אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במפתיע: פישר העלה את הריבית ב-0.25%, ל-1.75% צילום: בלומברג

במפתיע: פישר העלה את הריבית ב-0.25%, ל-1.75%

הסיבה העיקרית: הריבית הנמוכה מדי של בנק ישראל יוצרת ריבית ריאלית שלילית הממשיכה לתמוך ביצירת "בועה" במחירי נכסים שונים במשק. מדובר בהעלאה החמישית שמבצע בנק ישראל מאז שינה את מדיניות הריבית המרחיבה שלו, בספטמבר אשתקד

26.07.2010, 17:30 | אמנון אטד

אחרי הפוגה של שלושה חודשים בהעלאות הריבית, שב נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר והעלה הערב (ב')

מאחורי ההחלטה יורה, ואז מסמן את המטרה העלאת הריבית, שנעשתה בניגוד להערכות המוקדמות, לוותה בהסברים מבולבלים ותמוהים אמנון אטד, תגובה אחתלכתבה המלאה

במפתיע את הריבית במשק ב-0.25%, לרמה של 1.75%.

העלאת הריבית הערב היא ההעלאה החמישית שמבצע בנק ישראל מאז שינה את מדיניות הריבית המרחיבה שלו, בחודש ספטמבר בשנה שעברה. במהלך תקופה זו הועלתה הריבית במשק בשיעור מצטבר של 1.25%.

את ההחלטה לשוב ולהעלות את הריבית, בניגוד להערכות המוקדמות של מרבית הפעילים בשוק ההון, קיבל הנגיד למרות נתוני האינפלציה המעודדים שפרסמה לאחרונה הלמ"ס: האינפלציה בפועל, המחושבת שנה לאחור, מסתכמת כעת ב-2.4% ונמצאת בתוך תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים נמוכה אף יותר ומשקפת קצב אינפלציה שנתי של 1.4% בלבד.

גם הנתונים על מצבו הריאלי של המשק תומכים דווקא בהשארת הריבית ללא שינוי: הלמ"ס עדכנה לאחרונה כלפי מטה את נתוני הצמיחה והיצוא לרבעון הראשון של השנה, ואילו בנק ישראל מעריך כי ברבעון השלישי תירשם האטה בפעילותם של ענפים מרכזיים במשק.

הסיבה העיקרית שגרמה בסופו של דבר לפישר לשוב ולהעלות את הריבית היא העובדה שהריבית הנמוכה מדי של בנק ישראל יוצרת ריבית ריאלית (היחס בין ריבית בנק ישראל לבין האינפלציה הצפויה) שלילית, המסתכמת כיום במינוס 1.3%. ריבית נמוכה זו ממשיכה לתמוך ביצירת "בועה" במחירי נכסים שונים במשק, בעיקר במחירי הדירות, שזינקו במהלך השנה האחרונה בקרוב ל-20%.

"צעד בלתי אחראי"

יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, מסר: "זוהי גזירה שתקשה על התעשייה העומדת בפני האטה בפעילות לאור החולשה המסתמנת ביצוא. בלתי אחראי מצד בנק ישראל להעלות את הריבית ולהגדיל את עלויות המימון של המגזר העסקי בכמיליארד שקלים, דווקא כשהמשק ניצב בפני האטה ונוכח חוסר וודאות נמשך בכלכלה הגלובלית.

"בנק ישראל היה צריך להמשיך במגמה של שלושת החודשים האחרונים ולהשאיר את הריבית על כנה מאחר ואין סימנים להתפרצות אינפלציונית ויש להקל על המגזר העסקי את ניסיונות ההתאוששות על ידי עידוד הפעילות הכלכלית במשק ולא על ידי הגברת מחנק האשראי וייקור הכסף".

נשיא להב, יהודה טלמון, מסר בתגובה: "צר לי על ההחלטה העגומה הזו של נגיד בנק ישראל. העלאת הריבית היא הכבדה עצומה ובלתי הגיונית על מגזר העצמאים והעסקים הקטנים והבינוניים בישראל. העלאת הריבית מצטרפת לשורה של קשיים שמערימים מקבלי החלטות במדינת ישראל על המגזר העסקי, ובכללן מבנה תקציב המדינה, כפי שגובש בחוק ההסדרים בימים האחרונים, המתעלם מצרכי המגזר העסקי. על מקבלי ההחלטות במדינת ישראל להבין כי לא לעולם חוסן והמגזר העסקי לא יוכל לשאת לנצח בנטל מבלי שאיש ילך לקראתו".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
הריבית עדיין נמוכה מדי
צריך להעלות אותה בהדרגה לכיוון 3.5-4 (תוך שנה וחצי בערך) ורק אז נתקרב לרמה סבירה של ריבית. אחרת מחירי הדירות, המזון וכל שאר המחירים ימשיכו לעלות. אל תשכחו שמדד המחירים מוטה כלפי מטה עקב צורת החישוב של מדד הדיור (המחושב לפי השינוי במכירי שכירות ולא לפי שינוי במחירי רכישת דירות), כך שבפועל האינפלציה גבוהה יותר והריבית הריאלית נמוכה יותר.
בועז , תל אביב  |  26.07.10
9.
לא מספיק הוא לא עוזר בקנייה אלא גם מעלה לנו את השכירות, לך הביתה פישר!!!
העלאה גורמת להעלאה של המשכנתאות ואנשים שקנו ומשכירים את הדירה ידרשו יותר כי הם צריכים להחזיר יותר, אחרי העלאה האחרונה מחירי השכירות זינקו. תעזוב אותנו לנפשנו ואל תעשה החלטות שטותיות אם אתה לא מבין באמת את תוצאתם.
מחפש בית , ברחוב  |  26.07.10
לכל התגובות