אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוסיה: האוליגרכים רבים, הממשלה לוקחת צילום: בלומברג

רוסיה: האוליגרכים רבים, הממשלה לוקחת

אולג דריפסקה ומיכאיל פוטאנין מחזיקים כל אחד ב־25% מנורילסקי ניקל, יצרנית הניקל הגדולה בעולם. חילוקי דעות לגבי אופן הניהול עשויים להביא להשתלטות ממשלתית וליצירת מונופול

26.07.2010, 10:10 | אולגה ויניאר

הקרמלין שוקל השתלטות ממשלתית על ענקית הכרייה נורילסקי ניקל, על רקע חילוקי דעות בלתי פוסקים בין שני בעלי השליטה ביצרנית הניקל הגדולה בעולם - האוליגרכים אולג דריפסקה וולדימיר פוטאנין.

אימפריה בערבות הקרח: ענקית הכרייה נורילסקי ניקל

כל אחד מהם מחזיק ב־25% ממניות החברה באמצעות חברות האחזקות שלהם. בהיותם בעלי המניות הגדולים בחברה, הם שרויים בסכסוך מתמיד לגבי אופן ניהולה. לפי שעה מסרבים להתייחס לאפשרות הרכישה על ידי הממשל, הן בלשכת ראש הממשלה ולדימיר פוטין והן בקרב דוברי נורילסקי ניקל. עם זאת, אנליסטים סבורים כי המהלך קרוב מתמיד וכי השאלה היחידה שנותרה פתוחה היא מי מבעלי המניות ייאלץ לוותר על אחזקותיו.

מקורביו של דריפסקה, המחזיק במניות נורילסקי ניקל באמצעות חברת האלומיניום שלו רוסאל, טוענים שעבורו מדובר בהשקעה אסטרטגית וכי מעולם לא דן עם הממשלה על האפשרות של מכירת המניות, גם בעיצומו של המשבר הגלובלי כאשר שקע בחובות כבדים. גם מיכאיל פוטאנין, שמחזיק בענקית הכרייה דרך הקבוצה הפיננסית שלו אינטרוס הולדינג, לא מוכן לוותר על חלקו. היחסים בין בעלי מניות בחברה היו מתוחים מאז ומתמיד, אך בסוף יוני הם הגיעו למשבר, כאשר דריפסקה הביע מורת רוח מתוצאות הבחירות למועצת המנהלים. מקורביו של איש העסקים טענו שהרכב המועצה הנבחרת התאפשר בעקבות מניפולציות עם מניות, הסתרת נכסים במקלטי מס והטעיית שותפים.

דימטרי מדבדב, צילום: בלומברג דימטרי מדבדב | צילום: בלומברג דימטרי מדבדב, צילום: בלומברג
פגישה עם הנשיא מדבדב

 

שמועות על האפשרות שהמדינה תהפוך לבעלת מניות בחברה מגיעות לשוק מעת לעת. לאור העובדה כי השותפים בחברה אינם מצליחים ליישב את ההדורים ביניהם זה שנתיים, לדעת אנליסטים השתלטות ממשלתית עשוייה רק להיטיב עמה. כלכלנים מדגישים שהרווח הפוטנציאלי מהמניות גבוה בהרבה מהסכום שאותו הממשלה תהיה מוכנה לשלם עבורן.

בינואר השנה נפגש נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב עם פוטאנין ודריפסקה, ודן עמם באפשרות של הקמת ענקית כרייה ממשלתית שלתוכה תמוזג נורילסקי ניקל. אך תוכנית זא לא יצאה אל הפועל, בין השאר בשל התנגדותם של שני האוליגרכים. "רבים בממשלה מעוניינים להפוך את נורילסקי ניקל למונופול בתחום הכרייה", אומר אנליסט בחברת ניהול רוסית.

לדעת אנליסטים, לממשל אין כדאיות בכניסה לחברה כבעל מניות שולי, וסביר שאם יצטרף הוא יהיה לבעל השליטה ויהפוך את נורילסקי לקבוצת האחזקות הגדולה בתחומה במשק. שווי השוק של נורילסקי ניקל מגיע ל־34 מיליארד דולר לעומת 60 מיליארד דולר ערב המשבר.

נורילסקי ניקל נוסדה ב־1989 על בסיס מפעל מתכות ענק שפעל בעיר הצפונית מראשית שנות השלושים והיה מפעל המתכות הצפוני ביותר בעולם. העובדים הראשונים היו אסירים שנשלחו למחנות בסיביר.

החל משנת 1990 נפתח הליך ממושך של הפרטת המפעל שכלל מאבקים עקובים מדם בין גורמים שהיו מעוניינים להשתלט עליו. ב־1993, בהוראת נשיא רוסיה בוריס ילצין, המפעל הונפק ומניות נרכשו על ידי 250 אלף איש. מאוחר יותר, אילי ההון ולדימיר פרוחורוב ומיכאיל פוטאנין נהפכו לבעלי השליטה וב־2008 מכר פרוחורוב את אחזקותיו לדריפסקה.

תגיות