אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
וילה יקרה שלי: כמה עולה לגור קרוב לאמא אדמה?

וילה יקרה שלי: כמה עולה לגור קרוב לאמא אדמה?

מחקר מקיף שערך מרכז הבנייה הישראלי על הבנייה הפרטית בישראל מגלה עלייה חדה של 15%-20% במחירי בתים צמודי קרקע. מחירי המגרשים עולים, עלות הבנייה מזנקת ואיתם עולה בהדרגה גם גיל הרוכשים. כך הולך ומתרחק החלום הישאלי על בית פרטי וגינה

28.07.2010, 11:32 | דותן לוי

החלום הישראלי על בית פרטי עם גינה הולך ומתרחק: סקר מקיף שערך מרכז הבנייה הישראלי מצביע על עלייה חדה של 15%-20% בממוצע במחירי הבנייה צמודת הקרקע, בהשוואה לשנה שעברה. הסקר שנערך בקרב 950 יזמים, בעלי קרקעות, קבלנים ואדריכלים מצביע על עלייה חדה במחירי המגרשים המיועדים לבנייה פרטית ברוב חלקי הארץ, ועל עלייה משמעותית בעלויות הבנייה הפרטית, הנובעת מהתייקרות העבודה עצמה.

העלייה במחירי המגרשים, לצד הזינוק במחירי הבנייה, גורמת לשינוי בזהות אלה שיכולים להרשות לעצמם לחלום על בית פרטי. אם לפני עשר שנים עמד גיל הבונים הממוצע על 35, לפי הסקר, הרי שכיום הגיל הממוצע הוא 40. העלייה בגיל הבונים לא גורמת להם לבנות בצורה שקולה יותר: מהסקר עולות חריגות משמעותיות בעלות הבנייה, לעומת התקציב שהגדירו לעצמם הבונים מלכתחילה.

עלייה בבנייה הפרטית בערים

הגורם המרכזי לעליית המחירים הדרמטית הוא, כאמור, העלייה במחירי המגרשים המיועדים לבנייה פרטית. לפי נתוני הסקר, בחלק מהיישובים שנבדקו נרשמו עליות מחירים שהגיעו אף לכ־50% בהשוואה לשנה שעברה. מהסקר עולה כי היקף הבנייה הפרטית באזורים הכפריים בישראל נותר כשהיה, אך דווקא הבנייה הפרטית בעיר גדלה באופן משמעותי. בין הערים שבהן חל גידול משמעותי בשיעור הבתים הפרטיים (מתוך כלל הבתים): קריית אונו, שכונת נחלת יהודה בראשון לציון, סביון, רעננה, רמת השרון, פתח תקווה ונס ציונה. היישובים שבהם בלטו שיווקי קרקעות נרחבים היו סביון בו שווקו 220 מגרשים, עומר בו שווקו 121. עוד יישוב שבלט מאוד היה להבים בו התרחבה הבניה ושווקו 70 מגרשים על רקע מעבר צה"ל לדרום וכניסת אנשי חיל האוויר ליישוב.

לחצו לצפייה
גלריית כלכליסט: וילה יקרה שלי (7 תמונות)

לצד העלייה במחירי המגרשים, חלה כאמור עלייה משמעותית בעלות הבנייה עצמה - המשתנה השני בחשיבותו בתמחור פרויקטים צמודי קרקע. מדיווחים של קבלנים מובילים עולה כי עלות הבנייה ההתייקרה בשיעור של 15%–20% לעומת השנה שעברה. הסיבה: התייקרות כוח העבודה בשיעור של 14%–20% שנגרמה בעיקר עקב המעבר מעבודה עם פועלים פלסטינים לעבודה עם פועלים זרים.

במקביל לדיווחים שנתקבלו מהקבלנים דיווחו הבונים עצמם על עלויות בנייה גבוהות יחסית. 46% מהבונים העריכו את עלות הבנייה של ביתם בכ־1,200 דולר למ"ר (לפי שער של 4 שקלים לדולר), 38% מהבונים העריכו את עלות הבנייה של ביתם בכ־1,400 דולר למ"ר, 9% מהבונים העריכו את עלות הבנייה בכ־1,600 דולר למ"ר ו־7% העריכו כי עלות הבנייה הסתכמה בכ־2,000 דולר למ"ר.

לדברי ישראל פסטרנק, מנכ"ל מרכז הבנייה הישראלי, מדובר בגידול של 15%-20% בעלות הבנייה , בהשוואה לסקר שנערך לפני שנה. "זה שנים משפחות רבות סבורות כי עלות הבנייה קבועה ועומדת על כ־1,000 דולר למ"ר, בלי לבדוק מה קורה בפועל. זוהי טעות נפוצה, והחישוב הלקוי מוביל ישירות לחריגה בתקציב. עם זאת, השנה חלה ירידה במספר הבונים שתמחרו את הבנייה באופן זה, לעומת אחוז גבוה יותר של בונים שתמחרו את הבנייה במחיר גבוה בהרבה".

