי המועד בו הודיע כי הוא מפסיק.

מהיכן זה מתחיל? ביום שלישי השבוע שוק המניות החל את היום בירידות חדות וסיים בעליות נאות למדי. מתוך נסיון להבין מה הביא לשינוי ראיתי מספר הסברים כי ישנן "שמועות" שה'פד' הולך להודיע על התערבות נוספת כזו או אחרת. השמועות דיברו על הפחתת הריבית אותה משלם ה'פד' על רזרבות הבנקים מ-0.25% ל-0%, וזאת על מנת "לשכנע" את הבנקים להלוות.

האינסטינקט הראשוני היה כמובן לחזור לדיווחי ה'פד' שמתפרסמים פעם בשבועיים ולבחון מה השתנה שם, והאמת היא כי מאז סוף מרץ 2010 (המועד הרשמי להפסקת הרכישות) לא חיטטתי שם יותר מדי.

המסקנות היו מרעישות למדי – סך מאזן הפד ליום 14 ביולי עומד על 2.383 טריליון דולר וזאת לעומת 2.349 טריליון דולר ב-31 במרץ, ובעיקר מעניין לראות כי בעוד סעיפים מסויימים קטנו (ככל הנראה מפרעון של הניירות ולא בשל מכירה), הרי שיתרת ההחזקות של ה-MBS (ניירות ערך מגובי משכנתאות) עלתה באותה תקופה ב-60 מיליארד דולר!

כיצד ייתכן? הרי הפד אמר כי הוא מפסיק לרכוש ב-30 במרץ ניירות מבוססי משכנתאות. המחשבה הראשונה הייתה כי אולי מדובר בעליית ערך של אותם ניירות ערך ולכן ערך הנכסים עלה ללא רכישות נוספות, אבל העפתי מבט על השורות הקטנות בביאור 4, המפרט על אותם MBS וגיליתי כי הם רשומים ב-face value (ערך נקוב) - וכך הרי שעלייה בערכם לא משפיעה על היתרה. יתרה מכך - אם ניקח בחשבון כי בשלושת החודשים שחלפו חלק מה-MBS נפרעו, הרי שהגידול בפועל הוא אף גדול יותר.

האמת היא כי אם הדבר נכון זה יכול להסביר גם את פשר העובדות הבאות:

1. הריבית על המשכנתאות המשיכה לרדת ונמצאת בערכה הנמוך מאז ומעולם.

2. המרווחים של ה-MBS מהאג"ח הממשלתי המשיכו לרדת ונמצאים אף בערכים שליליים וזאת למרות שהייתי מצפה לראות שינוי כיוון לאחר הפסקת הרכישות ואף גידול במרווח התשואה מהאג"ח הממשלתיות.

האם בזמן שכולם מנסים לנחש אם יו"ר ה'פד', בן ברננקי, צפוי להמשיך את הרכישות של ניירות הערך לאור החולשה הכלכלית האחרונה - הוא הפסיק בכלל לרכוש אותם? 

הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
כתבה בנושא מהיום מאתר calculatedrisk
There is a story out today about how the Fed was still buying MBS after March 31st! That would be news, but the evidence was that MBS was still showing up on the Fed's balance sheet. I covered this several times, but it takes a few months for the purchases to settle on the Fed's balance sheet (see: the discussion from SIFMA: "To-Be-Announced" Trading of Agency Passthrough Securities). Here is what I wrote in March: The coming increase in the Fed's balance sheet (and the expansion of the Supplementary Financing Program (SFP) over the same period) are related to the MBS settling on the Fed's balance sheet. Now that the short term liquidity facilities are finished - the balance sheet will increase by about $200 billion over the next couple of months as the remaining MBS settle. The Fed stopped buying on March 31st (I even predicted some people would be fooled by the increase of the Fed's balance sheet!).
איתי  |  23.07.10