לדברי פסטרנק, כיזמים, בוני הבתים אמורים להתנהל בצורה תקינה ומסודרת בנושא הכספי קודם כל. עם זאת, נראה כי רובם המכריע של הבונים מתריעים כי יחרגו מתקציב הפרויקט עוד בטרם החלו לבנות.

תגיות

47 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

47.
רחוק מהמרכז יש מרחב בשפע
היצע וביקוש, זה שם המשחק. כמובן שכולם רוצים לגור במרכז, כמובן שכולם רוצים לגור קרוב לאדמה, ומי מצליח להגשים את החלום? מי שיכול להרשות לעצמו. אם יכולת הקניה שלכם מצומצמת - אתם צריכים לבחור: מה חשוב לכם יותר? לגור בלב העניינים או קרוב לאדמה? אני בחרתי לגור בגלבוע. אנשים טובים, חינוך מצוין, אויר טוב עם ריח של רפת.
גילה , גלבוע  |  16.08.10
45.
22 צודק. מושבים במועצה אזורית גזר
בעלי המשקים מזדקנים, רוב האוכלוסיה לא מבינה מה יש לה בידיים ואני יודע על מכירות במחירים בלתי נתפסים (בכמה שהם נמוכים - תבדקו אותי באתר של מס הכנסה). דווקא בהרחבות תוקעים מחירים גבוהים יותר יחסית. מי שמסוגל שיתחיל לחפור טוב טוב באיתור יזום של משק לפני שגם ההזדמנות הזו תפוספס (המלצה חמה שלי - מושב צפונית לרחובות - תבדקו את התב"ע של רחובות ותבינו למה). אגב, לא להתפתות למגרשים חלקאים ליד התעשיה... והמבין יבין. ועוד אגב, אתם מחפשים סימן לכך שעוד ניתן להשיג נכס במחיר אפשרי במיקום מסויים, תסתובבו בשעות אחרי העבודה ובסופ"ש ותבדקו - כמה אנשים מטיילים בחוץ עם ילדים קטנים או עגלת תינוק, ואילו מכוניות חונות בחוץ. תעיינו בלוחות המודעות המקומיים - כמה מודעות של מטפלות ומשפחתונים ומודעות לכל מיני חוגים לילדים/נשים. האם במידה ויש בריכה/מגרשי טניס/גנים ציבוריים עם מתקני כושר - חונים סביבם מספר סביר של כלי רכב או שהם מפוצצים (מפוצץ = הכנסה של אוכלוסיה מבחוץ לשימוש במתקנים - לא טוב, מספר סביר = לשימוש המקומיים בלבד, מראה על מודעות של האוכלוסיה לאיכות החיים שלה ועל יכולת לממן איכות חיים כזו, כמו גם על פוטנציאל של המקום רק להשתבח עם הזמן). במושבים אחזקת הכבישים היא ברובה מכספי התושבים, כמו גם שאר התשתיות - האם נראה שסללו בשנים האחרונות את הכביש? האם יש השקעה בנוי? אל תתנו שיטעה אתכם: משקים לא מרשימים ואף מוזנחים בין בתים חדשים ואפילו רצף של משקים ישנים: זה בדיוק המקום שאתם מחפשים בו נכס. אל תתביישו לדבר עם אנשים ולהגיד שאתם מחפשים לרכוש: במקומות האלה האפקט הפסיכולוגי של למכור ל"אנשים טובים" או להשכיר לכאלה חזק הרבה פעמים יותר מהגרידיות... מדובר באוכלוסיות סגורות- מושבניקים שורשיים, שגם אם בחרו לעזוב בשקט לא ירצו לפגוע במי שנשאר במושב- ומעדיפים למכור למישהו שמכירים/מושבניק/בן של/ אנשים טובים שלא יהרסו את המושב. יכול להיות שתגלו שיש אלמנה שרוצה למכור ואתם תהיו הטריגר שלה לעשות את הצעד. ממליץ בחום: למי שלא גר באזור כפרי: לגור קודם בשכירות רצוי במקום שבו תרצו לרכוש. יש מעט עסקאות וכדאי לחוש את השטח. השתלבות בקהילה תלמד אתכם מה שלא ניתן ללמוד מבחוץ - החל בהזדמנות טובה לרכישה וכלה בהכרות אמיתית על המשמעויות הנילוות של בית עם חצר (לא לכל אחד מתאים לתחזק גינה ולהתמודד עם יותר חרקים/נחשים/מכרסמים ועוד... חובה שני רכבים... היתרונות והחסרונות של השתייכות לקהילה קטנה על הבחישות המקומיות שהופכות להיות קרובות יותר ורלוונטיות יותר... השקט... לא מתאים לכל אחד...).
יודע דבר , צפוני  |  30.07.10
לכל התגובות